Now Reading
În România, pirateria e la ea acasă, în… aproape fiecare casă

În România, pirateria e la ea acasă, în… aproape fiecare casă

Între 4 și 5 milioane de români au calculatoare acasă, iar dintre acestea 60% folosesc programe piratate, dacă ar fi să ne luăm după ultimele statistici apărute în piață.

 

Ceea ce înseamnă că toate aceste calculatoare produc o mare pagubă companiilor prin piratare, în același timp expunându-se și unor pericole precum pierderea datelor personale sau a banilor din conturi.

Un studiu publicat în 2016 de BSA și IDC relevă faptul că România are o rată de piratare a programelor folosite pe calculator de 60%, în timp ce media, la nivel mondial se ridică la 40%.

Deși multe site-uri de descărcări ilegale au fost închise, la nivel mondial, în ultimii ani, altele răsar și promovează pirateria.

Acolo se pot găsi de la programe până la jocuri, muzică și filme, ele fiind și locul preferat al tinerilor de „achiziționare” a ultimelor produse de interes pentru ei. Cu toate acestea nu se poate face o estimare exacta a pagubei produse, spun experții.

Acum cu avansul tehnologiei, având în vedere că devine tot mai „la purtător”, la fel devin și pericolele. Astfel că, există deja unele aplicații care odată instalate folosesc datele din telefon în scopuri nu tocmai cinstite.

 

Poți fi piratat la rândul tău

Faptul că tinerii din România aleg să descarce jocuri piratate, îi supune unor riscuri precum cel de a fi „piratați” la rândul lor. Un program care nu este original vine cu anumite vulnerabilități ce pot fi speculate de hackeri.

În același timp și companiile, pentru a-si reduce pierderile, au recurs la metode de a mai recupera puțin din scurgerile masive financiare produse de piratarea produselor.

„Pentru a diminua piratarea firmele încearcă să ofere pachete de licențe la pachete cât mai largi, inclusiv și la jocuri. Se merge așa și la accesul de jocuri.

Pentru a nu mai fi piratate creatorii de jocuri vin cu oferte de 15 dolari pe lună și ai acces la sute de jocuri, fără să mai ia cineva în calcul ce jocuri ai plătit.

În acest fel, adaptează industria la realitățile pieței pentru că este foarte greu să identifici pirateria și să o oprești așa că mai bine obțin câteva procente decât să piardă tot”.

Și pentru că există o strânsă legătură între programele nelicențiate care sunt folosite și atacurile cibernetice, studiul BSA mai arată că la nivelul lui 2015, companiile din lume au suferit pierderi din atacuri cibernetice de peste 400 de miliarde de dolari.

Citește mai multe aici.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top