Now Reading
Anxietatea pe înţelesul tuturor

Anxietatea pe înţelesul tuturor

delia-apostol-hanzelik3
anxietatea-pe-înţelesul-tuturor

„Pentru a te simți mai bine atunci când vine vorba de anxietate, este important să ai o dietă sănătoasă, să faci sport în mod regulat și să-ți găsești scopul în viață.”

Psychologies: Ce este, de fapt, anxietatea? Cum o poți descrie?

Dr. Olivia Remes: Anxietatea poate fi considerată ca o stare de îngrijorare sau de frică și este o emoție pe care toată lumea o trăiește din când în când. Poate apărea în situațiile stresante, cum ar fi atunci când te afli în pădure și te întâlnești față în față cu un leu sau un șarpe. De asemenea, poate apărea înainte de termene limită sau în timpul unei urgențe. Ajută la punerea corpului în acțiune, pregătindu-te astfel să faci față crizei.

Cum o observăm în comportamente, cum o simțim?

Dr. O. R.: Există diferite forme de anxietate. Unii oameni cu anxietate experimentează un val intens de frică sau de panică, se poate simți că ai fi pe cale să faci un atac de cord. Alte forme de anxietate se pot prezenta ca îngrijorare constantă, cronică, incapacitatea de a adormi noaptea sau de a avea un somn odihnitor, lipsa de concentrare asupra muncii, teama intensă de a vorbi în public sau de a fi judecat de alți oameni, chiar s-ar putea să fie dificil să menții contactul vizual cu ceilalți.

Este posibil ca anumite persoane să fie anxioase din fire? Să aibă personalități mai fragile, predispuse la a dezvolta anxietate?

Dr. O. R.: Unii oameni pot fi predispuși la o sănătate mintală precară, din cauza geneticii. Dacă cineva din familia ta a avut o sănătate mintală precară sau anxietate, ai putea fi și tu expus unui risc crescut de sănătate mintală precară. Cu toate acestea, adesea ceea ce declanșează anxietatea este atunci când o predispoziție – din cauza geneticii – întâlnește un factor de stres în viață. Combinând stresul (de exemplu, poate că treci acum printr-un divorț, o despărțire, ți-ai pierdut locul de muncă, te-ai mutat în alt oraș) cu o predispoziție se poate crea un teren fertil pentru anxietate.

Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top