Now Reading
Sexul consolidează un cuplu. Dar uneori nu e suficient

Sexul consolidează un cuplu. Dar uneori nu e suficient

Oare sexul este răspunsul principal pentru o relație de durată? Așa pare, conform cercetărilor. Dar imaginea de ansamblu este mai complicată de atât…

 

Citește și:

Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase

3 pași simpli pentru a te reconecta la partenerul de viață

Pentru că atunci când căutăm răspunsuri este bine să ne uităm la ce spun și studiile, unul dintre acestea, derulat pe cuplurile căsătorite, a descoperit o corelație pozitivă între frecvența actelor sexuale și impactul acesteia asupra relației pe termen lung. Până aici, nimic nou.

Evident, dacă și ambii parteneri se bucură de experiență la fel de mult, atunci clar crește satisfacția în relație. Dar oare ce stimulează dorința?

Știm deja că aceasta, în timp, se diminuează considerabil, iar dacă scade energia alocată celuilalt și intimitatea slăbește, evident și legătura sexuală are de suferit. Respectiv, calitatea relației pe care o aveți vă va urmări și în dormitor.

În consecință, doar să faceți sex, în absența unei relații satisfăcătoare, nu este prea plăcut și nici nu o să contribuie la calitatea relației în timp. Din contră. Multe cupluri în cabinetele de terapie spun că încearcă să rezolve anumite probleme din relație prin sex. De aceea fac și atunci când nu au chef, fac sex pentru a se împăca sau chiar atunci când sunt supărați, după o ceartă.

Alte cupluri caută diverse răspunsuri pentru a-și îmbunătăți viața sexuală sau măcar pentru a aduce varietate în pat, prin cărți, emisiuni, sex-shop-uri.

Iar de aici rezultă o problemă des întâlnită: noțiunile pe care le avem în privința vieții sexuale și a rolului pe care îl joacă sexul.

Totuși, există și cupluri care au succes în menținerea unei legături pozitive între ei, atât emoțional cât și sexual. Ei au o relație integrată, care include trasparență în comunicare, acord comun în luarea deciziilor și implicare deopotrivă în menținerea energiei erotice în viața lor sexuală.

Chiar studiile demonstrează că un act sexual generează o energie pozitivă care poate dura chiar și două zile. Iar cuplurile care experimentează o energie mai puternică raportează o mai mare satisfacție în relației chiar și patru luni mai târziu. În urma unui singur act sexual!

Vorbim aici de 214 cupluri incluse în studiu. Iar dintre acestea, unele au recunoscut că nu trăiesc această energie prea mult. Mai ales când nu a fost un contact sexual prea satisfăcător din diverse motive. Iar pe termen lung, scade și satisfacția lor în relație.

 

Totuși, ce ajută?

O relație sexuală satisfăcătoare integrează mai multe elemente. Ea evoluează din sincronizarea care există între doi parteneri la nivel de valori, dorințe, așteptări și temeri privind evoluția cuplului, scopurile în viață – atât personale cât și ale cuplului.

Practic este acel sentiment că sunteți pe aceeași lungime de undă. Iar dacă se menține această trăire, relația va avea succes pe toate planurile.

De aceea ne și este atât de des recomandat ca în alegerea partenerului să ținem cont de lucrurile pe care le avem în comun și nu atât de mult de atracție.

În cuplu este importantă transparența. Aceasta înseamnă o comunicare deschisă și sinceră cu partenerul. Acest lucru presupune atât dezvăluiri din partea ta cât și interes în a-i asculta dorințele, așteptările și a accepta diferențele dintre voi.

Iar aceste lucruri se fac fără a judeca, fără inhibiții și fără a deveni defensivi. Nu este ușor și aveți nevoie de exercițiu. Dar este o investiție importantă în relația voastră.

Un alt rol important îl are împărțirea sarcinilor din viața de zi cu zi, fără ca unul să fie dominant în aspectele comune ale cuplului, sau ca altul să fie submisiv în caz de conflict.

Iar dacă în procesul de luare a unei decizii, gândiți diferit, ambii trebuie să luați în calcul care decizie este mai potrivită pentru relația voastră.

Urmând acești pași vă veți simți mai confortabil în relația voastră, iar comunicarea deschisă va avea efecte pozitive și asupra dorințelor și nevoilor voastre sexuale. Totodată înseamnă să aveți mereu timp unul pentru celălalt și să fiți alături emoțional, fizi, sexual. Și da, frecvența actelor sexuale contribuie și ea la satisfacția relațională pe termen lung.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top