Now Reading
Vindecarea prin vorbire – o reconectare ancestrală

Vindecarea prin vorbire – o reconectare ancestrală

Avatar photo
vindecarea-prin-vorbire-o-reconectare-ancestrală

A vorbi ca o cale spre vindecare este unul dintre multele noastre daruri ancestrale. Cum se poate vindeca cineva de o boală mintală vorbind cu o altă persoană? O persoană percepe natura fundamentală a altei persoane în sinele ei cel mai profund. Simțurile detectează contururile exterioare ale personalității, dar o formă mai profundă de cunoaștere se conectează direct la ființa interioară a celeilalte persoane.

Când lumea interioară a cuiva este guvernată de principii universale și acest lucru încurajează altruismul atât în unul cât și în celălalt, are loc vindecarea. Așadar, vindecarea apare dacă lumea interioară a unuia este ghidată de principii care transcend particularul și acest lucru favorizează o dăruire în unul și în celălalt. Egoismul din fiecare este apoi subsumat într-o unitate superioară care are ca rezultat o nouă înțelegere subiectivă. Înțelegerea personală reprezintă un semn al faptului că a avut loc o nouă ordonare a ingredientelor interioare ale personalității; că forma de a fi în unul are capacitatea de a genera în celălalt acest nou mod de a fi.

Fundamentul atât al psihanalizei, cât și al psihoterapiei se bazează pe presupunerea că este posibil ca o persoană să rezolve o problemă vorbind cu alta. Suferința noastră provine în primul rând din faptul că nu putem identifica cauza acesteia. La asta ne referim când folosim acel cuvânt palid și lipsit de pasiune „problemă” pentru a descrie o situație în care decidem să vizităm un psihanalist sau un psihoterapeut. Se pare că există un sentiment inerent că actul de a comunica cu altul va ajuta la atenuarea suferinței. Sufăr, da, este adevărat, dar motivul este obscur, deci este ceva enigmatic, așa că o numim „o problemă”.

Vom continua să folosim acest cuvânt pentru că este cel mai bun pe care îl avem, deși sună puțin academic, ca și cum ar vorbi un matematician despre asta, iar problema ar putea fi rezolvată prin manipularea cu îndemânare a unei ecuații pătratice. Nu, nu este doar o simplă provocare intelectuală. Sentimentele noastre sunt în joc în asta. Nu suntem siguri de ce emoțiile noastre sunt în disconfort. Trebuie să acceptăm faptul că problema ne tulbură spiritele și ne tulbură inimile. Acesta este sensul pe care îl dăm atunci când numim o problemă. Foarte devreme, Sigmund Freud a descoperit că a declara pacientului cauza ascunsă a suferinței sale nu era bine. El spunea că în primele zile ale tehnicii analitice a avut o viziune intelectualistă asupra situației.

Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top