Now Reading
Despărțire: 3 comportamente care ne fac mai mult rău

Despărțire: 3 comportamente care ne fac mai mult rău

După o despărțire, deseori suntem tentate să facem tot posibilul pentru a lăsa evenimentul în urmă. Nu vrem să suferim, dar ajungem să facem alegeri proaste din motivele greșite. Iată ce să evităm.

Citește și:

Cele 3 etape ale unui cuplu

Cuplu: 6 sfaturi pentru a găsi partenerul potrivit

Nu este o rușine să suferi. Nu odată se întâmplă să vrem să părem echilibrate, puternice, stăpâne pe noi însene și emoțiile sau sentimentele noastre. Pentru că suferind în urma unei despărțiri ne arătăm vulnerabilitatea și știm deja cât de dificil ne este să acceptăm acest lucru chiar și în fața persoanelor dragi, apropiate.

Dar vulnerabilitatea este normală, umană, și ne ajută să obținem ajutorul de care avem nevoie. Iată trei comportamente la care apelăm și care, în final, ne pot face mai mult rău.

 

Schimbările majore

O despărțire înseamnă să lași în urmă anumite lucruri care făceau parte din viața ta: un partener, o relație, așteptări și planuri. O parte semnificativă a vieții tale este brusc redefinită din alegerea ta sau a celuilalt. Suferința este aceeași, chiar dacă tu ești cea care a decis o despărțire.

Dacă ai făcut tu acest lucru, în mod ideal, decizia a survenit după o analiză îndelungată a relației, și este trăită ca fiind cea mai bună soluție pentru tine, chiar dacă emoțional are un impact negativ.

Odată cu această decizie însă, deseori căutăm să facem cât mai multe schimbări, să lăsăm în urmă acea parte dureroasă, să ne reinventăm, să devenit… altfel.

Reinventarea este sănătoasă, atunci când reprezintă o nevoie reală a noastră în raport cu noi însene, dar o greșeală atunci când vine ca răspuns la un stimul extern. „Vreau să nu mai sufăr, așa că de mâine voi fi altfel/altcineva”. Poți cocheta cu ideea, dar nu trece la fapte.

Nu este momentul să te muți într-un alt loc, să faci schimbări majore de look sau să te arunci în activități necaracteristice (sporturi – poate chiar extreme – petreceri fără număr sau schimbări comportamentale cu deadline). Astfel de decizii sunt luate pentru a muta atenția de pe suferința reală.

Soluția pentru a depăși cu adevărat acest episod este să rămâi în contact cu ceea ce simți, să permiți emoțiilor tale să fie exprimate și să îți oferi bunăvoință în a le experimenta.

Nu este momentul judecăților și etichetărilor („sunt slabă” sau „sunt fraieră că sufăr”). Acceptă momentul și trăiește-l pentru a-l putea depăși.

 

O nouă relație

Vorba „cui pe cui…” este prost aplicată în acest moment al vieții tale. O nouă relație înseamnă un partener care va intra în contact cu tine vulnerabilă, tristă, dezamăgită, nesigură pe ceea ce își dorește cu adevărat. Iar credința conform căreia „vreau ceva total diferit de ce am avut” nu este sănătoasă.

Abia când va trece suficient timp încât să nu îți privești relația încheiată cu amar, cu reproșuri, cu durere resimțită, atunci vei fi pregătită pentru o nouă relație. Respectiv, atunci când vei putea privi mai obiectiv relația terminată, cu rele, dar și cu părțile ei bune.

Chiar dacă ai încheiat o relație toxică în care părțile bune au fost prea puține sau chiar inexistente, este momentul să te întrebi ce anume te-a dus și ținut în relația respectivă, astfel încât să nu repeți un tipar defavorabil ție.

Pentru ca o nouă relație să aibă șanse de reușită, trebuie să petreci întâi timp cu tine, să îți acorzi atenție și grijă, să îți permiți vindecarea. Aceasta nu va veni de la un nou partener, ci doar de la tine.

 

Gândirea pozitivă autoimpusă

Pentru a diminua efectele suferinței, putem încerca să ne spunem cât de grozav ne simțim acum că am încheiat relația. O adevărată eliberare!

Decidem să ne ferim de suferință propunându-ne să gândim pozitiv, să ne concentrăm asupra viitorului, să lăsăm trecutul în urmă. Dar, să nu uităm că noi nu trăim în viitor, ci în prezent. Iar pentru acest moment, este recomandat să trăim autentic, exact ceea ce simțim: suferința și gândurile negative.

Nu este o pledoarie către tristețe sau depresie, ci pentru acceptarea a ceea ce simțim și gândim. În acest sens, nu gândirea pozitivă și evitarea realității sunt soluțiile necesare, ci înțelegerea durerii, acceptarea gândurilor negative și a momentului dureros trăit.

Gândurile negative există în noi toți, indiferent de momentul vieții. Unii dintre noi, chiar și atunci când trăiesc momente de bucurie, își pot spune „cu siguranță va urma ceva rău” sau „fericirea nu durează”.

Important este să învățăm să etichetăm aceste gânduri, să observăm când ele vin să ne saboteze momentul prezent și să le integrăm ca parte din viața noastră subiectivă. Nu trebuie să ne lăsăm purtate de ele, dar nici să încercăm să le negăm.

Cu cât încercăm să îndepărtăm astfel de gânduri, cu atât mai puternice vor veni către noi. Un exercițiu util este să nu le permitem să devină definiții ale noastre, ci ale unui moment trăit.

 

De Iulia Barca, psiholog

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top