Now Reading
Siguranta, o prioritate pentru femeia moderna

Siguranta, o prioritate pentru femeia moderna

Revista Psychologies

Femeia moderna este sigura pe sine, informata si interesata de cele mai bune optiuni atunci cand vine vorba despre stil personal, alimentatie si sanatate. Pentru ea, este important sa aiba controlul asupra corpului ei, iar contraceptia ocupa un loc deosebit in categoria masurilor de siguranta.

Fie ca a trecut deja o data sau de mai multe ori prin miracolul nasterii sau s-a hotarat sa mai amane acest eveniment cu totul si cu totul special pentru orice femeie, ea stie ca are la dispozitie metode contraceptive moderne care ii permit sa decida ea insasi ce se va intampla in ceea ce priveste familia si viata sa sexuala.

 

De ce functioneaza?

Daca majoritatea mijloacelor contraceptive sunt concepute pentru a fi folosite inainte de contactul sexual sau pe durata acestuia, pilula de a doua zi intervine atunci cand celelalte metode nu mai au niciun cuvant de spus.

Cunoscuta si sub numele de contraceptie de urgenta, aceasta functioneaza datorita mecanismului care amana ovulatia atat cat sa evite aparitia unei sarcini nedorite.

Mai exact, pentru maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat sau protejat necorespunzator. In plus, nu trebuie sa-ti faci griji daca ai luat pilula fiind deja insarcinata – aceasta nu va in niciun fel dezvoltarea normala a sarcinii.

 

Cat de sigura este?

Specialistii ne asigura ca este una dintre cele mai sigure metode moderne de contraceptie, fara efecte negative pe termen lung.

Odata administrata, ea are la dispozitie 24-48 de ore inainte de a fi eliminata complet din organism. De aceea, este foarte important sa fie luata rapid, nu mai tarziu de 72 de ore de la contactul sexual, preferabil in primele 24 de ore, atunci cand eficienta este cea mai ridicata.

Siguranta sa este demonstrata, de asemenea, de faptul ca pilulade a doua zi este folosita de femeile din intreaga lume, fiind disponibila in farmacii, fara prescriptie.

Astfel, pilula de a foua zi este o alternativa de a evita eventualele efecte neplacute ale unui avort medicamentos sau la cerere.

 

Exista pericole daca este folosita des?

Pilua de a doua zi poate fi folosita ori de cate ori fie nu te-ai protejat, fie contactul sexual a fost protejat necorespunzator (de exemplu, prezevativul s-a rupt sau a alunecat sau ai uitat sa iei doua sau mai multe pastile anticonceptionale in zilele dinaintea contactului sexual).

Cu toate acestea, ea nu este o metoda contraceptiva regulata, ci conceputa pentru situatii de urgenta. Folosirea frecventa poate duce la dereglarea temporara a ciclului mestrual, fara a avea insa alte urmari pe termen lung.

Dupa ce ai folosit pilula de a doua zi, cel mai probabil este sa nu observi niciun efect, dar acest lucru nu inseamna ca nu a functionat.

Daca totusi apar efecte dupa administrare, acestea sunt de durata si intensitate reduse si pot include stari de ameteala, varsaturi, durere de cap sau de stomac, oboseala, sensibilitate la nivelul sanilor sau sangerari neasteptate, insa reduse.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top