Now Reading
Hartuirea sexuala nu e o gluma

Hartuirea sexuala nu e o gluma

Revista Psychologies

Un fenomen despre care se vorbeste prea putin, dar o situatie-limita in care nu ar vrea sa se afle nicio femeie. Hartuirea sexuala este o forma de agresiune extrema. Si adesea nu exista alternativa: pleci, pentru ca nu ai incotro. Cu toate neplacerile unei demisii…

De fapt, ce este hartuirea sexuala? Dincolo de filmul kinky in care Demi Moore le face visatoare pe femeile care l-ar mai hartui pe Michael Douglas, fenomenul este ceva ascuns, amplu, greu de demonstrat, dar foarte consumant pentru victima (de obicei, feminina) care incearca senzatia. Hartuirea sexuala poate fi extrem de stresanta, pentru ca ea pune victima la colt, femeia respectiva nu are de ales: ori se supune capriciilor erotice ale unui superior instabil emotional, ori pleaca.

Este o situatie de presiune enorma, din care, de obicei, nu are de ales si ori se supune, ori pleaca. Uneori sta si indura ironiile colegilor care, cel mai adesea, se arata agresivi. In caz de proces, ei ar fi primii martori, dar acest lucru le pericliteaza slujba si aleg sa se abtina. Asadar, e o situatie de om pus la colt… Doctorul in drept Cristian Jura, secretar de stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, vorbeste despre parghiile de actiune in caz de hartuire sexuala.

 

Ce inseamna, de fapt, hartuirea sexuala? Ce comportamente include ea?

Cristian Jura: In Romania, exista trei legi diferite care reglemetaza hartuirea, in general, si hartuirea sexuala, in mod special. Este vorba despre Codul Penal, legea privind egalitatea de sanse, si de Ordonanta Guvernului privind combaterea tuturor formelor de discriminare.

Codul penal prevede: „Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda“.

Legea 202/2002 face distinctia intre hartuire si hartuire sexuala si defineste, la art. 4, lit c si lit. d, cei doi termeni astfel: „Prin hartuire se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii persoanei in cauza si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor; prin hartuire sexuala se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit, cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau neverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor“.

OG 137/2000, privind eliminarea tuturor formelor de discriminare, in cadrul art. 2 alin. 5 defineste hartuirea astfel: „Constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv“.

 

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia mai 2013.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top