Now Reading
Vrei o relație nouă? Uită de sfaturile să-ți crești propria atractivitate!

Vrei o relație nouă? Uită de sfaturile să-ți crești propria atractivitate!

Sfaturile pentru dating, de multe ori, în loc să ne ofere o soluție, ne oferă obiective nerealiste. Iată de ce îndemnurile privind propria atractivitate devin o problemă atunci când cauți o relație nouă.

Citește și:

Cum începi corect o nouă relație de cuplu

5 greșeli de evitat într-o nouă relație de cuplu

Majoritatea sfaturilor pentru dating ne promit iubire eternă și, în cele din urmă ajung să ne saboteze demersurile de a o găsi. Pentru că mare parte dintre ele se bazează pe un singur lucru: propria atractivitate.

În realitate, secretul succesului relațional nu se bazează pe cât de atrăgători suntem, ci mai degrabă pe ce anume ne atrage…

Citim și auzim deseori îndemnuri precum „Învață să fii irezistibilă! Arată-te încrezătoare! Devino un bărbat alfa. Devino o zeiță!”… iar lista continuă.

Promisiunile din spatele acestor sfaturi sunt transformările extraordinare pe care le vei observa. Tot în spatele lor, din păcate, se află și un cal troian: transpunând în fapte, constați, cu nefericire, că nu ești o persoană suficient de atractivă.

Deși poveștile sună seducător și chiar ne-am gândi că putem să le dăm o șansă (mai ales când avem impresia că altfel nu a funcționat), ele nu fac decât să ne îndepărteze de intimitatea care se poate construi într-un cuplu.

Ne învață în mod subtil să ne fie rușine de umanitatea noastră și de aceea sunt sortite eșecurilor.

Nu ne putem abține la nesfârșit. Nu putem purta o mască doar pentru că avem convingerea că așa ne sporim șansele de a avea o relație. Cât timp putem mima toate aceste sfaturi? Cât durează până când natura noastră va ieși la iveală (cum este și firesc)?

Nu suntem încrezători în noi înșine fără limite. Uneori manifestăm nesiguranțe și anumite nevoi. Să devii IREZISTIBIL este un scop nesănătos.

…Și nici nu va funcționa, deoarece umanitatea ta va deveni un secret rușinos, iar în cele din urmă, tu vei fi cel sau cea care va refuza iubirea. Cum să intri într-o relație și să se descopere că nu ești nici zeița amorului, nici masculul alfa?

Bineînțeles, este minunat să devenim mai atrăgători. Este un dar pe care ni-l putem face nouă și viitorului partener. Dar atunci când devine motorul principal în căutarea iubirii, este precum un proces lent de otrăvire, căruia nu îi cunoaștem sursa. Și cu toții am trecut prin asta…

Există o cale mai sănătoasă care duce spre o viață mai fericită. Iar această cale presupune să nu te concentrezi atât de tare pe gradul tău de atractivitate ci pe ce anume te atrage.

În spatele atracției există procese complexe, iar mulți dintre noi nu avem instrumentele esențiale pentru a înțelege ce se întâmplă. Iată, totuși, trei concepte, care îți pot fi utile în demersurile de a-ți găsi iubirea, dar și de a te înțelege pe tine mai bine.

 

Nu ne putem forța atractivitatea, dar o putem educa

Putem cu certitudine să schimbăm natura și forma atracțiilor noastre romantice și sexuale. Evident, nu este un proces simplu sau rapid. Sunt două tipuri de atracții pe care în mare parte le manifestăm: atracția generată de deprivare și cea motivată de inspirație.

Cea pornită din deprivare, ne determină să gândim că avem nevoie de cineva care într-un final să ne iubească așa cum ne dorim: stabil, dedicat, generos.

Este o atracție extrem de seducătoare. Cine nu își dorește o relație în care să primească tot ce i-a lipsit…? Dar chiar dacă pare a duce la iubire adevărată, ne poate genera dezamăgiri foarte mari.

Atracția generată de inspirație, ne poate deschide mai ușor calea către o relație fericită. Pentru că astfel de relații includ căldură și deschidere din partea ambilor parteneri.

Într-o astfel de relație provocarea noastră este să acceptăm și să oferim tandrețe și afecțiune, nu să ne luptăm în mod constant să le câștigăm.

Acest tip de atracție este motivat de sentimentul de bunăstare pe care îl avem și nu de „disperarea” de a găsi ceva de care ne simțim privați.

Într-o astfel de relație de simțim văzuți, apreciați și în siguranță. Iar pentru astfel de relații trebuie să ne dezvoltăm interesul… pentru că mulți dintre noi nu sunt familiarizați cu ele.

Trebuie să conștientizăm când anume simțim atracție și ne implicăm în relații generate de deprivare. Doar în felul acesta vom învăța să le evităm și să căutăm relațiile potrivite.

 

Atracțiile pe care le manifestăm ne pot educa

Un filozof afirma „tipul de persoană pe care îl preferăm ne dezvăluie contururile propriei inimi.” Atunci când interesul nostru romantic este generat de deprivare, ne este dezvăluită acea parte a noastră pe care nu am reușit încă să o iubim și care ne controlează. Celălalt tip de atracție ne învață cum arată drumul spre împlinire.

Din dezvăluirile din cabinetele psihologilor, concluzia este în mare parte aceeași: acele părți din noi pe care simțim nevoia să le ascundem, suprimăm, deghizăm, sunt de regulă cela mai frumoase și importante din noi.

Sunt acele trăsături care ne vor ajuta să atragem persoanele care ne vor iubi exact așa cum suntem.

 

Legile atracției reinterpretate

Deși navigând prin toate sfaturile bine intenționate, avem impresia că trebuie să ne schimbăm și modelăm tot mai mult, acceptarea de sine joacă cel mai important rol.

Cât crezi că te poți preface că ești într-un anumit fel? Cât va dura până când vei înțelege că vrei și ai nevoie de iubire pentru exact ceea ce ești?

Atunci când ne acceptăm propria umanitate, ceea ce considerăm defecte sau neajunsuri, când încetăm să ne ambalăm în diverse carcase „atrăgătoare”, vom descoperi în jur și vom simți atracție pentru persoanele potrivite: deschise, echilibrate emoțional, disponibile. Și nu vom da înapoi când descoperim că ne plac așa cum suntem.

Pe când jocurile atracției pe care le punem în scenă și care în cele din urmă ne epuizează, produc exact acest efect: constați că ești plăcut pentru ceva ce în realitate nu ești și nu poți susține, iar în consecință o vei lua la fugă…

Decât să încercăm să devenim irezistibili, putem încerca, în mod eroic, să devenim noi înșine și să căutăm acele persoane care ne plac exact pentru felul în care suntem.

Abia atunci căutarea unei relații romantice devine o călătorie în care merită să ne investim timpul și energia.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top