Now Reading
Asculta-ti senzatiile

Asculta-ti senzatiile

Revista Psychologies

Neglijate de ceva timp, discutiile despre corp au revenit in Occident.

O demonstreaza dezvoltarea terapiilor psihocorporale, pasiunea pentru tehnici orientale, ca tai-chi, qi gong sau yoga, si, in mod paradoxal, filmarile in care corpul este privit ca fiind provocator.

Pentru psihanalistul Serge Tisseron, corpurile cu piercing-uri, tatuate, asa cum le poti vedea pe strada, in reclame sau moda, nu reprezinta doar o activitate comerciala, ci o reintoarcere in forta a corpului in cultura.

„O perioada indelungata, corpul a fost dat la o parte. Astazi, pentru prima data in cultura noastra occidentala, suntem gata sa vedem lucrarile mintii ca pe o prelungire a corpului.“

Iata o revalorificare si o corectare care schimba conceptiile traditionale. Dat la o parte de psihanaliza, ridicat la rangul de masinarie, corpul este mai mult privit ca o unealta, care trebuie folosita pentru a raspunde la normele sociale si estetice, insa separat de restul fiintei.

Diete severe, ore petrecute la sala si la jogging, totul pentru a-ti corecta si disciplina corpul, „aceasta ciorna de corectat“, expresia sociologului David Le Breton.

 

Un adversar de imbl¢nzit?

Astazi exista o conceptie conform careia corpul ar fi o masina cu care ai putea face tot ce vrei, ai putea sa il modelezi dupa bunul tau plac“, spune Pierre Dalarun, psihomotrician.

„Asta conduce la reprezentarea unui corp format din bucati, pe care le poti duce intr-un service pentru a le repara sau a le schimba piesele defecte.

Incerc¢nd sa faci tot ce iti cere mintea, iti transformi propriul corp intr-unul strain.“ Devine un adversar pe care cauti sa il imbl¢nzesti sau sa il uiti. In niciun caz un aliat.

Un corp care este judecat, disci plinat sau abandonat este intotdeauna tratat prost, pentru ca nu este simtit la adevarata valoare“, explica Erick Dietrich, psiho-somato-terapeut.

Daca nu il simti din interior, nu ii poti furniza ingrijirile de care are nevoie.

 

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, numarul de aprilie

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top