Now Reading
Simbioza in relatia de cuplu

Simbioza in relatia de cuplu

Esti dependenta de partenerul de viata? Afla mai multe despre simbioza in relatia de cuplu si in ce mod iti influenteaza viata.

 

 

Simbioza este stransa legatura dintre noi si cei din jurul nostru. In functie de relatia cu parintii si stilul de atasament cu care ne-am format, de ceea ce stim sa dam si sa primim, de dezvoltarea noastra personala, ne raportam si la relatiile simbiotice, care pot fi un avantaj sau un mare dezavantaj.

 

Atasamentul

Prima relatie simbiotica pe care o dezvoltam inca din primii ani de viata este cea cu mama. De aceasta legatura depinde in mare parte capacitatea noastra de adaptare si convietuire cu ceilalti. De asemenea, modul in care ne formam atasamentul ne influenteaza echilibrul intre depedenta si autonomie.

Daca am primit iubire, protectie si atentie din partea mamei si a celor care s-au ingrijit de educatia noastra, atunci dezvoltam un stil de atasament benefic pentru noi, ceea ce inseamna ca suntem independenti, increzatori in noi insine si capabili sa construim relatii de cuplu armonioase.

 

Simbioza in relatia de cuplu

Daca am suferit de lipsa de afectiune, daca nu am avut siguranta si nu ni s-au transmis valori sanatoase pentru cresterea noastra, vom trece prin ceea ce Franz Rupper numeste “trauma simbiotica”, un mod defectuos de a ne forma comportamentul, care duce la anxietate, dependente si chiar schizofrenie.

Dincolo de legatura cu familia, se activeaza simbioza in relatia de cuplu. Atunci cand ne indragostim traim emotii puternice si avem de multe ori senzatia ca nu suntem doi, ci unul. Prin intermediul acestei legaturi puternice care se formeaza, simtim si intuim ce se intampla cu partenerul nostru de cuplu si ne folosim de moduri non-verbale de comunicare.

 

Tipuri de simbioza

In relatiile constructive dezvoltam o simbioza santoasa, care se mai numeste si mutualism. Asta inseamna ca relatia dintre noi si partenerii nostri de cuplu este una productiva si benefica pentru ambii.

In relatiile distructive simbioza poate insemna parazitism, atunci cand doar unul dintre noi se bucura de avantaje, in timp ce pentru celalalt inseamna suferinta, sau comensualitate, cand legatura este daunatoare pentru un partener si indiferenta pentru celalalt.

In functie de toate aceste elemente, simbioza in relatia de cuplu isi va pune amprenta asupra vietii noastre.

 

 

Citeste si:

Strategii pentru un stil de atasament securizant

Evita dependenta de partenerul de cuplu

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!