Now Reading
Kinetoterapia si efectele sale benefice

Kinetoterapia si efectele sale benefice

Revista Psychologies

 Homo vitruvianus


Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte.

Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecind de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare. Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat mai ales restabilirea starii de sanatate. Orice activitate cu caracter fizic constituie si o stimulare pentru muschi, carora le imbunatateste proprietatile fiziologice si calitatile fizice.

Kinetoterapia urmareste sa redea bolnavului posibilitatile sale fizice ce au fost limitate de boala sau accidente si sa aduca compensari deficitului motor instalat. Prin exercitiile fizice practicate, bolnavul reuseste sa creeze adaptari motrice de inlocuire si isi recapata.

Exista o gama foarte larga de afectiuni pentru care recuperarea medicala prin kinetoterapie este specifica si absolut necesara. Astfel, kinetoterapia ajuta la tratarea urmatoarelor:

  • afectiunile aparatului locomotor (ortopedice si posttraumatice);
  • afectiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale);
  • afectiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice);
  • afectiunile aparatului cardio-vascular;
  • afectiunile aparatului respirator;
  • afectiunile neuropsihice;
  • afectiunile metabolice (obezitatea);
  • maladiile congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia) etc.

Lipsa de miscare este unul dintre factorii determinanti a durerilor de spate – lombalgia, care, in functie de stilul de viata, poate evolua destul de repede spre o hernie de disc. Multi oameni nu stiu ca durerea de spate poate fi o afectiune a coloanei vertebrale si se trezesc pierzandu-si multe dintre capacitatile naturale ale organismului. Kinetoterapia ofera programe corective care, pe langa dezvoltarea armonioasa a muschilor, determina si corectarea tulburarilor de pozitie ale coloanei vertebrale.

Afectiunile coloanei vertebrale se impart in doua grupe: deviatii ale coloanei vertebrale (cum sunt lordoza, cifoza, spatele plan, torticolisul) si algiile vertebrale care pot fi procese degenerative – hernia de disc, sciatica, artrozele vertebrale, procese inflamatorii vertebrale, ca spondilita anchilozanta, osteoporoza. Persoanele care sufera de algii, cum sunt anomaliile vertebrale, tasarea ultimului disc lombar sau de paraplegii, tetraplegii pot, prin programe de exercitii adaptate la fiecare tip de afectiune, sa obtina o imbunatatire substantiala a calitatii vietii.

Astfel ca obiectivele generale urmarite in tratamentul prin kinetoterapie sunt:
– refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei musculare;
– cresterea si adaptarea capacitatii de efort;
– ameliorarea functiei de coordonare, control si echilibru a corpului;
– formarea capacitatii de relaxare;
– corectarea posturii si aliniamentului corpului;
– cresterea mobilitatii articulare;
– reeducarea respiratorie;
– reeducarea sensibilitatii.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top