CITESTI ACUM
O de la Orgasm. De ce e atât de plăcut orgasmul? Pentru că seamănă cu spasmul epileptic

O de la Orgasm. De ce e atât de plăcut orgasmul? Pentru că seamănă cu spasmul epileptic

Pentru unii e singurul scop în viață. Așadar ei vor alerga după fuste la nesfârșit sau vor colecționa vibratoare. Dar de ce e atât de plăcut orgasmul? Ce se întâmplă de fapt în creier când ajungem la marele O?

 

E un subiect fascinant, să recunoaștem. Nu degeaba se preocupă de el cercetăorii în sexologie și neuroștiință. Adam Safron, cercetător la Northwestern University din SUA, a încercat să dea un răspuns la chinuitoarea întrebare: „De ce ne place așa de mult să avem orgasm?“

Răspunsul ar fi stimularea sexuală ritmică.

Safron a comparat orgasmul cu spasmul epilepic. În timpul unui spasm epileptic se produce o suprastimulare a ariilor corticale.

Stimularea sexuală ritmică se manifestă în creier cam la fel, pentru că ea crește activitatea neuronală și dacă această activitate e suficient de intensă, se poate întinde pe toate ariile corticale și poate crea o experiență explozivă.

Este pragul orgasmic. După ce pragul acesta e depășit, creierul revine la activitatea normală.

 

Citește și:

O de la orgasm. 3 pași către orgasmul feminin

O de la Orgasm. Decalogul femeii cu orgasm multiplu

Dar dacă orgasmul seamănă cu spasmul epileptic, atunci de ce epilepsia ne face să ne pierdem cunoștința, dar orgasmele nu? Și de ce orgasmul e așa de plăcut?

Răspunsul e dopamina. În cazul epilepsiei, arii largi ale creierului sunt afectate. În vreme ce la orgasm sunt stimulate arii asociate cu secreția de dopamină.

Dopamina inhibă anxietatea exact așa cum o face un alt drog puternic: cocaina. Inhibiția aceasta laolaltă cu injecția de dopamină e ceea ce dă plăcerea unui orgasm.

 

Orgasmul și timpul necesar pentru a ajunge la el

Mai trebuie spus că orgasmul feminin și masculin sunt destul de similare din punct de vedere neurochimic. Și, chiar dacă sunt în număr mai mic, există și bărbați care nu pot ajunge la orgasm.

Însă e o problemă mai puțin frecventă decât cea a ejaculării precoce, de exemplu. Dar și ejacularea precoce e ceva ce merită discutat.

La ce interval de la începutul actului sexual apare ejacularea precoce? „Depinde de relație“, spun Jennifer și Laura Berman, două cercetătoare în domeniul sexualității în SUA.

„Dacă o femeie are nevoie de o oră să ajungă la orgasm, și partenerul ei ejaculează după 40 de minute, atunci e precoce pentru ea. Dar dacă el are ejaculare la un minut de la penetrare, atunci da, e clar, pentru că nicio femeie nu ajunge la orgasm într-un minut…“

Mai e ceva. Bărbații sunt creaturi care au un scop. Cel mai adesea, scopul lor este să-și ducă partenera la orgasm.

Lucru lăudabil, doar că doamna se va simți ca un șoarece de laborator dacă știe că scopul lui e acesta și va mima orgasmul când nu-l are, doar ca să-i dea lui satisfacție.

Aceste cupluri, care au această atitudine axată pe scopul orgasmului ar trebui învățate că interacțiunea erotică e mai mult decât climaxul. Că e tandrețea, stimularea, etc., că nu mereu apare marele O.

Și că asta e ok, câtă vreme nu există presiune. Presiunea omoară satisfacția.

 

De obicei ejacularea prematură e rezultatul supraexcitației masculine.

De obicei bărbații învață ce e orgasmul prin masturbare, e prima lor activitate din zorii adolescenței. Și mulți băieți fac fapta respectivă foarte repede, ca să nu-i prindă mama în baie cu revistele tatei.

În final, iată ce cred femeile despre orgasm. Al lor și al altora:

Masturbarea e fel mai ușor fel prin care o femeie ajunge la orgasm. Femeile care se masturbează vor avea mai ușor orgasm și când fac dragoste cu iubitul lor.

Cred că masturbarea le ajută să învețe mecanica sexuală proprie. Pentru că un bărbat nu va ști niciodată care e mecanica ta sexuală, nu are cum.  Poate o lesbiană înțelege mai bine, dar un bărbat e construit altfel.

Și nu cred că o femeie trebuie să aștepte minuni de la partenerul ei, se poate ajuta și ea ca să ajungă la orgasm. De la felul cum se mișcă la ceea ce își imaginează în acele momente.

 

Foto: 123rf.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!