Now Reading
Idei preconcepute despre sexualitate

Idei preconcepute despre sexualitate

Cine nu a citit cel putin o carte erotica, sa ridice mana! Oare femeile care au parteneri cu zece ani mai mici ca ele sunt prea libertine? Are libidoul o data a expirarii si, in final, ce tipuri de sani prefera barbatii si de ce? Vino alaturi de noi, ca sa demontam impreuna cateva mituri urbane despre sexualitate.

 

Mitul 1: Libidoul scade dupa varsta de 50 de ani?

Din fericire, nu! Dar exista o confuzie intre diferiti alti factori. Incepand cu varsta de 40-50 de ani, femeia acuza o scadere hormonala si se indreapta catre menopauza. Aceasta perioada de tranzitie va fi depasita in functie de imaginea pe care o are despre sine la aceasta varsta, despre

mama sa la aceeasi varsta, despre rolul pe care considera ca i-l atribuie societatea. Maniera de a aborda lucrurile va fi rodul trecutului sau, dar si al unei interactiuni cu mediul in care evolueaza. Dorinta ei va fi, de asemenea, legata de reactia partenerului de viata: ii spune ca o doreste in continuare sau nu? Ii reproseaza ridurile si kilogramele in plus?

La 50 de ani, femeia, de cele mai multe ori, este frumoasa, cu experienta bogata, dinamica, indrazneata. Dar are ea planuri de viitor? Are incredere in propria persoana pentru a avansa in viata? Cum se simte fata de propria feminitate? Exista foarte multi factori care ii vor insoti dorinta, facilitandu-i libidoul, iar varsta nu are mare lucru de-a face cu asta. In plus, daca este singura si intalneste un nou partener, nu are nicio problema de dorinta! Simte ca renaste.

Chestiunea aceasta priveste, deci, cuplul pe termen lung, care nu se mai poate sprijini pe pasiunea primordiala. De unde, importanta de a face bine distinctia intre aceasta dorinta facil de accesat la inceputuri si o dorinta mai elaborata, dar amenintata de siguranta, in care tandretea risca sa treaca inaintea sexualitatii. O capcana care pandeste si femeile de 30 de ani, de exemplu, aflate intr-o relatie inca de la varsta de 18 ani…

In mod cert, varsta de 50 de ani este o trecere dezechilibranta, intrucat imbatranirea este mereu anxiogena. Daca organismul acuza anumite stari de rau, daca viata nu ofera motive de satisfactie, avansarea in varsta va fi un factor in plus pentru degradarea sexualitatii.

Cat despre barbati, ei trebuie sa se confrunte cu o negociere a locului pe care il ocupa in viata sociala si profesionala. Chiar departe fiind de varsta de pensionare, incepand cu 50 de ani, ei sunt trecuti in categoria seniorilor, in fata „lupilor“ tineri, care isi pandesc locul in aceasta lume in care competitia este un laitmotiv. Iar teama lor cea mai mare este de a nu mai fi performanti, in special din punct de vedere sexual, teama care se traduce prin angoasa de desfiintare.

Daca nelinistea lor se fixeaza mai mult pe erectie decat pe dorinta, este din cauza ca, „adesea“, acestea doua sunt confundate. Barbatii percep sexualitatea ca pe o nevoie, fara de care nu exista ca barbati, in timp ce maternitatea este cea care le ofera femeilor sentimentul de a exista ca femei. Acest imperativ, de a-si confirma virilitatea prin sexualitate, ii conduce pe barbati la a face dragoste aproape mecanic, dar numai pentru a-si dovedi ca sunt capabili. Si, desigur, fug de frica pe care o vor pune pe seama varstei.

 

Mitul 2: Literatura erotica este adresata doar femeilor?

Nu, mai ales ca, initial, autorii acestor romane erau barbati. Astazi, multe doamne scriu literatura erotica, chiar cu pricepere, intrucat castiga premii si cunosc un succes fabulos. Trilogia 50 de nuante ale lui Grey (Trei, 2012) a isterizat planeta. Fiind mult timp considerate pudice ori doar cu rol de procreare, femeile sunt oarecum somate sa-si asume fantasmele si sa-si depaseasca inhibitiile.

A pleca de la ideea ca literatura erotica le intereseaza doar pe femei, inseamna ca barbatii sunt incapabili de orice fel de elaborare psihica in domeniul sexual, fara creativitatea necesara in relatiile de lunga durata. Pentru a fi ca ele, nu ar avea nevoie decat de o pereche de sani si picioare frumoase, putina lectura kinky si gata excitarea!

