Now Reading
Vreau sa fac altceva

Vreau sa fac altceva

Revista Psychologies


O schimbare de cariera poate surveni cand nu mai avem nicio satisfactie de pe urma job-ului, cand rutina devine coplesitoare, cand exista alte nemultumiri mai profunde sau cand vrem, pur si simplu, sa ne reinventam.

La 18 ani, ni se cere sa alegem o facultate. Vrei nu vrei, crezi ca stii sau nu, trebuie sa te aliniezi solicitarilor si sa decizi ce ti-ar placea sa faci pentru restul vietii tale.

Desigur, chiar si facultatea iti poate oferi mai multe optiuni. Alegerea ei te canalizeaza intr-o directie in care pana la majorat ti-ai descoperit afinitati: stiintele exacte, profilul uman, economia etc.

De aici mai departe, ai cateva optiuni spre care te poti orienta, tinand cont de pregatirea incheiata. Dar maturizarea iti deschide noi orizonturi.

Nu odata am auzit de tineri care, dupa doi trei ani de facultate, renunta pentru a face altceva.

Desigur, nu vorbim despre cazurile care ajung sa nu finalizeze nimic, ci despre cei care isi reconsidera optiunile pe parcurs.

Practica este, poate, cel mai bun aliat in intelegerea viitoarei tale ocupatii.

Studierea indeaproape a sarcinilor carora trebuie sa te conformezi, a responsabilitatilor pe care le ai de asumat si implicarea efectiva in aplicarea unor notiuni pe care le stii la nivel teoretic sunt aliati care iti pot descrie mult mai clar domeniul spre care te indrepti.

Este adevarat ca o practica in timpul facultatii inseamna de cele mai multe ori munca gratuita, dar trebuie vazuta ca o investitie in propriul viitor.

In primul rand, pentru ca asa cunosti realitatea din jurul meseriei tale, dar si pentru ca acum, de cele mai multe ori chiar de la terminarea facultatii, ti se cere o experienta in domeniu.

In alegerea unei cariere la varste tinere, un rol important il joaca de multe ori familia
.

Sunt multe cazurile in care parintii isi dirijeaza copiii, spre un anumit domeniu, fie pentru a urma cariera unuia dintre ei, pentru a prelua o afacere de familie sau pentru a se orienta catre o meserie „banoasa“.

Tanarul poate fi astfel directionat catre „ce este mai bine pentru el“ fara a tine prea mult cont de ce i-ar placea cu adevarat sa faca.

Pe parcurs, poate aparea abandonul sau persistarea in domeniul ales, pentru a nu-si dezamagi parintii. Este un cerc vicios, care in ultimul timp s-a mai diluat, avand in vedere largirea paletei de optiuni pe care un tanar le are in alegerea facultatii.

Totusi, vorbind despre varsta la care alegerile pe viata nu sunt tocmai felul principal din meniul adolescentului, ghidarea poate fi de cele mai multe ori asumata de catre parinti si acceptata de copil.


Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, numarul de septembrie 2011.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top