Now Reading
15 moduri de a imbunatati relatia cu copilul tau

15 moduri de a imbunatati relatia cu copilul tau

Revista Psychologies

Cercetarile arata ca pentru a mentine o relatie sanatoasa cu copilul tau si pentru a combate conflictele sau supararile de zi cu zi, pentru fiecare interactiune negativa, in vederea restabilirii echilibrului, sunt necesare cinci interactiuni pozitive. Daca nu mentinem raportul, apar nesupunerile, rezistentele si conflictele cu copilul, indiferent de varsta lui. Iata cateva interactiuni pozitive care te pot ajuta.

Imbratiseaza-ti copilul timp de cinci minute dimineata, cand se trezeste.

La micul dejun, povesteste cateva minute cu copilul tau despre ziua care incepe si preocuparile lui pentru aceasta.

Daca exista o rutina zilnica cu care cel mic este obisnuit, poate fi amuzant sa ii faci un set de fotografii cu el indeplinind fiecare sarcina. Astfel, eviti sa tipi la el intreband daca a facut un anumit lucru si puteti sa va amuzati cu pozele care reprezinta indicii cu ce are de facut. Astfel, cel mic isi va controla singur programul.

Scrie-i biletele cu incurajari si vorbe afectuoase si pune-i-le in rucsacul pentru scoala.

Canta cu el pe drum spre scoala sau jucati-va pe strada la intoarcere.

La plecare, imbratiseaza-ti copilul si spune-i ca abia astepti sa va intalniti la finalul zilei sa povestiti. Ureaza-i mai degraba sa aiba o zi frumoasa decat sa fie cuminte…

Pe parcursul unei zile gaseste-ti cateva minute din cand in cand pentru a sta cu ochii inchisi si a te concentra asupra propriei persoane. Vei reusi sa faci fata mai bine stresului si sa nu ajungi epuizat/a acasa. Astfel, la incheierea programului, familia ta va beneficia de toata energia ta si nu de ce a mai ramas dupa o zi de munca..

Cand iti iei copilul de la gradinita sau de la scoala acorda-i toata atentia ta, ascultand atat partile bune cat si cele mai putin bune ale zilei.

Cand cel mic intra intr-un conflict cu alt copil, pastreaza-ti simtul umorului, asculta ambii copii fara a lua partea niciunuia, fii empatic/a si ajuta-i sa gaseasca o solutie de compromis.

Cand copilul tau face o scena pentru ca, de exemplu, i-ai taiat senvisul in alta forma decat dorea, aminteste-ti ca astfel de reactii sunt semn al stresului, nu al sfidarii. Apropie-te de copil si arata-i compasiune pentru a se simti in siguranta, lasandu-l sa planga si sa descarce emotiile negative acumulate.

Razi la glumele copilului tau.

Orice ar spune copilul tau, arata-i empatie. Actiunile au nevoie de limitare, dar toate emotiile trebuie acceptate. Cand confirmi sentimentele copilului tau, intaresti legatura voastra si il ajuti sa isi construiasca inteligenta emotionala.

Gaseste mereu cel putin cincisprezece minute in care sa faci ce te roaga copilul tau, lasandu-l sa conduca el o activitate si oferindu-i dragoste si sprijinul tau. Acest obicei va va transforma pozitiv relatia. Daca vrea sa construiasca un castel folosind pernele de la canapea, permite-i acest lucru. Lasa-l sa fie el seful si sa iti spuna ce sa faci.

Permite-ti din cand in cand o bataie cu perne inainte de baia de seara.

Fii empatic/a si pastreaza-ti simtul umorului atunci cand nu vrea sa renunte la joaca pentru a trece la culcare, chiar daca tu insisti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top