Now Reading
(P) Angela Merkel mentine o pozitie ferma in fata Social Democratilor. Asigurarile de sanatate din Germania punct sensibil pentru cele doua formatiuni

(P) Angela Merkel mentine o pozitie ferma in fata Social Democratilor. Asigurarile de sanatate din Germania punct sensibil pentru cele doua formatiuni

Cancelarul german, reprezentanta Uniunii Crestine  pastreaza pozitia in fata social democratilor in sesiunea de negocieri inceputa recent pentru formarea unei aliante de guvernare solide. Miza pentru Angela Merkel este foarte mare, nu doar din punct de vedere al activitatii geopolitice actuale ci si din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegerile din septembrie.

Pentru formatiunea acesteia o mare provocare este de a continua politica pro-europeana pe care a initiat-o in urma cu mai bine de 12 ani. Ingrijorator pentru Uniunea Crestina este faptul ca partidul Alternativa pentru Germania a castigat tot mai multi partizani si a ajuns a treia forta politica in stat. Negocierile esuate cu partidele mai mici, ce au avut loc imediat dupa alegerile din septembrie, au pus-o pe Merkel in fata unei situatii mai putin obisnuite: de a negocia formarea unui guvern cu Partidul Social Democrat, care sustine masuri sociale ample.

Intalnirile dintre cei doi reprezentanti, desfasurate pana in prezent sunt destul de multumitoare, ambele parti sustinand ca inca mai sunt numeroase detalii importante de discutat pentru ca viitorul guvern sa fie unul solid in fata provocarilor viitoare.

Documentul supus negocieri are 28 de puncte importante de analizat. Cele mai aprige discutii sunt legate de masurile ce trebuie luate in vederea intregirii familiilor de imigranti, tehnologizare intregii retele publice dar si modificarile ce trebuie realizate in sistemul de sanatate publica.  Negocierile sunt dure, insa usor-usor, conform surselor interne se ajunge la compromisuri, astfel incat viitorul tarii sa nu fie unul sigura, nu unul sumbru lovit de alegeri anticipate.

Una dintre problemele  majore ale social democratilor este legata de aducerea in tara a familiilor imigrantilor proventi din zonele de razboi. In opinia lui Schulz familiile trebuie reunite, astfel integrarea membrilor va fi un proces mai usor atat pentru comunitatile locale cat si pentru imigranti. Acesta sustine ca politica de stopare a imigratiei adoptata de guvernarea anterioara, afecteaza sanatatea fizica si psihica a celor ajunsi pe teritoriul Germaniei si atrage atentia asupra faptului ca este mai usor si mai sanatos de integrat tineri si copii in momentele acestea decat in viitor cand acestia pot fi transformati in victime de razboi.

Reglementari noi in sistemul de asigurari de sanatate german

Martin Schutz, reprezentantul social democratilor cere si insista asupra modificarilor ce trebuie facute la asigurarile de sanatate din Germania. Sistemul actual este in opinia acestuia unul neechitabil pentru persoanele care contribuie la fondul asigurarilor de stat. Conform social democratilor, toti contribuabilii ar trebuie sa aiba acces rapid la toate tipurile de servicii medicale, si la aceiasi calitate pentru toate serviciile medicale. Democratii sunt consternati de faptul ca in prezent cei ce cotizeaza la sistemul public de asigurari de sanatate sunt nevoiti sa astepte saptamani intregi pentru a fi vazuti de medicii specialisti, pe cand cei ce participa la fondul privat sunt vazuti, diagnosticati si tratati de specialisit in doar cateva zile. Dealtfel cei ce incheie polite cu companiile private au conform statisticilor acces la servicii medicala mai calitative fata de cei asigurati la sistemul de stat.

Pentru a intelega mai bine cererile democratilor este important sa se cunoasca cateva detalii cu privire la modul in care functioneaza sistemul de asigurari de sanatate in Germania.

Asigurari de sanatate in Germania, mod de functionare, particularitati

Bazele sistemului de sanatate care functioneaza in Germania a fost pus in urma cu aproximativ 140 de ani, insa ultima modificare a fost adusa in 2009. Conform legislatiei in vigoare toate personele cu domiciliul permanent sau temporar, trebuie sa cotizeze la sistemul de asigurari de sanatate de stat. In fapt fondul de santate din Germania este finantat in totalitate de populatie.

Din datele oficiale, la asigurarile de stat trebuie sa participe totate persoanele ce castiga mai mult de 450 de euro lunar. Fiecare salariat plateste 7.3% din incasarile brute, iar 7.3% sunt platite de compania angajatoare. Tot angajatorul mai trebuie sa contribuie si cu o taxa de ingrijire, mai mica ca valoare. Intregul sistemul de stat  functioneaza pe principiul solidaritatii, deci toata lumea participa, chiar si studentii straini si persoanele care tranziteaza aceasta tara.  Neplata contributiilor catre sistemul de protectie de sanatate, duce la refuzul autoritatilor de a elibera documente oficiale.

In baza acestor contributii cei ce cotizeaza beneficiaza de asistenta medicala preventiva si de urgenta. La acest sistem participa aproximativ 85% din populatia domiciliata in Germania. O alta parte de 9% participa activ la fondul privat, iar restul de 6% au venituri prea mici si beneficiaza de servicii medicale prin sistemul de asistenta sociala.

In acest stat toate persoanele sunt asigurate, intr-un fel sau altul. Copii pot fi asigurati la sistemul de stat in baza unor polite colective de familie. Muncitorii din alte tarii, elevii si studentii care participa la schimburi de experienta sunt obligati sa incheie polite de asigurare la sistemul de stat pe durata sederii.

Paralele cu acest fond de stat, functioneaza fondul de asigurari privat. La acesta au acces doar personele care au venituri lunare mai mari de 4950 de euro. Inchieiera politelor private este conditionata de mai multi factori, de veniturile lunare, de starea de sanatate, de functia solicitantului dar si de statutul acestuia in Germania.  Serviicile medicale private nu sunt reglementate de insitutiile statului, fapt pentru care sunt mai extinse.  O alta particularitate a asigurarilor private consta in faptul ca sunt personalizate in functie de fiecare individ.

Imigrarea in Germania este conditionata de incheierea unei polite de asigurari. Cei ce doresc sa obtina resedinta in acest stat sunt nevoiti sa incheie o astfel de asigurare de sanatate. Pentru acesta categorie se aplica reglementari diferite atat la asigurarile de stat cat si la cele private.

In acest stat doar persoanele care solicita azil impotriva persecutiei, nu sunt asigurati la sistemul public de sanatate, acestia insa beneficiaza de servicii de specialitate finantate din alte suse distinctive. In Germania exista o lege speciala in ce priveste acordarea serviciilor medicale solicitantilor de azil.

Politicienii social democrati doresc sa reformeze sistemul de stat, astfel incat beneficiile sa fie mai largi pentru marea masa a contribuabililor, si accesul la servicii medicale mai rapid.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top