Now Reading
Beneficiile namolului din Lacul Ursu

Beneficiile namolului din Lacul Ursu

Lacul Ursu, din statiunea Sovata, are nenumarate proprietati, pe care niciun spa din Europa nu le poate oferi. Tratarea infertilitatii este doar unul dintre beneficiile namolului din lacul Ursu, iar calitatile sale vindecatoare nu se opresc aici.

 

 

Psychologies: De ce este unic namolul din Lacul Ursu?

Dr. Suzana Pretorian: Namolul extras din Lacul Ursu este de tip sapropelic peloidogen, format prin descompunerea in conditii de anaerobioza a microflorei si microfaunei lacului.

Namolurile peloidogene sunt combinatii de substante minerale si substante organice, iar unicitatea namolului din Lacul Ursu este data de concentratiile mari ale ambelor fractiuni.

Namolul este intens mineralizat, principala componenta anorganica – sarea (clorura de sodiu) asigura efectul antiinflamator, util in afectiunile reumatologice, ginecologice si dermatologice. Alaturi de sare, sunt prezente si alte minerale, majoritatea in forma coloidala, ceea ce le face usor absorbabile prin piele (sulfura de fier coloidala, carbonat de calciu, hidrogen sulfurat etc.).

Fractia organica este reprezentata de acizi humici, biostimuline, vitamine (C, B2, B12, biotina, acid nicotinic etc.) si substante asemanatoare hormonilor feminini (estrogen si progesteron), numite auxine. Auxinele au fost observate inca din anii 1950 si sunt dozate periodic, la 10-15 ani, prin diferite metode.

Ultima dozare s-a facut la Budapesta in anul 2011 si s-au constatat concentratii inalte de estrogen si progesteron human-like.

Auxinele, rezultatul combinarii fitohormonilor cu foliculina eliberata de crustaceul de apa sarata, sunt cheia succesului in tratamentul infertilitatii feminine, dupa tratamentul cu namol obtinandu-se o activare de durata (cinci-sase luni) a functiei ovarelor, hipofizei si hipotalamusului (axa reproductiva feminina), masurabile prin analize de laborator.

Namolul extras din Lacul Ursu fiind foarte fin granulat, grasos si bogat in substante coloidale, are hidropexie (retentie de apa) si termopexie (inmagazinare de caldura) ridicate, astfel ca efectul de hidratare a tesuturilor si cel de activare a circulatiei (biotrofic) sunt intense si de durata.

Alt avantaj al namolului extras din Lacul Ursu este pastrarea nealterata a proprietatilor mentionate prin legi de protectie ecologica riguroase, cat si prin aplicarea namolului in stare nativa, asa cum este el extras din acest lac, fara faze intermediare de conservare cu aditivi cvasitoxici, transport la distante mari sau depozitari de durata in spatii artificiale.

Namolul extras din Lacul Ursu este utilizat exclusiv in baza de tratament Danubius-Sovata, in circuit intern, nefiind comercializat, transportat in alte zone sau exportat. In acest fel, eficienta tratamentului este maxima, prin conservarea integrala a proprietatilor namolului.

 

Ce efecte are impachetarea cu namol pentru sanatate, in general?

Dr. S. P.: Are efect antialgic si antiinflamator, biotrofic (detoxifiere, hranire, regenerare), antiedematos, miorelaxant si de stimulare a imunitatii, sedativ general.

 

Dar pentru piele, pentru frumusete?

Dr. S. P.: Namolul aplicat pe piele are efect hidratant, exfoliant, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare; detoxifiant si regenerant, prin activarea circulatiei; emolient, prin carbonatul de calciu; bacteriostatic – vindecarea acneei, cicatrizarea estetica a zonelor cu furunculoza.

Prin efectul sau antialergic, se amelioreaza, chiar vindeca, dermatita atopica si alergiile de contact.

In psoriazisul cutanat se observa palidarea eritemului si indepartarea scuamelor, cu efect persistent doua-trei luni, fara efectele secundare ale unguentelor. Iar efectul general este intinerirea, hidratarea si catifelarea pielii.

 

Care ar fi contraindicatiile tratamentului cu namol?

