Now Reading
De ce e sănătos „să-ți iei câmpii”

De ce e sănătos „să-ți iei câmpii”

victor-popescu
de-ce-e-sănătos-să-ți-iei-câmpii

O călătorie cu peripeții, o explorare a unor locuri noi aduce beneficii psihice nebănuite. Despre rescrierea propriei povești de viață, despre depășirea blocajelor psihice prin plecarea într-un voiaj, am discutat cu psihiatrul Gabriel Diaconu și cu istoricul Ioana Cosman, autoarea jurnalului de călătorie Porțile se închid la miezul nopții (Ed. Trei), lansat în decembrie 2022 la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus.

„Pentru mine, o călătorie e altceva decât un concediu în care stai pe plajă. Merg în pas alert, sunt tot timpul pe drum. Contează explorarea, descoperirea, experimentarea unor lucruri noi și diferite”, spune Ioana Cosman, istoric de formație, care a străbătut deja peste 60 de țări de pe întregul mapamond. Turismul de explorare și de aventură ne scoate din rutină. „Mulți povestesc că și-au pierdut sensul în viață, lucrând ca niște hamsteri pe o rotiță. Dar când ești în contact cu natura și treci prin aventuri provocatoare, accesezi un alt palier, unul intuitiv, spiritual. Ești conectat, pe calea simțurilor, cu elementele naturii. Îți vei aminti cu plăcere aceste experiențe, vor fi ca o nostalgie bună”, explică psihiatrul Gabriel Diaconu, director medical la centrul MindCare.

„Când apare o provocare, mă ambalez”, povestește Ioana Cosman. „Când ești în fața riscului simți că devii mai tânăr, mai energic. E ca în vorba aceea a lui Churchill, care spunea, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial: Războiul plutește în aer, iar eu simt cum întineresc cu douăzeci de ani”.

Când te forțezi să ajungi la cabana din vârf de munte înainte să înceapă furtuna, trebuie să-ți aduni toate energiile și să te concentrezi exclusiv pe momentul prezent: să fii atent la fiecare pas, să fii imersat în „aici-și-acum”, să fii complet concentrat pe ce faci – pe scurt, să fii într-o stare de „flux”, cum o numește psihologul ‎Mihaly Csikszentmihalyi. Dar nu e musai să sari cu parașuta sau să vâslești pe cursul unui învolburat râu de munte. Și o drumeție mai lejeră te poate imersa într-o stare de flow.

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top