Now Reading
Casnicie fericita, tensiune arteriala buna

Casnicie fericita, tensiune arteriala buna

Revista Psychologies

casnicie, tensiune, tensiune arteriala
Un studiu efectuat la New York arata ca o casnicie fericita face bine tensiunii arteriale, pe cand una cu probleme face mai rau organismului decat singuratatea.

„Al doilea rezultat este surprinzator, intrucat, din toate studiile de pana acum, reiesea ca cei casatoriti sunt mai sanatosi decat cei singuri”, spune Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young. In studiul respectiv au fost implicati 204 oameni casatoriti si 99 de celibatari, carora li s-a aplicat un aparat care le masura tensiunea arteriala la intervale diferite, pe parcursul a 24 de ore.

Cei casatoriti a trebuit sa raspunda si unor intrebari legate de casnicia lor. Analizandu-se rezultatele, s-a descoperit ca, cu cat satisfactia si intelegerea intre parteneri erau mai mari, cu atat tensiunea arteriala era mai aproape de valorile normale.

Iar sotii cu satisfactie maritala mica aveau tensiune arteriala mai mare decat persoanele necasatorite. „Cred ca acest studiu merita atentie”, afirma Karen Matthews, profesor de psihiatrie, psihologie si epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh. „Putine studii ale tensiunii arteriale au tinut cont de calitatea maritala si nu de statutul marital”, continua aceasta.

Catalina Cristescu
Foto: GULIVER.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top