Barbatii care adera la asemenea viziune caricaturala a sexualitatii cauta frenetic excitarea primara, posibila numai la debutul unei relatii, de unde si infidelitatea constanta, ce asigura noi si noi inceputuri. Pentru femeie, in schimb, acest cliseu este oarecum linistitor: daca numai femeile citesc literatura erotica, atunci barbatul nu va elabora fantezii din care ea poate fi exclusa.

 

Mitul 3: Femeile cougar sunt mai libertine

Daca acest apelativ numeste o femeie matura care isi asuma dorinta in afara oricarui plan de maternitate, atunci, da, femeia cougar face dovada unei anumite libertati. Punand in evidenta tineretea partenerului ei, caruia ii atribuim numeroase dorinte la care ea ar sti sa raspunda, acest termen pare a avea drept scop etichetarea acesteia ca fiind foarte activa din punct de vedere sexual, acolo unde o alta femeie, cu sexualitate la fel de prezenta, dar cu un partener de varsta ei, ar trece total neobservata. Sa ne oprim un moment asupra acestui lucru.

De ce exista nevoia de a eticheta o femeie care intretine relatii sexuale cu un barbat mai tanar? Exista vreun apelativ specific pentru barbatii care au relatii sexuale cu femei cu 10, 20 chiar 30 de ani mai putin decat ei? Pentru ca asa este in regula, in timp ce invers, nu? De ce sa limitam relatia sexuala doar la un cadru ce permite procrearea? Nu poate fi fertila si altfel? Femei cu experienta care au iubiti barbati tineri exista inca din negura timpurilor (Khadidja, prima sotie a lui Mahomed, mult mai in varsta decat el, l-a facut sa descopere frumusetea lumii si datorita ei el l-a cunoscut pe Dumnezeu).

Apelativul cougar este departe de a fi inocent, intrucat barbatul cougar este vazut drept o felina, un predator, dar femeia e o tigroaica, care se arunca asupra victimelor. Prin urmare, iata-ne iar in fata fricii de dorinta feminina afirmata, mereu suspectata de agresivitate. Ca si cand barbatii tineri ar fi niste mielusei, ce nu si-ar dori niciodata o relatie sexuala cu o femeie matura.

Daca unele dintre femei fac din asta o lupta, revendicarea egalitatii intre sexe, altele considera emotionanta posibilitatea de a impartasi unui barbat mai tanar experienta lor. In timp ce barbatul matur in cuplu cu o tanara femeie va fi etichetat ca un pigmalion, termen nobil ce presupune cresterea si rafinarea tinerei, femeia cougar va fi considerata doar o devoratoare de barbati.

Oare cuvintele pe care le folosim sunt revelatoare pentru inconstientul colectiv? Eliberarea feminina va fi in mod real functionabila in ziua in care nu mai simtim nevoia sa stigmatizam sistematic dorinta sexuala a femeii, inclusiv atunci cand implica un barbat mai tanar.

 

Mitul 4: Tuturor barbatilor le plac femeile cu sanii mari

Ca intotdeauna, aceasta credinta are fundamente solide. Sanul face trimitere la copilarie, la nevoia de a ne simti coplesiti. Mare, sanul apare inepuizabil, sursa de liniste si de siguranta in capacitatea lui de a ne implini. La aceasta dimensiune maternala, se adauga cea sexuala: barbatul, mereu curios de sexul feminin, se simte linistit de sanii mari, dezvaluiti, ce pot fi cu usurinta manipulati.

De cealalta parte, femeia, adesea intrebatoare, ea insasi, fata de sexul barbatului, realizeaza puterea pe care i-o da pieptul voluminos si face din el un atu de seductie. Dar inconstientul rade adesea de legile Naturii. In functie de trecutul personal, barbatii nu au cu totii o atractie fata de sanii mari ori aceeasi dorinta de siguranta. Daca mama a fost perceputa ca fiind sufocanta, greu de multumit, sanii mari vor trezi amintiri mai putin placute: de exemplu, dureroasa diferenta dintre atotputernicia materna si dependenta de copil mic.

In cazul unei imagini de sine dezamagitoare, barbatul poate prefera anumite lipsuri ale partenerei (sanii mici) pentru a o coplesi cu virilitatea sa. Sanii mari devin atunci anxiogeni, nu pentru ca sunt debordanti, ci pentru ca ii subliniaza teama de a nu se ridica la inaltimea asteptarilor partenerei. De asemenea, femeia poate fi perceputa ca agresiva, sanii voluminosi devenind obiecte de rivalitate.

Sexul mobilizeaza adesea fantezii bizare, precum fantezia oedipiana a baietelului care rivalizeaza cu tatal si vrea sa o aiba pe mama doar pentru el, ce se poate manifesta in fata dimensiunii materne a sanilor. Cum va face fata barbatul acestei fantezii? Fie ii va anula, fie ii va stimula elanul sexual.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top