Now Reading
(P) Conceptul de dezvoltare personala, o unealta catre cunoasterea de sine

(P) Conceptul de dezvoltare personala, o unealta catre cunoasterea de sine

In ultimii ani se tot lanseaza invitatia de a explora cai ce ajuta la dezvoltarea personala. Unii o iau ca atare si considera ca astfel de activitati ii vor ajuta in cariera; altii cred ca este un soi de terapie si astfel vor intelege mai bine unde gresesc in relatiile pe care le au cu cei din jur. In fapt, dezvoltarea personala este un concept complex si implica mai multe aspecte.

O scurta definitie despre ce inseamna dezvoltare personala se poate referi la ideea de evolutie, de cunoastere de sine, pana la punctul de a constientiza si nevoia de imbunatatire. Sa fii cea mai buna versiune a ta, sa fii mai multumit de ceea ce esti. Perceptia aceasta este atat de diferita pentru ca fiecare persoana in parte, astfel ca maniera prin care se poate dobandi cunoasterea de sine, dorinta de a evolua ca persoana este posibila prin varii moduri. Cu alte cuvinte, nu poti cere unei persoane sa se dezvolte si acest lucru sa fie posibil prin lectura. O carte pentru femei sau special dedicata barbatilor este poate doar o mica parte din intregul proces.

Dezvoltarea personala, un plan complex

Poti sa citesti carti, povesti ale celor care te inspira prin insasi viata lor si reusita lor, poti sa citesti bloguri, sa privesti cu incredere ca ai putea si tu sa urmezi calea unora. Insa dezvoltarea personala nu functioneaza asa. Mai complex de atat inseamna sa raportezi informatii de genul acesta catre propria persoana. Este mai greu decat crezi sa te detasezi, sa te privesti ca un subiect de analizat si sa iti dai seama ce ar trebui sa functioneze mai bine si de ce sau cum.

Nu degeaba se spune „dezvoltare personala”, intrucat implica dezvoltare si perspectiva personala. In pasi rezumati despre implicatiile acestui concept, iata ce sfaturi sunt printre cele relevante:

  1. Esti ceea ce faci

Fiecare zi trebuie sa aiba un scop,  asadar ceea ce faci este pentru tine pe termen lung. Se spune ca viata incepe abia atunci cand simti ca iesi din zona ta de confort. Asadar treci la actiune; seteaza-ti ca in fiecare zi sa lucrezi la un plan al tau, sa faci ceva pentru tine. Nu te ascunde dupa cateva randuri de horoscop din care incerci sa regasesti ideile zilei. Fa tu ca ziua ta sa fie una asa cum iti doresti!

  1. Despre tine: cine esti si ce simti

Nemultumirea de sine este un concept foarte raspandit. Sunt generatii care simt ca au trait degeaba, chinuiti de munca pentru ca acum sa iasa la pensie pe bani putini. Sunt oameni ce au trait limitati, ce s-au lovit de limite ceausiste, de regim ce ii punea la zid si nu le oferea nici macar placerea gustului, de a putea sa se delecteze culinar cu tot ce isi doreau.

Partea si mai trista este ca o astfel de nemultumire se perpetueaza. Nemultumirea de sine, de ceea ce traiesc, de ceea ce au si ceea ce sunt. In planul simtirilor, inseamna sa stii sa te bucuri atat de ceea ce ai acum, cat si de ceea ce va urma. Am pierdut bucuria vietii, ne setam ideea ca trebuie sa castigam mult, ca trebuie sa adunam averi, insa uitam ca acestea s-ar putea sa ne lase goi pe dinauntru.

  1. Ce vei fi, proiectia in viitor

Cand nu iti setezi un tel, fie el si pe termen scurt, anii trec pe langa tine fara sa ii fructifici. Asadar in planul dezvoltarii personale se numara de asemenea si  intentia de a face ca viitorul tau sa fie mai evoluat.

Ai convingeri, dorinte, le treci pe liste si la final de an ti le amintesti din nou si le amani pentru anul urmator. Astfel de comportamente de delasare nu fac altceva decat sa iti permita sa traiesti in banal si sa te multumesti cu atat.

Conceptul in sine de dezvoltare personala implica toate planurile vietii. Implica rabdare, constientizare, dorinta si actiune. Sunt greu de asimilat toate odata si de pus in slujba proiectarii unui viitor asa cum ti-l doresti. Insa nu si imposibil. Incepe sa iti bucuri creierul si sa iti fructifici timpul cu lecturi despre aceasta tema, invatand totodata cat de mult te poate ajuta dezvoltarea personala, in primul rand sa te cunosti pe tine.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top