Now Reading
Curiozități despre organismul uman

Curiozități despre organismul uman

Râzi de cei care poartă iarna ochelari de soare? Nu ar trebui. Unii oameni suferă de o condiție numită oftalmia zăpezilor. Iată și alte curiozități despre organismul nostru.

Citește și:

3 mituri despre bătrânețe

3 mituri despre sex

Corneea este singura parte a corpului uman care se oxigenează direct din aer și nu din sânge.

Nu poți râde dacă te gâdili singur. Chiar, tu ai încercat așa ceva? Cerebelul tău va trimite semnale pentru a ignora eventualele iritații înregistrate în alte zone ale creierului.

Creierul folosește 20% din oxigenul și 50% din glucoza care pătrund în corp. Totodată consumă 20% din energia produsă. Teoria conform căreia utilizăm 10% din creier este doar un mit. Utilizăm toate zonele creierului, care sunt active simultan. Acum, că sunt și excepții printre noi…

Oftalmia zăpezilor sau orbirea zăpezilor este o keratoconjunctivită, respectiv o inflamație a corneei și a conjunctivitei. Apare la câteva ore de la expunerea la lumină precum cea a zăpezilor de la mare altitudine. Este dureroasă și însoțită de lăcrimare puternică. Tocmai de aceea este chiar recomandată purtarea ochelarilor de protecție.

Majoritatea oamenilor respiră pe o singură nară pe rând. Schimbăm nara dominantă cam o dată la patru ore.

25% dintre mușchii noștri sunt situați la nivelul gâtului și feței. De aceea expresiile faciale sunt atât de variate. În ciuda tuturor opiniilor este de două ori mai dificil să reduci masa musculară decât să o crești.

Atunci când îți este frică, ți se dilată pupilele, iar în spatele acestui fenomen stă un motiv destul de simplu: câmpul tău vizual se mărește astfel încât să poți estima mai bine împrejurimile.

Deși se credea că acromatopsia (imposibilitatea de a distinge culorile) este un sindrom exclusiv masculin, sunt și femei care îl manifestă. Totodată, dacă nu este dobândită ci înnăscută, este o genă moștenită doar de la mame.

Pentru a face un singur pas înainte, corpul nostru folosește 200 de mușchi care intră în acțiune simultan. Numărul poate varia puțin în funcție de particularitățile anatomice ale fiecăruia.

Pielea umană se regenerează la fiecare 28 de zile, iar pe parcursul vieții scăpăm de aproape 40 de kg de piele. Din păcate, nu este un proces pe care să îl putem controla în timpul dietelor, de exemplu…

Un nou născut are mai mult de 270 de oase, iar pe parcursul creșterii sale, unele se contopesc, astfel că un adult ajunge să aibă în jur de 206 oase.

Pe parcursul unui an, inima umană pompează suficient sânge cât să umple un bazin olimpie (peste 2,5 milioane de litri), iar asta înseamnă că face aproximativ 38,5 milioane de contracții.

O altă curiozitate ar fi cea că dacă ai petrecut 2 minute citind acest articol, probabil ai clipit cam de 40 de ori…

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top