Now Reading
SOS: un adolescent in familie!

SOS: un adolescent in familie!

Revista Psychologies

SOS: un adolescent in familie!


Copilaria isi ia zborul si, in locul micutilor docili, ne trezim cu niste fiinte incurcate, mofturoase si pline de intrebari. Ca lucrurile sa devina mai simple, afla cateva amanunte despre psihologia varstelor si adapteaza-te!

Adolescenta are mai multe etape, debutul facandu-se imediat dupa pubertate, in jurul varstei de 12 ani. De la 12 la 14 ani, copilul tau traverseaza ceea ce se numeste preadolescenta si intampina cele mai dramatice schimbari: fizice, mentale, emotionale si sociale. Datorita hormonilor, baietilor le creste par facial si pubian, iar vocea li se ingroasa.

Fetelor le cresc sanii, parul pubian si apare prima menstruatie. Schimbarile le pot parea ingrijoratoare, asa ca ajutorul tau este indispensabil. Prietenia dintre mama si fiica nu e un mit, mai ales daca ai rabdarea de a-ti reaminti de tine cea de varsta ei.

Urmeaza adolescenta propriu-zisa, de la 14 la 17 ani, apoi postadolescenta, pana la 20. Toti anii acestia reprezinta o perioada in care viata pare adesea o incercare pe muchie de cutit. Trebuie sa iti alegi prieteni, sa te ocupi de studii si sa afli cat mai multe despre diferenta dintre bine si rau. Depresiile, tulburarile de alimentatie si alte suferinte isi pot gasi cauza in imaginea de sine, care se construieste acum intr-un ritm alert.

Un parinte bun isi lasa copilul sa isi traiasca experientele si il asista in alegerile personale. Cand aceasta etapa de viata s-a consumat, copilul tau va fi un adult sanatos si capabil sa isi traiasca autentic viata.

Are nevoie de:

  • Incredere. Nesiguranta este prezenta in adolescenta, iar faptul ca vede in tine suportul neconditionat il face pe copilul tau mai increzator.
  • Fara predici. Provoaca-l la discutii si fa totul cat mai interactiv.
  • Sport si alimentatie. Fa-ti odrasla sa inte­leaga de ce este nevoie sa traiasca echilibrat. Complimentele despre cum arata il ating, chiar daca el nu lasa mereu sa se vada.
  • Incurajeaza-i prieteniile.
  • Da-i independenta, chiar daca de multe ori e necesar sa vezi cum greseste. Incurajeaza-l si ajuta-l atunci cand sufera.

Nytimes.com
Foto: GULIVER / Image Bank

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top