Now Reading
Cum sa le vorbim corect copiilor despre sex si sexualitate

Cum sa le vorbim corect copiilor despre sex si sexualitate

Revista Psychologies

Copiii nostri au la dispozitie doua surse principale de unde afla despre sex si sexualitate: parintii si anturajul, prietenii. Dupa cum observam, vremurile s-au schimbat, parca si timpul trece mai repede. Copiii cresc, si, pana sa ne dam seama, a venit vremea “discutiei”.

 

Ne putem trezi cu copilul nostru care vine si arunca o intrebare de genul: “mami, de unde vin copiii”? sau “tati, noi avem … fetele ce au …”?,  sau pur si simplu observam ca acorda mai multa atentie corpului lor sau petrec mai mult timp in baie.

Toate aceste preocupari sunt normale, prezente la fiecare copil in parte, diferenta intre cei care intreaba deschis si cei care nu deschid in niciun fel subiectul este data de atitudinea parintilor in legatura cu asta.

Pe masura ce vor creste, subiectul sex va prezenta din ce in ce mai mult interes pentru copiii nostri si este absolut normal si necesar atat pentru dezvoltarea lor  fiziologica cat si pentru stabilirea identitatii lor sexuale.

Cum se descurca unii parinti? Am intalnit parinti care lasau pe masa sau undeva “la intamplare” carti de educatie sexuala, altii puneau un alt membru al familiei (un unchi, o matusa) abia iesit din adolescenta sa discute putin cu copilul.

Am intalnit si parinti care au rugat medicul de familie sa-i explice cate ceva copilului, altii renunta din start si spera doar ca nu va veni acel moment sau ca vor stii ce sa zica.

Sunt din ce in ce mai multi parinti care imbratiseaza ideea de a merge la 1 – 2 sedinte la psiholog, sau lasa totul in grija copilului. “Lasa ca nici mie nu mi-a zis nimeni si uite ca m-am descurcat”!

 

Cinci directii principale pentru o discutie educativa si orientativa cu copilul despre sex si sexualitate

Tineti minte ca primele informatii despre sex si sexualitate sunt absolut esentiale si tocmai de aceea nu lasati subiectul asta in grija altora.

Apropos, stiati ca cel mai important organ sexual este creierul? De aceea, in discutiile mele cu parintii spun mereu ca o atitudine sanatoasa in privinta sexului incepe de la ceea ce simte copilul pentru propriul corp si cat de bine il intelege.

 

Copiii pot fi informati de la varste foarte mici (2,5 – 3 – 4 ani) despre diferentele fiziologice dintre baietei si fetite. Vor intra oricum la gradinita si vor vedea ca baieteii si fetitele au sali separate de baie.

 

Incepand cu varsta de 6,5 – 7 ani, copilul merge la scoala. Va recomand sa incepeti sa discutati (treptat, pe masura atentiei copilului) despre corpul lui si transformarile ce urmeaza. Din cauza alimentelor procesate si aditivilor alimentari, copiii din ziua de azi se dezvolta fizic, dar si psihic, din ce in ce mai repede, de la o generatie la alta. Nu putem impiedica acest lucru dar ne putem informa corect despre cum sa tinem pasul.

 

Deja de prin clasa a doua, apar si primele interactiuni “mai serioase” , copiii isi fac “primul prieten/prima prietena” cu care experimenteaza primul pupic. Vorbiti cu copilul si asigurati-l ca sunteti disponibil si chiar incantat sa-i raspundeti la orice intrebare legata de baieti, fete, de ce corpurile lor sunt diferite, ce transformari fiziologice vor urma.

 

Incepand cu clasa a cincea, lucrurile incep sa se complice putin. Fetele au prima menstruatie, baietii experimenteaza mai serios autostimularea. La aceasta varsta este foarte important ce informatii detine adolescentul. Incepand cu varsta de 12 – 13 ani, deja vor tine cont din ce in ce mai mult de parerea si “experienta” prietenilor (anturajului). Va fi greu sa daramati o convingere a copilului preluata de la cel mai bun prieten al lui.

 

Suntem deja in clasa a saptea, a opta, copiii nostri, adolescenti de-acum, vor experimenta prima apropiere fizica, poate chiar primul contact sexual. Nu putem impiedica acest lucru, ei nu vor cere voie si vor face tot posibilul sa ascunda, dar ne putem informa corect despre cum sa tinem pasul. Poate cea mai importanta parte a discutiei despre sex este cea legata de protectie si contraceptie. Informati-va corect asupra bolilor cu transmitere sexuala (cu cea mai mare pondere in randul adolescentilor) si oferiti-le notiunile corecte despre contraceptie, fiind indicat si un control ginecologic la adolescente. In afara de faptul ca-si vor incepe (sau deja inceput) viata sexuala, cel mai rau lucru ar fi s-o inceapa haotic, fara sa detina informatiile corecte, care pot preveni imbolnavirea lor dar si o eventuala sarcina la varsta aceasta. Sanatatea sexuala este infinit mai importanta decat lipsa actului sexual sau ascunderea lui.

 

De prin clasa a noua, a zecea, daca ati tratat subiectul acesta cu mare seriozitate si cu o atitudine deschisa si orientata spre binele copilului, veti fi din cand in cand anuntati ca s-a schimbat iubitul, sau ca vrea s-o invite pe x in oras etc.

 

Disponibilitatea parintilor trebuie sa o depaseasca pe cea a prietenilor copilului, tocmai pentru a putea face parte din inevitabila dezvoltare fiziologica a celor mici curand mari.

Este nevoie de multa rabdare si e bine sa petreceti 5-10 minute zilnic cu copilul vostru, pentru a afla ce se mai intampla in viata lui.

 

Autor: Florentina Ciolacu, psihoterapeut, tel: 0733.01.51.61.

www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

Facebook id: Cabinet Psihoterapie Ciolacu Florentina

 

Foto: Shutterstock, Mother talking to her son

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top