Now Reading
Noile căi ale vechilor metode – sau psihoterapia în mediul online

Noile căi ale vechilor metode – sau psihoterapia în mediul online

Revista Psychologies
noile-căi-ale-vechilor-metode-sau-psihoterapia-în-mediul-online

Deşi metodele psihoterapiei sunt încă privite cu reticenţă şi uneori ruşine sau teamă de către unele persoane, majoritatea ştie că aceste practici şi metode se adresează unei suite generoase de dificultăţi cu care fiecare dintre noi ne confruntăm mai devreme sau mai târziu în viaţă. Ca şi în medicină, vine vorba de alegeri. Te poţi vindeca singur, într-un timp mai îndelungat, şi poate cu dificultăţi mai multe, sau te duci la doctor şi urmezi medicaţia prescrisă scurtând timpul recuperării.

Psiconcept.ro oferă servicii de psihoterapie online, astfel încât toate persoanele interesate să poată obține ajutorul de care au nevoie.

„Noutatea” serviciilor psihologice în mediul online.

Desigur, subtitlul ar putea sugera ca serviciile la distanţă nu sunt noi. Chiar dacă nu au folosit neapărat internetul, din pricina perioadei în care au avut loc, şedinţele „la distanţă” se pot evidenţia încă din vremea părintelui psihanalizei – Sigmund Freud, care a redactat scrisori terapeutice unor pacienţi de-ai săi.

Tehnica psihanalitică în sine presupune poziţionarea pacientului într-un cadru diferit de cel al terapeutului. Chiar dacă şedinţa are loc în aceeaşi încăpere, în psihanaliza clasică, pacientul stă comod pe canapea, iar terapeutul stă aşezat în scaunul său, în afara câmpului vizual al terapeutului, ei întâlnindu-se doar prin cuvinte.

Însă prima încercare de interacţiune cu mediul virtual se face încă din 1966 când Joseph Weitzenbaum concepe un „psihoterapeut virtual”. Acesta constă într-un program relativ rudimentar, fără capacităţi de actualizare în funcţie de situaţiile întâlnite, pe care l-a realizat vrând să sublinieze că un computer nu este potrivit pentru conversații terapeutice.

Bineînţeles că Weitzenbaum a renunţat destul de repede la program, însă realitatea interacţiunii timpurii om-maşină, i-a dovedit contrariul. Acesta devenise îngrijorat de faptul că unii oameni ajunseseră să fie ataşaţi de acest program de calculator considerând că le poate fi de ajutor.

Începuturile veritabile ale psihoterapiei online.

Trecând la psihoterapie, primul portal oficial de ajutor „Ask Uncle Ezra” a văzut lumina zilei în septembrie 1986. Jerry Feist și Steve Worona au dezvoltat Ezra pentru a oferi studenților de la Universitatea Cornell consiliere psihologică gratuită.

Din 1993 și în următorii câțiva ani, au apărut mai multe clinici online. „Samaritenii” din Regatul Unit erau compuși dintr-un grup de voluntari care au fost instruiți să răspundă la e-mailurile persoanelor aflate în criză. Portalul a fost utilizat pe scară largă, iar în 2001, Samaritenii primiseră și răspunseseră la e-mailuri de la 64.000 de persoane.

Şi în viitor?

La nivel mondial, numărul utilizatorilor de internet a crescut exponenţial în ultimii ani. Ca urmare, acum este posibili să ne întâlnim online în acelaşi timp, şi să participăm la activităţi dintre cele mai variate, cu oameni din cele mai izolate tărâmuri ale lumii, fără a fi constrânşi de limitări în privinţa numărului maxim de participanţi.

Acest beneficiu al lumii moderne, permite şi accesibilizează aproape oricăror activităţi cotidiene – studiu, depunere de acte, rezervări, cumpărături sau găsirea unui partener.

Este evident că multiplicarea beneficiilor deschide noi oportunități atât în ​​domeniul sănătății, cât și în activitatea umanitară, ca să menţionăm doar câteva dintre ariile de interes pentru tematica abordată. Ţinând cont de faptul că lumea traversează o criză a cărei final este imposibil de intuit, diversificarea metodelor de acces la serviciile de asistenţă medicală şi psihologică nu poate fi decât o măsură a evoluţiei şi a creşterii calităţii vieţii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top