CITESTI ACUM
Woody Allen: Razi ca sa supravietuiesti

Woody Allen: Razi ca sa supravietuiesti

Replica geniala si umorul absurd fac din regizorul american o figura originala a secolului XX, acest timp al psihanalizei si indoielii.

Acest demn urmas al unui lung sir de evrei din Europa de Est – care a sfarsit prin a se instala in Statele Unite ale Americii pentru a scapa de persecutii – a contribuit la cultura americana prin umorul sau coroziv, capacitatea sa de a rade de propria persoana si de calamitati. Woody Allen ne arunca intr-un univers aiurit, unde stapan este absurdul.

Totusi, filmele sale – in care se amuza pe seama moravurilor intelectualilor din New York nevrotici si adepti (ca si el) ai divanului psihanalistilor – sunt adevarate scufundari in interiorul sufletului uman. Capabil sa provoace rasul frenetic al spectatorului, Woody Allen il duce in acelasi timp la limita tragicului. Caci in operele sale, marile probleme existentiale (Dumnezeu, neintelegerile intre sexe, boala, intepatura culpabilitatii, tirania indoielii si, bineinteles, moartea) sunt temele sale favorite. Din fericire, umorul ii permite sa le trateze adecvat.

Woody Allen, regizor, actor, scriitor biografie
1 decembrie 1935: se naste Allen Stewart Konigsberg in Brooklyn (New York).
1952: adopta pseu­donimul Woody Allen.
1954: este scenarist al emisiunilor televizate ale lui Ed Sullivan.
1977: Annie Hall, care obtine patru Oscaruri.
1992: rupe legaturile cu Mia Farrow pentru a trai cu Soon Yi, 21 de ani, fiica adoptiva a actritei.
1993: este gasit nevinovat la acuzatiile de atentat la pudoare si de corupere de minori aduse de catre Mia Farrow.
2002: primeste Palme des Palmes la Cannes pentru intreaga sa opera.
De unde vin bebelusii?
Pentru a intelege incotro ne indreptam, trebuie sa intelegem de unde venim! Gandirea evreiasca isi pune in permanenta intrebari asupra originilor, asupra punctului de inceput – al vietii, al fiintei. A fi evreu inseamna sa-ti pui intrebari.
Inca de mic, Woody Allen a urmat lumina calauzitoare a acestei traditii. „Cand eram pustan, am intrebat-o pe mama de unde vin bebelusii. Ea a crezut ca am spus «beretele», si mi-a raspuns: «Din Tara Bascilor». O saptamana mai tarziu, o femeie din cartier a nascut tripleti. Am crezut ca facuse o calatorie lunga la Biarritz.
Woody Allen, regizor, actor, scriitor
Woody Allen, regizor, actor, scriitor Barbatii, femeile si sexul
Lucid, Woody Allen constata – dupa Freud – ca dragostea aduce dintr-o data in el o contradictie care il face sa-si dea seama de imposibilitatea de a fi fericit in doi: „Cand ne indragos­tim, incercam sa ne regasim parintii in fiinta iubita. Dar in acelasi timp ii cerem sa repare toate problemele pe care parintii nostri ni le-au cau­zat. „Mai mult, „sexul si dragostea sunt total opuse. Sexul reduce tensiunile, in timp ce dragostea le provoaca”. De ce sa ne uimeasca atunci numarul des­par­tirilor puse in scena in filmele sale.
Dumnezeu exista?
„Avem un singur Dumnezeu, iar noi nu credem in El.” Woody Allen este de acord in totalitate cu aceasta credinta evreiasca. „Serveam ceai si biscuiti impreuna cu unchiul meu. La un moment dat, m-a intrebat: «Crezi in Dumnezeu? Si daca da, cat crezi ca ar cantari?». «Nu cred in Dumnezeu», i-am spus eu. «Caci, daca Dumnezeu exista, de ce exista in aceasta lume atata mizerie si calvitie? Sau, in orice caz, daca Dumnezeu exista, sper ca are o scuza buna.» Dar Dumnezeu ramane mut“, constata Woody Allen. „Numai de am putea convinge si omul sa faca la fel.
Woody Allen, regizor, actor, scriitor

Prelucrare foto: Dominic Virtosu

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!