Now Reading
Zenobistele Cristianei Pantici

Zenobistele Cristianei Pantici

Avatar photo
zenobistele-cristianei-pantici

Ce sunt zenobistele? Evident, sunt femeile care dau dovadă de zenobism! Iar zenobismul este un concept creat de Cristiana Pantici, pornind de la Zenobia lui Gellu Naum, poate cel mai fascinant personaj feminin din literatura română. Despre ce înseamnă să fii zenobistă și despre zenobiste faimoase aflăm chiar de la Cristiana!

Cristiana Pantici s-a născut în 1999, în Piatra Neamț. Era în ultimul an de facultate când s-a angajat prima dată ca PR. De atunci a lucrat în domeniul comunicării până când a demarat proiectul Zenobisme.ro, spațiul virtual în care spune povești pentru ca alte femei să nu se mai simtă singure.

Psychologies: Cristiana, de unde ideea de zenobiste?

Cristiana Pantici: De la Zenobia lui Gellu Naum – simplă, dar acaparatoare, puternică, dar delicată, tandră, magică. Zenobia e un personaj cum nu am mai întâlnit în literatura română și cu care am rezonat total. Cred că am iubit atât de mult povestea asta pentru că Gellu Naum a desenat-o în paginile romanului său pe Lygia, soția lui, pe care a iubit-o nespus. Nu ai cum să nu remarci tot respectul și dragostea cu care și-a conturat personajul. De asta, cred eu, Zenobia nu e nici Otilia, nici Maitrey, nici Chira Chiralina, nici măcar personajele Sofiei Nădejde sau a Cellei Serghi.

După ce am terminat de citit cartea, acum 4 ani, mi-am promis că atunci când voi avea în minte un proiect, va primi numele Zenobia. De aici am derivat Zenobisme.ro, blogul meu unde spun povești pentru ca alte femei să nu se mai simtă singure și apoi volumul Zenobistele.

Ce este și ce nu este o zenobistă?

C. P.: E o femeie care știe cum să fie independentă, puternică, dar fără să își piardă doza de feminitate, vulnerabilitate și delicatețe. O Zenobistă știe cine e și cât valoarează. Știe că feminismul nu are rolul să denigreze bărbatul. Știe cum să-și câștige libertatea.

Ai dedicat cartea mamei tale, prima zenobistă din viața ta. În ce sens este mama ta zenobistă?

C. P.: Mama e o Zenobistă pentru că mereu a fost un om frumos și bun. Pentru că nu s-a lăsat călcată în picioare de nimeni. Pentru că, împreună cu tata, au reușit să facă familia noastră cu totul specială. Pentru că nicio problemă din viața ei și a noastră (au fost multe și unele destul de grave) nu i-a stârpit încrederea în oameni, în puritate. Pentru că mi-a citit cărți atunci când eram mică și mi-a insuflat pasiunea pentru lectură și scris, pentru că m-a susținut în orice decizie pe care am luat-o și pentru că m-a învățat că baza unei relații sănătoase (de orice fel) e comunicarea.

Tu ești zenobistă?

C. P.: Nu știu și prefer să nu mă caracterizez singură. Mult timp am stat destul de prost la capitolul încredere de sine și am lucrat foarte mult ca să schimb asta. Am început să mă accept și să mă iubesc așa cum sunt nu de foarte mult timp. Am 24 de ani, deci sunt încă în formare. Zenobistele sunt femeile pe care eu le admir, așa că îmi e aproape imposibil să mă identific cu una.

Cum îți dai seama când femeile din jurul tău sunt zenobiste? Cum le-ai captat și cum le-ai chemat în cartea ta pe primele zenobiste?

C. P.: Când încep să cunosc o femeie, și nu mă refer doar la a face cunoștință cu ea, îmi dau seama că e o Zenobistă atunci când, în ciuda dificultăților prin care trece, reușește să se afirme în domeniul ei. Cele 27 de femei: Zara Serinella, Gilda Comârzan, ALUZIVA, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Maria Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga, se numără printre persoanele pe care le urmăream și le urmăresc cu interes.

Totul a început cu un interviu pe care i l-am luat pentru Zenobisme.ro Siminei Cernat, o tânără din Bacău care a plecat în Asia timp de câțiva ani pentru a se regăsi, iar în urma acestei călătorii a scris Samsara, un soi de Eat. Pray. Love românesc. Experiența interviului a fost cu totul specială, așa că am început să le abordez și pe celelalte femei pe care le aveam în vedere. Am fost surprinsă cât de rapid am primit răspunsul lor pozitiv.

După apariția cărții, am continuat și continui să public interviuri similare pe blog. De atunci am mai stat de vorbă cu pianista Cătălina Dudinszky, cu Alina Tofan, care e o artistă completă și un manager cultural, cu două creatoare de modă: Alina Cernătescu și Raluca Soare… mereu descopăr povești noi care merită spuse.

Care a fost cea mai surprinzătoare dintre zenobistele volumul de față?

C. P.: Daria Jane, femeia care s-a născut într-un corp de băiat și toată adolescența, pe lângă problemele specifice vârstei, s-a luptat alături de mama ei pentru a-și găsi feminitatea. Mi-a povestit în interviu o scenă destul de amuzantă: când a fost să-și facă operația de schimbare de sex în Thailanda, înainte de operație, asistentul medical care a aflat că e româncă i-a pus la boxe Dragostea din tei.

