Now Reading
(P) Povesti pentru copii: de ce sunt importante cartile in viata copilului

(P) Povesti pentru copii: de ce sunt importante cartile in viata copilului

A fost odata ca niciodata… un copil caruia parintii ii citeau in fiecare seara o poveste. Iar el a ajuns sa iubeasca atat de mult cititul incat nu s-a despartit niciodata de lumea cartilor. A continuat sa le citeasca povesti copiilor lui. Si copiii copiilor lor… Si tot asa, din generatie in generatie… Astfel incat povestile au devenit nemuritoare. Cam asa ar putea incepe povestea cititului in fiecare familie.

In lumea actuala dominata de tehnologie, ne-am putea intreba cat de interesati mai sunt copiii nostri de povesti? Oare nu sunt mai atractive telefoanele inteligente decat cartile? Da, trebuie sa recunoastem, telefoanele, tabletele si alte gadgeturi sunt extrem de tentante pentru copii. Si nici nu trebuie sa le excludem cu desavarsire din viata generatiilor actuale. Insa nici cartile nu trebuie excluse. Ele au un rol foarte important in dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor.

Cititul, exercitiu de iubire

Prin povestile tale, draga mami, iti ajuti copilul sa descopere si sa cunoasca lumea prin vocea ta. Citindu-i dintr-o carte ii oferi un moment de bucurie si de iubire.

Aceste momente pot incepe inca de la varsta de 3-4 luni. Asaza-ti puiul comod in bratele tale si rasfoiti impreuna o carticica viu colorata, cu animale, copii, jucarii. Deocamdata nu va avea rabdare sa asculte o poveste intreaga, insa ii vei vorbi calm si bland, vei face scurte descrieri ale imaginilor, rostind clar cuvintele.

Dupa varsta de 1 an, poti comunica direct cu copilasul baza imaginilor din carte: „Cum face pisica? Dar catelul?”. Cu voie buna si rabdare, atunci cand atentia micutului e indreptata catre altceva, ii dezvolti limbajul si placerea de a comunica. Dupa 2 ani, deja prichindelul tau va fi familiarizat cu cititul si singur va veni la tine in brate cu cartea in mana.

Dupa varsta de 2-3 ani este vremea povestilor. Acum copilul este capabil sa asculte si sa fie atent cand ii citesti o poveste in intregime. Primii pasi in lumea fantastica trebuie facuti prin intermediul unor carticele simple, cu povesti scurte si mesaje frumoase.

Povesti de noapte buna

Cititul inainte de culcare este cea mai buna modalitate de a pregati copilul pentru un somn linistit. Alegeti impreuna unele dintre cele mai frumoase povesti de adormit copiii si incercati sa respectati acest ritual daca nu in fiecare seara, cel putin cinci seri pe saptamana.

Somnul odihnitor este la fel de important pentru sanatatea copilului ca alimentatia si joaca. Desi la prima vedere ai putea crede ca lispa de somn se soldeaza doar cu oboseala si agitatie in ziua urmatoare, pe termen lung, aceasta poate duce la boli grave. Exista studii care demonstreaza ca prea putine ore de somn se asociaza cu obezitate, scaderea imunitatii, predispozitie la infectii sau chiar cancer.

Iata cum, aducandu-le copiilor un somn linistit si odihnitor, povestile se dovedesc benefice la propriu pentru sanatatea copiilor.

Cartile, surse de creativitate si inteligenta

Povestile stimuleaza imaginatia si creativitatea copiilor intr-un mod inegalabil. Fiecare poveste ofera un scenariu interesant, pe care copilul si-l imagineaza cu puterea mintii. Personajele si intamplarile din povesti trec dincolo de realitate, sunt fascinante pentru copil prin elementele fantastice pe care le afla.

Povestile pot fi puncte de repere pentru copil si il invata despre calitatile pozitive si negative ale oamenilor. Ele aduc in prim plan eroii preferati ai celor mici, cu care multi se identifica si astfel incearca sa fie puternici, curajosi, modesti, iubitori. Povestile ii ajuta sa inteleaga si sa experiementeze empatia.

Si nu in ultimul rand, cu ajutorul povestilor, copiii isi imbogatesc vocabularul si se familiarizeaza cu literatura si cultura literara. S-a demonstrat ca scolarii care se exprima utilizand cuvinte si fraze complexe sunt dintre cei carora in copilarie li s-au citit povesti.

Mai multe informatii despre sanatatea si educatia copilului poti descoperi pe site-ul MamiSiCopilul.ro – platforma de informare si educatie pentru sanatate dezvoltata de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top