Now Reading
Oamenii trebuie sa recunoasca unicitatea fiecarei persoane

Oamenii trebuie sa recunoasca unicitatea fiecarei persoane

Revista Psychologies

psihoterapie neurolingvistica


Cautam solutii pentru a trai mai bine, a relationa mai bine si a lucra mai eficient. Vrem o viata de familie fericita, un cuplu care functioneaza cu adevarat si niste copii cuminti, cu 10 pe linie. Ce ne ofera nlp si ce ne invata reputatul trainer Sid Jacobson? Haideti sa descoperim impreuna.

Sid Jacobson este unul dintre primii traineri certificati de Societatea de NLP. Este considerat un expert in aplicarea nlp in educatie, training, psihoterapie si comunicare.

Ce este nlp, intr-o acceptiune mai larga?
Sid Jacobson: Nlp a inceput ca un studiu legat de oameni si cum se influenteaza ei reciproc. Richard Bandler si John Grinder, care lucrau la Universitatea California, erau intrigati cum se poate ca unii oameni sa ii determine pe altii sa faca anumite lucruri: sa cumpere, sa se schimbe, sa faca lucrurile diferit, sa lucreze mai bine impreuna.

Ca punct de pornire, au inceput sa studieze trei dintre cele mai mari psihoterapii, precum si pe initiatorii acestora. Este vorba de Fritz Pearls, care a inventat terapia gestaltista, terapia de familie a Virginei Satir si Milton Erickson, un re­numit psihiatru, parintele hipnozei moderne. Toti trei erau personalitati foarte puternice si foarte diferiti unul de celalalt. Dar cand Bandler si Grinder i-au analizat, pe ei si limbajul lor, au vazut ca acesta era asemanator, cu abordari similare, nemaiintalnite.

Apoi, ca termen de comparatie, au studiat oamenii de vanzari, pentru ca acestia au rolul de a influenta alte persoane. si au gasit exact aceleasi tipare, acelasi comportament si aceeasi ideologie. Au inteles cum functioneaza oamenii si ca aplicabilitatea celor descoperite de ei este variata. Asa a inceput un studiu al influentei, care a evoluat intr-un domeniu de sine statator, ce include felul in care oamenii gandesc si invata, felul cum percep ei lumea. Nlp este folosit foarte mult in psihoterapie, educatie, afaceri, sana­tate, inclusiv in viata de zi cu zi. Multi oameni au descoperit ca nlp este foarte util, indiferent de domeniu.

Cine poate folosi NLP? Specialistii sau oricine este interesat?
–  Nu exista cineva care nu poate folosi nlp. Noi incercam sa facem nlp disponibil pentru toti cei interesati, care doresc sa se autoperfectioneze. Ii invatam sa isi construiasca relatii mai bune, sa lucreze mai bine in echipa, sa coexiste mai armonios, sa comunice mai eficient. Oricine este interesat poate beneficia de ce ofe­rim noi. si la toate cursurile de nlp din lume exista un procent de oameni care vin numai pentru ei, pentru dezvoltare personala, pentru a-si imbu­natati viata, relatiile cu cei din jur.

Deci, nu este suficient numai sa citesti carti despre
NLP, ci trebuie si sa mergi la workshop-uri?
–  Acum cativa ani, cineva a zis: „NLP este un sport full contact”. Deci, nu functioneaza foarte bine numai din carti. si eu am scris sase carti, iubesc cartile si citesc cat pot de mult. Dar exista anumite lucruri pe care nu le poti invata din ele, ci din practica. Am descoperit ca, pentru a beneficia corect de nlp, cel mai bine este sa incepi un curs introductiv. Dupa aceea, cartile sunt mult mai usor de citit. Exista foarte multe carti, in multe limbi, dar este mult mai usor sa le citesti dupa ce ai fost la un workshop.

Interviu de Catalina Cristescu cu sprijinul Mind Master
Foto: shutterstock.com

Citeste continuarea in revista Psychologies editia iulie-august.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!