Cum a primit propunerea zenobista Nora Iuga?

C. P.: Nora Iuga nu putea să lipsească din carte. M-am îndrăgostit de ea încă din liceu, de când îi citeam poemele pe sub bancă în timpul orelor de fizică și chimie. A fost și o bună prietenă a lui Gellu Naum. Nora Iuga este o femeie puternică, a trecut prin toate și îi sunt recunoscătoare pentru că a vrut să ofere un sfat tinerelor care caută să se regăsească.

Ce altă zenobistă ai fi vrut să prezinți în carte, dar era din alt veac și nu ai putut vorbi direct cu ea?

C. P.: Virginia Woolf, iar de la noi Sofia Nădejde și/sau Cella Serghi. O iubesc pe Virginia Woolf, e scriitoarea mea preferată din toate timpurile și da, mi-ar fi plăcut să stau cu ea la o cafea. Între Sofia și Cella cred că aș alege-o pe Sofia Nădejde. Lăsând deoparte înclinațiile politice, Sofia Nădejde a fost prima femeie din România care a luat Bac-ul, s-a ciondănit cu Titu Maiorescu prin presa vremii, fiindcă el considera femeile mai proaste pentru că aveau creierul mai mic și a scris niște romane spectaculoase. Deci, she was such a badass.

Dar bărbații? Care ar fi echivalentul masculin al zenobistei? Sau nu există?

C. P.: Bineînțeles că există, iar cel mai bun exemplu e tata. Un Zenobist, pot să-i spun așa, cred că e un bărbat care nu trebuie să demonstreze că e bărbat, care nu posedă o masculinitate toxică, care știe să trateze femeia ca egal, care nu se simte inferior dacă dă cu aspiratorul, șterge praful, face mâncare și spală vase. Care știe să respecte.

La sfârșitul cărții ai multe pagini deschise pentru însemnări. Ce-ți imaginezi că vor nota cititoarele tale acolo?

C. P.: Propria lor poveste care va rezulta, cel mai probabil, din exercițiile de introspecție și creative writing gândite de scriitorul Andrei Ruse, care însoțesc fiecare poveste. La fel de bine, acele rânduri pot rămâne goale.

Ce carte/ ce film te-au marcat?

C. P.: E greu să mă rezum la una. Că tot am menționat-o pe Virginia Woolf: Valurile și Doamna Dalloway. De asemenea, am iubit Maestrul și Margarita, Ulisele lui Joyce și Clopotul de sticlă al Sylviei Plath.

Când mă gândesc la filmele care m-au marcat, îmi vin în minte două: Orele, bazat pe romanul lui Michael Cunningham, unde Virginia Woolf devine personaj și, nu glumesc, o să menționez un Sitcom… Sex and the City. Încă de la primul episod pe care l-am văzut, am știut că această Carrie Bradshaw va deveni un role model pentru mine.

Ce rol ai fi vrut să joci – sau ai vrea?

C. P.: Cred că pe Holly Golightly, cea din romanul lui Capote, nu din film (cu toate că mi-a plăcut mult și ecranizarea, exceptând finalul romanțios). Mereu m-a atras misterul acestui personaj.

Ce ți-ar mai plăcea să scrii? Ce proiecte ai în continuare?

C. P.: Cred și sper că următorul meu proiect va fi unul de proză. Încerc să nu pun multă presiune, dar de ceva timp rumeg la un subiect care tratează ideea de mamă din mai multe unghiuri.

Ce avantaj major și ce dezavantaj major simți că ai, în calitate de femeie româncă a anului 2023?

C. P.: Am multe avantaje, multe drepturi. Pot să scriu ce îmi doresc, să citesc ce îmi place, să ajut alte femei atunci când au nevoie, să mă expun chiar dacă uneori sunt acuzată că promovez anumite idei politice, cu toate că nu am făcut vreodată asta, să iubesc pe cine vreau, să fac sex, să trăiesc așa cum îmi doresc.

Principalul dezavantaj ca femeie româncă în 2023 este că nu mă simt în siguranță în societate. În primul rând, din cauza sistemelor corupte, care ne afectează pe toți, femei, bărbați, copii etc. și apoi, în al doilea rând, din cauza agresiunii stradale și a agresivității unor necunoscuți.

Trăgând o linie imaginară la finalul zenobistelor, ce ți se pare definitoriu pentru feminitate, așa cum o trăiesc ele? Să fie biologia, rolul social, înfățișarea, mișcările, sexualitatea, preocupările, poezia?

C. P.: Lucrând la Zenobistele am sesizat două lucruri: cam toate femeile pe care le-am intervievat fac terapie și citesc, iar asta cred că spune totul. Sunt două activități care te ajută să te descoperi, să te cunoști până când o să știi exact ce fel de femeie vrei să fii.

ZenobisteleÎn 2022 Cristiana a publicat volumul Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea, la editura Hyperliteratura. A stat de vorbă cu 27 de femei din România, cu vârste între 23 și 91 de ani (scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe, influencerițe) și le-a întrebat ce înseamnă pentru ele puterea, libertatea și cum au reușit să atingă succesul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top