Now Reading
De ce intelepciunea vine cu varsta?

De ce intelepciunea vine cu varsta?

Revista Psychologies

De ce intelepciunea vine cu varsta?
Daca o persoana mai in varsta incurca numele amicilor sau uita ziua de nastere a cuiva, atunci dam vina pe batranete. Dar, surprinzator, tot mai multe studii arata ca varsta nu afecteaza toate functiile creierului.

Cercetatorii au descoperit ca, pe masura ce imbatranim, capacitatea de absorbtie a informatiilor chiar creste. E drept ca unele dintre persoanele in varsta sunt afectate de boli cum ar fi Alzheimer, care reduc drastic a­ceasta capacitate. Dar majoritatea seniorilor pot profita de anii lor pentru a colecta tot mai mul­te date.

De exemplu, intr-o cercetare in care au fost testati studenti si oameni de varsta a treia, s-a observat ca acestia din urma sunt mai receptivi la a retine si utiliza informatia care nu se asociaza imediat cu sarcina in care sunt implicati. Pastrand toate infor­matiile suplimentare si depozitandu-le in locul potrivit, ei de­vin mult mai dibaci in re­­­­­zolvarea problemelor si dau sens expresiei „intelepciune ba­tra­neasca“.

Jacqui Smith, profesor de psihologie si cer­ce­ta­tor la Institutul pentru Cerce­tari Sociale al Universitatii din Michigan, afirma: „Daca oamenii mai in varsta extrag mai mul­te informatii dintr-o situatie si sunt capabili sa le combine cu ma­rea lor experienta de viata, cu siguranta vor avea un ascendent asupra celorlalti“.

www.nytimes.com
Foto: GULIVER/GETTY IMAGE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top