Now Reading
Cat conteaza marimea

Cat conteaza marimea

Revista Psychologies

sex, sexualitate

Mitul penisului mare este mai mult decat o fantezie erotica. El are legatura cu niste nevoi emotionale complexe, care se regasesc in fiecare dintre noi. Ce dorinte mai profunde putem descoperi dincolo de acesta? Care sunt adevaratele fantasme pe care le alimenteaza?

Suntem obisnuiti sa acor­dam importanta felului in care aratam. Dorim sa fim mai frumosi, cu un aspect fizic sportiv, sa aratam tineri. Discutam aceste lucruri in termeni tehnici: avem masuri ideale ale corpului de atins, ne-am familiarizat cu denumirile stiintifice ale substantelor care ne pot reda supletea pierduta sau ne pot sterge ridurile. Intr-un astfel de context, discutiile privind dimensiunile organului sexual masculin ocupa si ele un loc important.

Primind zilnic pe mail spam cu Viagra sau operatii care maresc atributele masculine, e greu sa nu te smintesti. Femeile isi pot exprima liber preferintele sexuale si pot discuta despre problemele pe care le intampina in viata erotica.

Dar de ce isi doresc femeile barbati „superdotati“? De ce isi doresc barbatii sa fie impresionanti? Raspunsul la cea de-a doua intrebare pare strans legat de solutia celei dintai. Cum in societatea actuala se pune pret pe acest lucru, barbatii resimt ca un imperativ, ca pe o presiune nevoia de a fi competitivi si pe acest teren.

Originea fantasmei

Daca e sa incepem cu inceputul, evolutionismul ne-ar putea explica fantasma marimii penisului prin faptul ca un organ cu dimensiuni mari il face pe barbatul respectiv sa iasa in evidenta. Daca paunii isi atrag partenerele cu coada lor uriasa, iar cerbii rivalizeaza intre ei prin marimea coarnelor, masculul speciei noastre trebuie sa iasa in evidenta si el cu ceva.

Barbatii „XXL“ sunt considerati mai competeneti din punct de vedere sexual. Marimea este vazuta adesea ca o garantie a succesului unei relatii erotice. Cu toate acestea proportiile exagerate ale unui penis pot provoca chiar neplaceri in timpul actului sexual.

Elena, 32 de ani: „Fostul meu partener avea un penis peste medie. Acest lucru a fost, mai ales la inceputul relatiei noastre, un chin. Nu puteam avea un act sexual spontan, fara un preludiu serios, pentru ca era dureros. Am invatat in timp sa ne cu­noastem corpurile si sa avem rabdare pentru ca totul sa iasa bine.“

Bijuteria

In general, calitatea de a fi „ultradotati“ apare ca o conditie pur si simplu. Ca si cum dimensiunea mare a penisului ar reprezenta un merit in sine, la fel ca faptul de a avea muschii bine dezvoltati.

Chiar daca, spre deosebire de acestia, el nu este etalat in mod public, marimea lui pare sa sporeasca prestigiul barbatilor. Penisul pare a fi tratat ca un accesoriu care il pune in lumina pe posesor si ii sporeste respectul de sine.

George, 28 de ani: „Cand aveam 16, 17 ani, discutiile cu prietenii privind marimea organelor noastre sexuale erau destul de frecvente. Cand am crescut si am inceput sa avem fiecare experiente erotice serioase, subiectul acesta a intrat intr-un fel de con de umbra. Mentiunile au devenit indirecte, impersonale si, cel mai adesea, ironice. Ce imi amintesc, insa, cu siguranta, este ca importanta pe care o acordam acestei teme nu era legata de perfor­man­tele noastre sexuale. Indiferent de ce ar fi spus prietenele noastre, pen­tru noi tot conta daca suntem mai «inzestrati» sau mai putin «inzestrati».“

Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii aprilie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top