Dr. S. P.: Nu se poate aplica tratamentul cu namol in caz de boli acute: stari febrile, boli infecto-contagioase, faza de acutizare a unor boli cronice.

Alte contraindicatii sunt: leucemii, orice forma de cancer in trecut sau in prezent, insuficiente de organ (cardiaca, hepatica, renala), hemofilii, anemii severe, tromboza venoasa profunda, varice esofagiene, infarct miocardic/accident vascular cerebral recent (sub sase luni), hipertensiune arteriala si diabet zaharat necontrolate medicamentos, epilepsie, psihoze (schizofrenie, psihoza maniaco-depresiva), depresii severe, toxicomanii, hipertiroidie, sarcina peste trei saptamani.

 

Este bun namolul si pentru copii?

Dr. S. P.: Namolul extras din Lacul Ursu nu se aplica la copii, din cauza continutului hormonal ridicat, care ar putea interfera cu procesele lor fiziologice de maturizare hormonala.

Spre finalul adolescentei, dupa 18 ani, se poate aplica atat la fete, cat si la baieti.

 

Cu ce le pot ajuta, pe doamne, tratamentele cu namol?

Dr. S. P.: Pe langa efectul estetic cutanat, tratamentele cu namol in aplicare externa, dar si interna, vaginala, au efect dovedit de intinerire a axei reproducerii (ovare, hipofiza, hipotalamus), echivalenta cu intinerirea propriu-zisa afectiv-mentala a femeii, inclusiv la doamnele aflate in postmenopauza.

Mai detaliat: la femeile aflate in perioada fertila (inainte de menopauza), se amelioreaza sindromul premenstrual, durerile din boala inflamatorie pelvina (anexite, cistite cronice), durerile cauzate de endometrioza.

Creste capacitatea de aparare locala, cu eliminarea infectiilor nespecifice si a candidozelor. Se regleaza cantitativ si ca ritmicitate ciclurile menstruale.

La doamnele cu infertilitate, tratamentul cu namol, inclusiv vaginal, este eficient pentru largirea trompelor, ameliorarea endometriozei, activarea ovarelor in caz de insuficienta ovariana, disovulatie, ovare polichistice.

Prin activarea ingrosarii endometrului, uterul este pregatit pentru buna implantare a embrionului, amanunt important daca se recurge la fertilizarea in vitro.

Tratamentul ginecologic Sovata efectuat cu doua-trei luni inainte de fertilizarea in vitro creste sansa implantarii embrionului si contribuie astfel la succesul fertilizarii in vitro.

Pentru femeile care doresc sa amane intrarea in menopauza, tratamentul cu namol, intern si extern, o data pe an, reechilibreaza glandele endocrine implicate in reproducere, tiroida, suprarenalele, etc; se obtine amanarea intrarii in menopauza cu circa cinci ani, evitarea bolilor cardiovasculare, osteoporozei, depresiei, problemelor locale ce pot afecta viata de cuplu.

In postmenopauza, se imbunatateste echilibrul endocrin, cu atenuarea simptomelor menopauzei, stare de bine fizica si psihica, troficitate vaginala, prevenirea cistitelor cronice.

 

In ce constau aceste tratamente?

Dr. S. P.: Tratamentele cu namol pentru probleme ginecologice presupun impachetarea externa (impachetare totala sau a jumatatii inferioare a corpului) cu namol sapropelic la temperatura de 41°C, respectiv tampon vaginal cu namol prelucrat suplimentar mecanic si termic la 38°C.

Se recomanda efectuarea consecutiva a minim cinci impachetari + cinci tampoane vaginale pentru efect garantat; ideal ar fi zece sedinte (zece zile) pentru efect de mai lunga durata (sase luni).

 

Aveti date concrete in ceea ce priveste tratarea problemelor de fertilitate?

Dr. S. P.: Intr-un studiu recent, pe un lot de 700 de pa ciente cu patologii combinate (cauze de infertilitate tratabile cu namol), desfasurat pe o perioada de un an si jumatate, dl dr Vasilescu George, medic ginecolog specializat in infertilitate de cuplu, a inregistrat o rata de succes de 18,5%.

