Now Reading
(P) 5 lucruri mai puțin știute despre creativitate

(P) 5 lucruri mai puțin știute despre creativitate

Deseori, creativitatea este văzută ca un talent cu care te naști. În realitate, creativitatea este o formă de exprimare accesibilă oricui, în care singura diferență este abilitatea unora de a o duce într-o direcție mai mult sau mai puțin artistică. Însă stările în care visezi cu ochii deschiși, plimbările lungi fără direcție, șocurile pe care oricine le suferă într-o viață, toate acestea au un rol uriaș asupra creativității.

5 lucruri mai puțin știute despre creativitate:

  1. 72% dintre persoane își exprimă gândurile creative la duș

Ai putea crede că doar artiștii care desenează opere spectaculoase folosind creioane faber-castell polychromos sau cei care au o voce ieșită din comun și alții asemenea au gânduri creative în fiecare zi. Acest lucru nu este întocmai adevărat. Un studiu realizat în anul 2014 de către Scott Barry Kaufman, un psiholog american, a scos la lumină faptul că 72% dintre persoane au declarat că au gânduri creative, dimineața, la duș, spațiul în sine devenind un bun incubator pentru idei.

  1. Introvertiții, creativitatea și singurătatea

Munca în echipă poate da rezultate spectaculoase și poate fi mult mai eficientă. Carolyn Gregoire, expert în psihologie și autor pentru Huffington Post, notează însă faptul că cea mai bună formă de exprimare a creativității se face într-un context al singurătății. De aceea, persoanele care intră în categoria celor introvertiți au șanse mai mari să fie mai creative, pentru că aleg să lucreze izolate de restul grupului. În acest fel, sursa ideilor lor diferă și pot veni cu o nouă perspectivă.

  1. Creativitatea este influențată de lucrurile noi din viața ta

Cei care explorează mai mult vor fi mai creativi. În muzică, acest lucru se întâmplă deseori cu trupele care încearcă și alte instrumente, ca să-și lărgească baza de creație. În viața de zi cu zi, acest lucru se produce în cazul persoanelor care aleg să călătorească mult, în zone pe care nu le-au mai văzut niciodată. Descoperirea lucrurilor influențează nivelul de dopamină, care mai departe joacă un rol esențial în motivația unei persoane și capacitatea de a învăța.

  1. Creativitatea lucrează cel mai bine alături de intuiție

Intelectul este foarte important, însă simțul sau intuiția reprezintă un rol la fel de major în deciziile pe care le poți lua. Intuiția este indicată atunci când încerci să urmezi un proces creativ, precum scrierea unei cărți. Dacă intelectul îți oferă date, analiză și orientare în spațiu, intuiția oferă mai departe ceea ce mulți iubesc atunci când se află în fața unui proces creativ: puterea mesajului.

  1. Traumele cresc nivelul de creativitate

Este destul de trist, dar e adevărat. Dacă privim în istoria unor nume creative legendare, precum John Lennon, Paul McCartney, Truman Capote sau Robin Williams, fiecare dintre acestea a suferit o formă de traumă în viața sa, precum decesul unei persoane apropiate, din familie sau din cercul de prieteni. Psihologii numesc acest lucru „creștere post-traumatică”, un fenomen care permite creierului ca, prin creativitate, să-și acorde o nouă direcție pentru a depăși momentul. Un studiu realizat în 2004 de către Journal of Traumatic Stress a arătat că 70% dintre cei care au trecut printr-un șoc puternic au avut parte de o schimbare psihologică pozitivă de impact din punct de vedere al creativității.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Syda Productions

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top