Now Reading
Feminismul merge mana in mana cu romantismul

Feminismul merge mana in mana cu romantismul

Revista Psychologies


Un cuplu de „feministi” e mai fericit, spun psihologii.

Contrar opiniei ca romantismul si feminismul nu sunt compatibile, se dovedeste ca feminismul poate chiar imbunatati calitatea relatiilor heterosexuale, spun Laurie Rudman si Julie Phelan, de la Universitatea Rutgers din SUA. Studiul lor arata ca stereotipurile feministe deloc flatante si stigmatizante sunt lipsite de sens.

Ele au monitorizat un grup de 242 tineri si un alt grup de 289 persoane mai in varsta care se presupune ca au avut o relatie mai lunga si ceva mai multa experienta. S-a urmarit ce perceptie au barbatii si femeile despre ideile feministe si legatura pe care acestea o au cu o relationare de cuplu sanatoasa, masurata prin calitatea generala si stabilitatea relatiei, egalitatea intre sexe si satisfactia sexuala.

Astfel s-a descoperit ca a avea un partener „feminist” este strans legat de o relatie sana­toasa, pentru femei. Iar bar­batii cu o partenera feminista au spus ca au o relatie foarte stabila si satisfactie sexuala foarte mare. Astfel ca feminismul nu predis­pune la o relatie de cuplu sara­ca­cioasa, ci tocmai opusul.

O alta ipoteza testata cu ajutorul celor doua grupuri experimentale este cea conform careia feminista este fie singura, fie lesbiana sau total neatractiva. Rudman si Phelan nu au gasit suport pentru acest stereotip. De fapt erau mai multe feministe implicate in relatii serioase de cuplu decat non-feministe.

Text: Catalina Cristescu
Foto: GULIVER.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top