Now Reading
E 8 Martie. Ce înseamnă să celebrezi femeia?

E 8 Martie. Ce înseamnă să celebrezi femeia?

De 8 Martie femeile se află în centrul atenției, pare că totul e roz, că sunt iubite, alintate, etc. Așa o fi? Domnilor, ce înseamnă de fapt să înțelegi femeile și condiția feminină și să celebrezi femeia?

 

Cred că înseamnă următoarele, de la ceea ce e mai simplu către ceea ce e mai complex:

Să împarți cu ea corect viața domestică, sarcinile casnice prea puțin sexy. Să recunoști că a fi mamă și angajată e deja mult. Că are nevoie de ajutor concret, practic, la curățat cartofi la schimbat scutece.

Că uneori are nevoie de 10 minute de solitudine, cu gândurile ei. Ați fi surprinși câți bărbați români cred în continuare că bucătăria e terenul femeii și ei nu calcă pe acolo. Și că femeia există ca să-i susțină pe ei, să-i ajute în viața de zi cu zi, să îi spele și calce.

Să îi înțelegi biologia și psihologia. Să nu crezi că femeile sunt prin definiție isterice, emoționale, că nu pot fi luate în serios. Știu femei extrem de lucide și de raționale și bărbați isterici și emoționali.

Emoționalitatea nu e un atribut exclusiv feminin, absolut deloc, și ține de felul cum cele două sexe învață să-și controleze emoțiile în decursul vieții.

 

Citește și:

Femeile României de azi și de mâine

De ce este feminismul actual

 

Înseamnă, de asemenea, să nu faci glume proaste despre fapul că „e pe stop“ și că de aia nu se controlează.

Da, menstruația poate fi un chin pentru unele femei, poate să le epuizeze fizic și psihic, dar cred că niciuna întreagă la cap nu se scuză cu așa ceva.

Dimpotrivă, e degradant și misogin să vorbești despre o femeie ca despre o creatură irațională și controlată de hormoni.

Aud deseori astfel de vorbe, mai pe față, mai pe ascuns: „E gravidă/ e pe stop… de aia o fi nebună“. E o bârfă murdară și fără temei.

Să nu judeci pripit ceea ce nu pricepi. Nu da cu piatra în femeia care face un avort, de exemplu. Nu știi ce o face să ia această decizie, nu ești în locul ei. Fii empatic, nu judeca.

Sunt surprinsă și de câte femei le judecă pe altele pentru asta. Corpul unei femei îi aparține, el nu aparține statului sau familiei sau bărbatului, etc.

Să accepți că o prostituată are și ea, dreptul de a fi privită cu umanitate și respect. Iarăși, nu e treaba ta de ce face ceea ce face.

Până la urmă, și Hristos a stat la masă alături de curve în casa lui Zaheu, sutașul. Nu judeca ceea ce nu pricepi.

Să admiți că e nevoie de așa ceva și să lupți pentru educația sexuală a fetelor și a băieților.

Principalele beneficiare sunt fetele, pentru că, dacă sunt educate, vor ști să se protejeze de sarcini nedorite sau BTS și mai mult, băieții le vor proteja de așa ceva. Asta înseamnă să respecți femeile.

Înseamnă să nu judeci cu dublu standard o femeie pentru conduita ei sexuală. În continuare, un bărbat care are multe iubite e privit ca un tip viril și i se face complice cu ochiul, o femeie care se culcă cu cine vrea e… „parașută“.

Să îți dorești să vezi femei în politică. Să votezi femei, să le recunoști meritele. Să le respecți ideile, opiniile. Să-ți susții partenera și scopurile ei, așa cum și ea te susține pe tine.

Să aperi o femeie când vezi că e agresată verbal sau fizic. Faptul că, în urma feminismului, ele au câștigat niște drepturi civile, nu înseamnă că le-au crescut 10 kg de mușchi și știu karate.

O femeie va fi mereu mai slabă fizic decât un bărbat, mai puțin înclinată către agresivitate, mai vulnerabilă la stres social. Ia-i apărarea.

Chiar și cea mai radicală feministă va accepta protecția unui bărbat, pentru că știe că sexele or fi ele egale politic, social, dar fizic, nici pe departe.

Mai înseamnă da, să îi deschizi portiera, ușa, să-i oferi haina ta când e frig, să-i oferi flori. Să plătești tu masa, dacă aveți întâlnire.

Dar asta ar trebui să facă parte din repertoriul zilnic de politețe și curtoazie. Politețea nu se demodează. Și cea mai orgolioasă feministă îți va spune asta.

Și, evident, femeile au, la rândul lor, un repertoriu de gesturi de curtoazie de care ar trebui să uzeze cât mai des. Dar despre asta, în alt editorial.

În final, ar trebui să spun că știu destui bărbați care „bifează“ toate cele de mai sus. Adică bărbați care chiar apreciază femeile și nu se simt deloc inconfortabil în prezența lor sau din pricina faptului că au un șef în fustă.

Aș vrea să îi omagiez pe această cale și să le spun că mamele lor pot fi mândre de ei. Dar mai știu și bărbați care infirmă tot ce am scris mai sus.

Bărbați care-și bat femeia, o insultă, pe ea și pe tot neamul ei, bărbați pentru care sexul conjugal se ia când are el chef, nu se oferă, bărbați pentru care violul conjugal e ceva normal.

Dar azi, de 8 Martie, prefer să nu vă indispun.

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!