Now Reading
Despre sport si alte bucurii simple

Despre sport si alte bucurii simple

Nu as putea trai fara sa alerg. O spun cu modestie, cu rezerva, ca orice persoana care a descoperit tarziu faptul ca sportul te poate bucura ca nimic altceva. Nu am facut niciun sport in copilarie si adolescenta, ba, mai mult, chiuleam cat puteam de la ora de sport, convinsa ca e pierdere de timp…

La maturitate, am descoperit ca simplul fapt de a alerga 30 de minute ma poate face sa vad viata altfel. E magic! Stim despre endorfinele care se secreta in cap cand alergi. Ei, eu pe alea le vanez de cate ori ies in parc la jogging.

De cinci ani de zile, alerg aproape zilnic, fara pretentii, fara sa indraznesc la maratoane sau alergari in beneficiul nu stiu carei cauze. Alerg pentru placerea mea simpla, cotidiana, de a simti ca ma misc, ca exist.

Apoi, am citit eseul Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga, scris de Haruki Murakami, un scriitor pe care il admir.

Si el alearga zilnic, de ani de zile are acest program religios de alergare. E primul gest al zilei, si el participa la maratoane, e competitiv, alergarea e pentru el la fel de importanta cum e literatura.

Citind acest eseu, mi-am simtit confirmata intuitia ca alergatul, sportul, e una dintre cele mai simple si mai importante activitati pe care le poate face omul ca sa fie fericit. Pe mine, sportul ma face fericita!

Scriu toate astea pentru ca e vara si pentru ca vad ca oamenii opteaza pentru confortul masinii, al sezlongului, al casei, liftului etc.

Dar, oameni buni, corpul vostru e facut sa se miste, e o masinarie minunata de facut miscari, de construit muschi, de respirat, de inotat, de catarat! Sportul e cea mai ieftina sursa de endorfine, cea mai sanatoasa si cu beneficii imediate.

Iesiti la aer curat (dar nu la mici si bere) si bucurati-va de senzatiile pe care vi le procura! Alergati sau macar mergeti vreo cativa kilometri pe jos… mersul pe jos e antidepresiv.

Lasati-va copiii sa fuga, sa-si juleasca genunchii, isi vor aminti cu placere de copilarie si de juliturile sale! Nu mai optati pentru medii neaerisite, unde nu gasiti decat paloare… Iesiti din mall si alergati, oameni buni, alergati!

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top