Avand in vedere raportarea neobligatorie a sarcinilor si nasterilor, presupunem ca procentul este, de fapt, mai mare, apropiat ratei de succes a fertilizarii in vitro.

 

Care este procedura ce trebuie respectata? Ce presupun tratamentele pentru fertilitate?

Dr. S. P.: Efectuarea unui examen citologic Papanicolau (in ultimele 12 saptamani); aplicarea tratamentului de preferat imediat dupa ciclul menstrual (a 6-a zi); cunoasterea contraindicatiilor tratamentului ginecologic Sovata: ciclu menstrual, fibroame uterine cu diametru peste 2,5 cm, chisturi ovariene mari peste 3,5 cm diametru; hiperplazie endometriala; nu mai devreme de trei saptamani dupa o anexita acuta; nu mai devreme de trei luni dupa orice interventie in sfera genitala (excizie polip endometrial, neosalpingostomie de dezobstructie, pierdere de sarcina, chiuretaj bioptic sau pentru hiperplazie endometriala etc.).

 

Dar domnii? De ce sa aleaga ei impachetarile cu namol?

Dr. S. P.: Domnii beneficiaza de efectul antiinflamator, antialgic, miorelaxant, precum si detoxifiant, regenerativ, fie profilactic, fie pentru acuze reumatice (artroze, hernii de disc, tendinite si leziuni ligamentare, stari postfracturi, boli inflamatorii articulare: spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita urica) sau boli dermatologice (psoriazis, dermatita atopica).

Impachetarea cu namol are si efect antistres, fiind benefica pentru cei cu activitati sedentare prelungite, insomnii si oboseala cronica sau stres cronic (cronic insemnand cu durata de peste sase luni). Aceste indicatii sunt valabile si pentru doamne.

In caz de infertilitate masculina, care, de cele mai multe ori, are si o componenta psihogena si endocrina, namolul are efect antistres si de reechilibrare hormonala.

 

In ce mod sunt verificabile efectele produse de tratamentele cu namol?

Dr. S. P.: Efectele produse de tratamentele cu namol pot fi verificate subiectiv, dar si obiectiv.

Subiectiv: prin constatarea ameliorarii sau disparitiei durerilor musculo-articulare, cresterea mobilitatii articulare la amplitudini normale, reglarea ciclurilor menstruale, disparitia durerilor anexiale/candidozei vaginale, vindecarea  dermatitei atopice, ameliorarea leziunilor de psoriazis, cresterea imunitatii (cei cu raceli frecvente in sezonul rece nu se mai imbolnavesc in urmatorul an, posttratament cu namol).

Obiectiv: rezultatele se pot verifica prin masuratori fizice sau analize de laborator. In bolile reumatice, se poate masura cresterea unei amplitudini de miscare, a fortei musculare, relaxarea unei zone musculare anterior contractate.

In inflamatii, proteina C reactiva inalt selectiva (hs-PCR) scade spre valorile normale (sub 1 mg/dl) posttratament. In cazul insuficientei ovariene, la un FSH marit, cu estradiol scazut anterior tratamentului, dupa o luna de la tratament scade FSH si creste estradiolul (activare ovariana).

Doamnele cu progesteron sub valorile normale constata cresterea lui substantiala dupa tratament – rezultat incurajator, corelat direct cu grosimea endometrului si sansa bunei implantari a embrionului.

 

Cat timp ne bucuram de efectele impachetarilor cu namol?

Dr. S. P.: Efectul antiinflamator dureaza, in medie, sase luni – un an pentru inflamatiile cronice reumatice si ginecologice.

Efectul de stimulare hormonala in infertilitatea feminina de cauza hormonala dureaza sase luni; efectul cosmetic in psoriazis dureaza doua-trei luni, iar efectul antistres si de echilibrare endocrino-vegetativa dureaza sase luni.

 

Dr. Suzana Pretorian este medic balneolog in cadrul Danubius Health Spa Resort Sovata.

Tel/Rezervari: 0265.570.151

[email protected]

A consemnat Catalina Cristescu

 

Citeste si:

Tehnologii sofisticate de spa

Pielea si ritmul naturii

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top