Now Reading
S-a încheiat Proiectul GEST-URGENT prin care 440 de medici și moașe din instituțiile publice și-au îmbunătățit nivelul de competențe

S-a încheiat Proiectul GEST-URGENT prin care 440 de medici și moașe din instituțiile publice și-au îmbunătățit nivelul de competențe

Revista Psychologies
s-a-încheiat-Proiectul-GEST-URGENT-prin-care-440-de-medici-și-moașe-din-instituțiile-publice-și-au-îmbunătățit-nivelul-de-competențe

Spitalul Clinic Filantropia București a derulat în perioada 11.12.2017 – 15.08.2020 proiectul Formarea prin simulare medicală în scopul gestionării marilor urgențe din sarcină și naștere – GEST-URGENT”, contract POCU/91/4/8/109864, cod MySMIS 2014+: 109864.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Operațiunea: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical, cod apel POCU/91/4/8.

Valoarea totală a proiectului este de 5.826.051,59 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 4.919.246,39 lei.

Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical în domeniul prioritar de sănătate Sănătatea femeii și copilului. 1.a. Mortalitate infantilă și risc de deces neonatal”.

Principalele rezultate ale proiectului:

  • 440 de medici și moașe din instituțiile publice și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe și au fost certificați ca urmare a participării la programul de formare specifică prin simulare medicală pentru gestionarea marilor urgențe din sarcină și naștere, comun pentru medici și moașe.
  • 21 de medici din instituțiile publice au participat la schimburi de experiență prin parcurgerea cursului Managing Medical and Obstetric Emergencies and Trauma (mMOET), Manchester, Marea Britanie sau a seminarului online Managing obstetric emergencies – case studies and exchange of experience, Padova, Italia.
  • A fost elaborat și difuzat către grupul țintă și către bibliotecile Universităților de Medicină și Farmacie, manualul Gestionarea marilor urgențe obstetricale. Manualul reprezintă un veritabil element de inovare socială prin faptul că aduce un aport de informații teoretice actualizate ce sunt exemplificate practic, prin tutoriale video ale manevrelor propriu-zise.

„Urgențele medicale în sarcină și la naștere sunt rare și de aceea necesită o instruire specifică și de lungă durată. Pentru rezolvarea acestor cazuri foarte importantă este munca în echipă. În fiecare dintre sesiunile de formare ale proiectului au participat echipe de medici și moașe, provenind din același spital, pentru ca ei să ajungă să abordeze mai eficient fiecare caz real”, a declarat dr. Anca Panaitescu, manager de proiect.

Metodele de formare și instruire s-au bazat în principal pe scenarii de simulare medicală ce permit practicarea în condiții de siguranță a manevrelor necesare pentru gestionarea adecvată a marilor urgențe din sarcină și de la naștere. Astfel, în cadrul Proiectului Gest-Urgent, cu ajutorul manechinelor sofisticate, ce încorporează tehnologie computerizată de ultimă generație, a echipamentelor clinice reale și prin participarea directă a formatorilor specializați, au fost create scenarii medicale menite să instruiască echipele de participanți și să le ofere un mediu sigur pentru exersarea actelor practice medicale.

Cei 440 de participanți au provenit din 39 de județe ale țării.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top