Now Reading
Cum renaste dragostea trupeasca

Cum renaste dragostea trupeasca

Revista Psychologies

S-a intamplat anul trecut, in februarie. Un weekend senzual, de neuitat, dupa doi ani de singuratate fizica si afectiva, timp in care m-am tot gandit la relatia anterioara“, povesteste I., 38 de ani. „A fost o sarbatoare, un soi de euforie, pe care am resimtit-o zile intregi. Nu-mi mai aminteam ca a face dragoste poate fi atat de bine si atat de energizant. L-am intalnit pe A. pe un chat. Si el iesise dintr-o relatie complicata si destul de destructiva. Ar fi putut sa fie o poveste trista, insa ne-am aruncat imediat unul asupra celuilalt si nu ne-am mai pus o mie de intrebari.“

Sa-ti pui intrebari in mod repetat, de la cele mai superficiale la cele existentiale, este totusi un exercitiu aproape obligatoriu in momentul in care renunti la abstinenta sexuala, oricare i-ar fi fost durata sau motivul. Intrucat, in timp ce dorinta renaste, odata cu ea revin si toate temerile noastre.

Uneori trecem prin perioade lungi de abstinenta, voita sau nu. Fie ca nu intalnim pe cineva atragator sexual sau am iesit dintr-un divort ori separare dureroasa si ne-a cam pierit cheful. Ne gandim ca libidoul ne-a scazut sub nivelul marii si ca este foarte posibil sa nu mai simtim dulceata inconfundabila a dorintei, fascinatia si caldura unui trup iubit.

Logica de performanta

„Inainte de a regasi dorinta, trebuie sa faci fata presiunii sociale, care vede in abstinenta o forma de esec personal, poate chiar o anormalitate“, explica sexologul Mireille Bonierbale. „Chiar exista o presiune in acest sens, iar cei care nu ii cedeaza sau raman prea mult imp pe tusa, sunt suspecti. Aceasta suspiciune are efecte toxice asupra individului: in timpul intalnirii, dorinta poate sa nu mai fie un motor, ci o frana.“

„Voi fi la inaltime?“ Aceasta intrebare rezuma starea de spirit a barbatilor si femeilor care decid sa restabileasca legatura cu sexualitatea. «Voi fi la inaltime?» inseamna inainte de toate: «Voi fi performant?»“, remarca sexologul si psihoterapeutul Brigitte Martel.

„Aceasta angoasa a performantei, care altadata era legata de o cunoastere mai degraba masculina, in prezent este impartasita de cele doua sexe. Azi, nu numai ca femeile se inscriu intr-o logica a performantei sexuale, ci, de asemenea, subscriu unui cult al corpului generator de neliniste. Este dificil sa te intalnesti cu celalalt, sa intri in intimitate, daca vei considera ca numai corpurile tinere, ferme si slabe sunt dorite.“


Citeste continuarea acestui articol in revista Psychologies, editia de decembrie.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top