Now Reading
Sa le fim alaturi la primele necazuri in dragoste

Sa le fim alaturi la primele necazuri in dragoste

Revista Psychologies

adolescenti, dragoste

Adolescentii pot avea probleme care mai de care. Uneori, ingrijorati pentru pentru viitorul lor, parintii uita ca si deceptiile sentimentale fac parte din ele si merita toata atentia si rabdarea.

Fiul sau fiica ta are pro­bleme in dragoste… Dupa ce cu numai o luna-doua in ur­ma nu mai stiai cum sa iti convingi odrasla sa mai coboare cu picioarele pe pamant si sa-si mai vada de treburi, acum ai da orice sa il vezi iar zambind. Primele sentimente si relatii aduc cu ele si primele deceptii. Poate cea mai mare greseala a adultilor este ca, in aceste momente, sa uite ca au trecut si ei candva prin asta. Inchiderea in sine, lipsa poftei de viata, renuntarea la socializarea cu prietenii, imbufnarea, toate acestea sunt menite sa iti arate ca suferinta copilului tau este reala.

Pentru cei mari, care trateaza aceste experiente ca pe un moft, este bine de stiut ca prima dragoste si esecul ei au un rol foarte important pentru dezvoltarea adolescentilor. Raportarea afectiva la cineva din afara casei este prima experienta de incredere intr-o persoana care nu ofera garantii sentimentale. Este primul pas catre o investitie necunoscuta si, deci, riscanta.

Totul incepe din familie

Psihologul Anca Dontu ne arata cat de importanta este relatia cu parintii pentru viitoarele optiuni afective ale unui adult. „Adolescentul isi formeaza prin raportare la parinti modelul de femeie, respectiv barbat pe care si l-ar dori ca partener. Daca a avut o relatie suf icient de buna cu parintele de sex opus, daca s-a simtit valorizat, atunci va alege parteneri asemanatori din punct de vedere al modului de relationare si, in anumite limite, chiar al infatisarii.

Dimpotriva, daca relatia cu parintele de sex opus a avut def iciente majore, atunci cel putin in acele aspecte adolescentul va cauta un partener diferit, sau chiar opus parintelui. Este ruptura de pri­mul partener un fenomen pozitiv sau negativ? Acest lucru depinde de la caz la caz. In mod normal ne amintim cu nostalgie de prima iubire, chiar daca, in mod clar, nu a rezistat. E trist si dureros cand se intampla invers, cand amintirea primei relatii ne lasa un gust amar, sau cand dorim sa uitam de ea. Cred, de asemenea, ca exista diferente mari daca vorbim de o relatie platonica sau una sexuala. P

entru ca si asteptarile sunt diferite. Si implicatiile emotionale la fel. Cand e vorba despre o relatie platonica, totul este mai «roz», mai idealist, si atunci relatia este mai greu atinsa de problemele reale, de nepotrivirea dintre cei doi, de suferinta. Cand ne gandim la o relatie care implica si sex, lucrurile se complica. Atunci cand se abandoneaza pentru prima data unui partener intr-o experienta sexuala, un adolescent, f ie el baiat sau fata, devine vulne­rabil, f ie si pentru cateva secunde. A f i ranit atunci, poate lasa urme des­tul de adanci. Daca partenerul sau par­tenera nu se ridica la inaltimea asteptarilor acestuia, daca il raneste atunci cand el este cel mai expus, chiar daca el braveaza si mascheaza durerea, atunci exista riscul ca toti baietii sau toate fetele sa f ie conside­rate «la fel de…» pe viitor. Si mai exista riscul ca adolescentul sa «caute» in continuare parteneri la fel, parca pentru a-si conf irma dezamagirea si a-si in­tari motivele pentru care ar trebui sa devina un insensibil, un blazat.

Editare de Irina Buda
Foto: Guliver/Getty Images

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii noiembrie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top