Now Reading
Rolul alimentației în funcțiile cerebrale: 4 sfaturi ca să-ți menții creierul tânăr mai mult timp

Rolul alimentației în funcțiile cerebrale: 4 sfaturi ca să-ți menții creierul tânăr mai mult timp

Ca să îți menții memoria și puterea de concentrare la niveluri ridicate cât mai mult timp, e bine să îți protejezi creierul. Pe de o parte, acest lucru înseamnă să îți antrenezi mintea cu tot felul de activități benefice, cum ar fi: cititul, jocurile de memorie și exercițiile fizice regulate. Pe de altă parte, creierul are nevoie de anumite substanțe nutritive pentru o funcționare optimă. De aceea, alimentația are un rol esențial în protejarea acestuia. Iată câteva măsuri pe care ar trebui să le încerci ca să îți păstrezi creierul tânăr pentru cât mai mult timp:

  1. Consumă în fiecare zi fructe și legume proaspete

Numeroase fructe și legume au proprietăți benefice pentru sănătatea creierului, așa că ar trebui să te asiguri că le consumi în fiecare zi. Ca să nu te plictisești, le poți consuma sub formă de salate, platouri fresh sau sucuri proaspăt stoarse în casă. Dacă dorești să integrezi în dieta ta sucuri naturale din fructe și legume, poți afla mai multe din acest ghid despre cum să le prepari și despre beneficiile lor.

Iată câteva exemple de fructe și legume benefice pentru creier și motivul pentru care sunt de ajutor:

  • Broccoli: conține antioxidanți, vitamina K și are efecte antiinflamatoare;
  • Coacăze: conțin antocianină, cu efect antiinflamator și antioxidant; îmbunătățesc memoria;
  • Portocale, kiwi, roșii: conțin vitamina C, care contribuie la prevenirea declinului mintal, potrivit Health Line.
  1. Optează pentru dieta mediteraneană

Până în prezent, dieta considerată cea mai benefică pentru sănătatea corpului în general, dar și pentru cea a creierului este dieta mediteraneană. Aceasta este bogată în pește, cereale integrale, verdețuri, măsline și nuci.

Potrivit Healthy Brains, dieta mediteraneană reduce riscul bolii Alzheimer. De asemenea, într-un studiu pe o durată de patru ani, dieta mediteraneană (la care s-au adăugat cantități ridicate de nuci și de ulei de măsline) a fost comparată cu o alimentație slabă în grăsimi. Grupul care a urmat-o pe cea mediteraneană a avut rezultate mai bune în cadrul testelor cognitive, mai exact în cele privind raționamentele, atenția, memoria și limbajul, conform Cleaveland Clinic.

  1. Bucură-te de ceai verde și cafea

Pe lângă sucurile proaspete din fructe și legume, alte două băuturi pot fi de ajutor pentru creierul tău: cafeaua și ceaiul verde. Atât cafeaua, cât și ceaiul verde conțin cafeină și antioxidanți. Cafeina blochează adenozina, care ne face somnolenți, și ne crește astfel vigilența. Totodată, aceste băuturi cresc puterea de concentrare și, pe termen lung, scad riscul apariției bolii Parkinson sau Alzheimer.

În plus, ceaiul verde conține anumiți aminoacizi numiți L-teanină care ajută la reducerea anxietății și la relaxare, fără să te facă să te simți obosit.

  1. Evită să consumi alimente procesate

Alimentele procesate au tendința de a fi bogate în zahăr, sare sau grăsimi și, cu toate că au un număr ridicat de calorii, ele sunt sărace din punct de vedere nutrițional. De la dulciuri, snack-uri și până la mâncarea fast-food, acestea îți pot afecta creierul și buna funcționare a lui pe termen mediu și lung.

Pe de o parte, dietele care au la bază mâncăruri prăjite și carne procesată au fost corelate cu rezultate scăzute la învățare și memorie, potrivit unui studiu realizat pe 18.080 de persoane. Pe de altă parte, o alimentație bogată în alimente procesate favorizează depunerea de kilograme în plus. Un studiu citat de Health Line arată că grăsimea depusă în jurul organelor a fost asociată cu afectarea țesutului cerebral.

De asemenea, e bine să eviți și alimentele care conțin grăsimi trans, cum ar fi: margarina, anumite produse de patiserie și cofetărie și anumite snack-uri. Acestea pot contribui la un risc crescut pentru boala Alzheimer, la o memorie mai slabă și la declinul cognitiv.

Sursă foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top