Now Reading
Rolul tatalui in relatia cu fiica sa

Rolul tatalui in relatia cu fiica sa

Revista Psychologies

Devenind tata, barbatul indeplineste un rol la care fiica sa se va raporta pe durata intregii vieti. Iata cateva repere pentru o relationare sanatoasa intre cei doi.

 

Si tatal este fiul tatalui sau

Orice tata, ca de altfel orice mama, inainte de a intra in rolul sau parental, se afla in pozitia filiala. El este fiul propriilor sai parinti, cu care dezvolta relatii diferite si pe care le va purta cu sine toata viata.

Indiferent de cat de convinsa este o persoana ca relatia sa cu parintii este una, iar relatia sa cu proprii copii este altceva, lucrurile nu stau chiar asa.

Atunci cand tatal isi incepe rolul patern, acesta se raporteaza la propria sa copilarie si automat la primele modele barbat-femeie, tata-mama din viata sa.

In functie de experienta sa alaturi de parinti, acesta va sti, la nivel constient si inconstient, ce anume va dori sa aplice dar si ce sa evite atunci cand, la randul sau, va avea copii.

 

Stilul parental al tatalui

Sexul copilului are o influenta majora in psihologia si comportamentul tatalui. Atunci cand are o fiica, tatal va oferi o educatie influentata de relatia sa cu propria mama.

Ca si stil parental, de obicei, tatii fetelor manifesta un comportament protector fata de fiicele lor, mult mai accentuat ca in cazul fiilor.

Din punct de vedere social, fetele sunt crescute diferit de baieti, pentru ca, in functie de gen, sunt apreciate seturi diferite de valori.

Astfel, fetele sunt incurajate sa fie empatice, sa aiba abilitati de identificare si gestionare a emotiilor, sa fie sensibile, docile dar si pasive, non-asertive si dependente.

Un tata insa, este responsabil de atributele tipic masculine din educatia unei fete. Masculinitatea este asociata cu notiunile de autoritate, putere, protectie, forta, actiune etc..

Astfel, un tata, prin felul in care se raporteaza la atributele masculine, va fi responsabil de structurarea acestor concepte in psihicul fiicei sale. Un tata isi poate creste fiica si intr-un stil autonom si independent.

O astfel de abordare va determina ca fiica sa privesca rolul tatalui si atributele masculine ca fiind foarte atractive si sa dezvolte o relatie buna cu autoritatea. De multe ori, la maturitate, aceste femei se vor orienta in privinta domeniul profesional catre ocuparea unor functii de raspundere.

 

Atunci cand fetitele devin femei

Un tata este primul model de barbat din viata fetitei sale. Daca acesta o valorizeaza, o apreciaza, o securizeaza si ii da pratic incredere in ea si in feminitatea ei, atunci o va ajuta sa se dezvolte armonios, iar ca femeie isi va accepta si iubi partea feminina din ea.

Relatia cu tatal, determina de asemenea atitudinea de mai tarziu a viitoarei femei fata de barbati si masculinitate. Fiecare experienta importanta din istoria vietii unei femei, pe care aceasta si-o aminteste in raport cu tatal ei, este purtatoarea unei semnificatii.

Chiar daca nu le constientizam, mesajele primite de la tatii nostri, sau de la figurile paterne prezente in viata noastra, s-au inmagazinat in noi insene si ne dicteaza alegerile in materie de viata personala.

Aceste mesaje se transforma, in timp, in convingerile si credintele pe care le avem in privinta rolului femeii in cuplu si in viata de familie.

 

Tatal in raport cu mama

Tatal ofera modelul de barbat pe care o femeie il va cauta la maturitate. Ca model de masculinitate, rolul tatalui este oglindit si de atitudinea si comportamentul sau din relatia cu partenera sa.

Fiica lor va observa daca tatal ei este un barbat implicat, afectuos, submisiv, pasiv, autoritar, dominator etc., in relatie cu mama sa. In cazul in care este un exemplu bun ca barbat si ca partener, ea va inclina sa aleaga un barbat alaturi de care sa fie implinita.

Masura in care fiica se va identifica cu tatal ei si comportamentele acestuia, este data de calitatea relatiei filialo-parentale.

Astfel, daca relatia cu tatal a fost una foarte buna, fiica va tinde sa adopte aceleasi comportamente la maturitate. In schimb, daca relatia lor nu a fost una buna, cel mai probabil ea va respinge comportamentele tatalui, neadoptandu-le.

Este, insa, posibil ca ea sa aleaga un barbat nepotrivit, cu care va recrea cadrul relational din copilarie, in incercarea sa de a repara relatia cu tatal din copilarie.

 

De Stefania Voia, psiholog

[email protected]

Tel: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top