Now Reading
Legăturile cu cei din jur sunt mai importante decât crezi. Cum să întărești relațiile din viața ta

Legăturile cu cei din jur sunt mai importante decât crezi. Cum să întărești relațiile din viața ta

E foarte ușor să prioritizăm anumite tipuri de relații în detrimentul altora. Însă, pentru a fi fericiți și a avea succes, avem nevoie să cultivăm toate legăturile, fie că sunt cu colegii, familia sau prietenii. Uite de ce sunt importante aceste relații și cum poți să le fortifici pentru o viață mai împlinită:

Cum să ai relații mai bune la muncă

Relațiile la locul de muncă sunt importante din două motive: pentru efectele pe care le au asupra noastră și pentru efectele asupra organizației și societății în general. Pentru a munci eficient cu ceilalți, este nevoie de dezvoltarea capacității de colaborare și de dezvoltarea unor relații solide și pozitive. Spre exemplu, relațiile bune dintre angajați și grupul de lucru din care fac parte au o influență pozitivă semnificativă asupra comportamentului creativ, conform Emerald Insight. În plus, relațiile cu colegii se răsfrâng și în plan personal. E dificil să te simți împlinit și satisfăcut după o zi de muncă într-un mediu ostil, în care colegii au atitudini negative.

Din ce în ce mai multe companii se orientează către team building, o metodă excelentă pentru întărirea relațiilor dintre colegi. Ca să funcționeze, team building-ul nu trebuie să fie organizat pornind de la activitățile pe care și le doresc participanții. Acestea sunt alese în funcție de obiectivele urmărite, care pot include: descoperirea unor potențiali lideri, îmbunătățirea comunicării, motivației, moralului, capacității de planificare strategică, aptitudinii de rezolvare a problemelor sau a conflictelor.

Cum să ai relații mai bune în familie

Toți membrii familiei sunt afectați dacă ceva nu merge bine în relațiile familiale, însă nimeni nu suferă la fel de mult ca cei mici, care sunt încă în formare și au nevoie de un mediu stabil și pozitiv. De pildă, calitatea relațiilor de familie influențează stima de sine și apariția depresiei la adolescenți, conform Springer. Unul din lucrurile care ajută relațiile de familie e obiceiul de a lua cina împreună. Studiile arată că acei copii din familiile care obișnuiesc să ia cina cu familia au rezultate școlare mai bune și relații mai bune cu cei din jur, potrivit PsychCentral.

În plus, pentru întărirea relațiilor de familie, e nevoie să petreci timp desfășurând diferite activități, cel puțin o dată pe săptămână. Poți încerca jocuri de societate și jocuri video, activități sportive în aer liber sau participarea la un eveniment local, care poate fi și o ocazie bună pentru discuții. Totodată, pe lângă timp, implicare și comunicare, atitudinea este și ea importantă. Nu fi critic, chiar dacă nu împărtășești gusturile sau ideile membrilor familiei, ci încearcă să fii interesat în mod autentic de ceea ce fac sau de ceea ce le place acestora.

Cum să ai relații mai bune cu prietenii

Responsabilitățile vieții ne pot îndepărta câteodată de prietenii noștri, însă e important să nu lăsăm aceste relații să se răcească. Relațiile de prietenie te pot ajuta în multe moduri: prietenii te fac să te simți mai bine atunci când ești trist, sunt alături de tine în momentele bune, te ajută să îți dezvolți competențele sociale și îți oferă o perspectivă mai largă. Mai mult, prieteniile îți pot îmbunătăți starea de sănătate și te pot ajuta să trăiești mai mult, conform Psychology Today.

Ca să ai relații de prietenie mai bune, trebuie să le dedici timp și puțin efort. De exemplu, dacă poți ajuta un prieten, nu ezita să o faci; dacă nu ai timp să te întâlnești cu un prieten, încearcă să comunici totuși regulat cu acesta, fie și telefonic. Pe de altă parte, e bine să nu ai așteptări prea mari și să realizezi că nimeni nu e perfect. Așteptările nerealiste au contribuit de multe ori la distrugerea prieteniilor, așa că e bine să le ții sub control.

Sursă foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top