Citești
Terapia te ajuta sa… slabesti?

Terapia te ajuta sa… slabesti?

Revista Psychologies

slabire, minte si corp


Cate eforturi ai facut pentru a slabi? Diete? Sport? Poate chiar liposuctie? Incearca o noua abordare: sa meditezi asupra propriei persoane. Este aceasta o alt fel de arma impotriva kilogramelor in plus? Trei experti ale caror metode difera se pun de acord: terapia este esentiala, dar nu miraculoasa.

A slabi tine de puterea mintii? Iata un nou mesaj catre persoanele care vor sa scada cateva masuri la haine. Stim atat de bine ca totul se leaga de viata noastra interioara, iar uneori raspunsurile pe care le primim chiar ne surprind. Esti gras pentru ca esti nefericit sau esti nefericit pentru ca esti gras?

O psihoterapie te ajuta sa slabesti sau sa te accepti asa cum esti? Dureaza mult, functioneaza, este de durata? Ce fel de terapie ar fi buna? Verbala, corporala sau ambele? Ce terapeut: unul specializat in analiza sau in comportament? Raspunsurile difera de la caz la caz. Terapia este esentiala, dar nu si miraculoasa. In primul rand, procesul este lent.

Daca iti acorzi timp pentru a te analiza, pentru a-ti schimba optica asupra propriei persoane, vei invata sa te iubesti asa cum esti. De fapt, asta e ideea, iar a slabi (sau nu) devine un accesoriu. Descoperind ca ai in interior ceea ce iti „ofera“ mancarea, nu ramane decat sa faci pace cu trupul pe care il torturezi.

„Imi respect poftele“

Corina, 33 ani

„Dietele chiar mi-au stricat viata. Ansamblul de «rezultate bune», «sanatate», «forma perfecta» nu face decat sa amplifice sentimentul de culpabilitate, de a nu fi niciodata «normala», frumoasa, la inaltimea a ceea ce «ar trebui» sa fiu. Armonia cu mine insami iese din discutie! Nu mai tin niciun regim, pentru ca, desi il duc la bun sfarsit, ulterior mananc foarte mult. Astazi, vreau sa fiu din nou libera sa mananc ce vreau, cand vreau. Caci, daca te asculti cu adevarat, iti regasesti senzatia de satietate.

Datorita terapiei, imi respect poftele. Sunt supravegheata si de un homeopat, care imi prescrie vitamine si oligoelemente, pentru energie si tonus. A merge pe acest drum ma elibereaza, ma surprinde chiar si pe mine. Victoria mea este mai discreta, mai profunda, mai dinamica si mai sincera. Este ca un suras interior care se deseneaza.”

Text de Catalina Cristescu
Foto: dreamstime.com

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii aprilie.

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Vezi comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Prinde o reducere o dată în lună! Totul redus cu 30%
ABONAMENTE, CĂRȚI, EVENIMENTE
AGENDE PERSONALIZATE