Now Reading
De ce atragi acelasi tip de barbati

De ce atragi acelasi tip de barbati

Te-ai saturat de relatii dificile? De despartiri si suferinte? Oare de ce atragi acelasi tip de barbati? Iata cateva motive!

 

Cercul vicios al dezamagirilor amoroase

Oamenii sunt fiinte sociale, asa incat modul in care ne-am dezvoltat ne determina sa traim in grupuri macrosociale si microsociale: familia, prietenii si nu in ultimul rand cuplul.

Desigur, cu totii dupa o anumita varsta simtim nevoia, poate chiar si presiunea sociala, de a iesi la intalniri. Iar acest lucru se intampla in mod natural, evident asa cum dorim noi.

Totusi, deseori se intampla sa suferim dezamagiri repetate, si sa observam un tipar in formarea relatiilor de cuplu, de la persoanele de care suntem atrasi, la modul in care decurg relatiile, pana la cel in care se si sfarsesc. Iar si iar.

 

Cum alegem un partener

Sunt destul de cunoscute teoriile conform carora, atunci cand ajungem la viata adulta, alegem partenerul care ne aduce aminte cel mai mult de parintele de sex opus, sau de cel care a avut o influenta mai mare asupra noastra.

In functe de modul in care de-a lungul vietii, noi insine am ales sa interiorizam (sau nu) valori ale acestuia, vom alege mai apoi partenerul ideal.

Asa incat, daca am avut o relatie satisfacatoare pentru structura noastra cu parintele de sex opus, vom alege barbati care sa ne fie parteneri de viata, dintre cei care seamana cat mai mult cu tatal.

Alterori, in mod voit ii vom alege cu scopul de a-i schimba, in speranta ca vom repara relatia initiala cu parintele, sau chiar parintele insusi!

 

De ce atragi acelasi tip de barbati

Daca suntem victimele unui abandon vom avea tendinta ca pentru tot restul vietii sa alegem acele persoane care vor indeplini iar si iar fantezia de abandon.

Acest lucru se intampla deoarece acesta este modelul pe care l-am interiorizat si nu avem cunostinta de altceva. Devenim supusii obisnuintei, ai rutinei.

Trebuie mentionat ca abandonul poate sa insemne efectiv lipsa fizica a unui parinte, sau a amandurora, dar poate sa insemne si o implicare insuficienta in viata copilului.

Totodata ideea de abandon se circumscrie si relatiilor emotionale defectuoase, neacordarea de atentie, neglijarea sau negarea sentimentelor copilului, pana la invalidarea lor.

Un alt tipar invatat inca din copilarie este cel al neincrederii, daca in repetate randuri, ne-au fost incalcate increderea, asteptarile si nevoile.

Astfel, am invatat sa cautam si sa alegem drept parteneri, barbati care se circumscriu acestui gen, doar pentru ca asta este si asteptarea noastra: sa fim inselate, mintite, abuzate emotional.

Acest lucru este posibil din cauza faptului ca la nivel inconstient cautam efectiv barbati de acest gen, tocmai pentru a ne demonstra noua insine ca avem dreptate, ca da, vom fi abandonate, si da, nu putem avea incredere!

 

SOS: un tipar nou

Sa fim sincere cu noi insine, si sa ne raspundem la intrebarea „Ce propozitie ar defini credinta mea in legatura cu barbatii?.”

Dupa ce ne-am raspuns la acesta intrebare, ori de cate ori vom incepe sa fim atrase de un barbat, sa facem cativa pasi in spate si sa cautam modalitati prin care sa ne infranam primul instinct. Ideal ar fi sa facem ceva diferit, daca nu opus.

Cu timpul vom observa ca noile obiceiuri, survenite ca urmare a contemplarii cu noi insene, si micile schimbari, vor crea tipare noi, care vor fi de aceasta data functionale si nu ne vor mai crea dificultati atat de mari in a mentine o relatie intima.

 

De Ana Pantazescu-Ana, psiholog clinician, competente in terapia schemelor

Tel: 0745.042.389

 

Citeste si:

Crezi ca stii ce vrei de la un partener?

6 lucruri pe care femeile le gasesc atractive la un partener

Foto: shutterstock.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!