Now Reading
Regasirea energiei

Regasirea energiei

Revista Psychologies

Oboseala, momente de tristete… Unele animale hiberneaza, insa pentru noi, oamenii, fiecare zi aduce partea sa de actiune. Cum sa continui sa duci o viata dinamica fara sa te epuizezi?

 

 

Medicina traditionala chineza ne recomanda sa ne pastram energia ramasa si sa ne reincarcam bateriile. Inspirate din Orient, iata trei tehnici eficace si accesibile tuturor.

In functie de fizicul tau si de efectul cautat, vei putea opta pentru Idogo – repune corpul in miscare, pentru vibratiile japoneze – ingrijire fara efort, sau pentru „cantul energiei“, care dinamizeaza si activeaza organismul fara a-l obosi.


Batonul Idogo – sa circule qi-ul

Cuvantul Idogo este forma contractata a cuvintelor englezesti I do go, care inseamna „merg“. In acelasi timp, este denumirea unei filosofii si a unui obiect: un baston de patruzeci si unu de centimetri, care in timpul practicii qi gong sau tai-chi-cuan imbunatateste circulatia energiei.

Dezvoltata de Ping Liong Tjoa, care conduce o importanta scoala de tai-chi-chuan la Stuttgart, in Germania, aceasta metoda are scopul de a face cat mai accesibile, sanatatii si bunastarii, efectele benefice ale tehnicilor energetice chineze.

Datorita structurii sale, sub forma de fus, si a sferelor care-i formeaza extremitatile, Idogo-ul stimuleaza importante centre de acupunctura situate in palma. Exercitiile, simplu de realizat, se executa neaparat in picioare, fara efort muscular, lent si cursiv.

Bastonul faciliteaza miscarile torace-umeri-brate, care deschid si intensifica circulatia qi-ului in corp. Idogo-ul armonizeaza miscarile, elibereaza tensiunile si imbunatateste postura.

Corpul isi regaseste axul natural, verticalitatea. Buna circulatie a qi-ului este acompaniata de o stare de destindere care permite regasirea armoniei fizice si mentale.

In afara exercitiilor de qi gong, utilizarea zilnica a bastonului Idogo este recomandata si pentru mers, alergat sau yoga. Exista si modele in miniatura pe care le poti strecura in geanta, intrucat se spune ca forma acestui baston ar avea calitati energizante.

In plus, Institutul German de Sport si Medicina Preventiva ar fi demonstrat ca utilizarea bastonului determina o imbunatatire semnificativa a echilibrului si o crestere a capacitatii vitale. Idogo-ul este o arta energetica blanda, complet adaptata persoanelor active, cu avantajul ca putem realiza numeroase exercitii singuri.

Qi, (ki – pentru japonezi si prana – pentru indieni), inseamna „suflu“, „energie vitala“ si este impalpabil, invizibil, circuland in corp de-a lungul meridianelor identificate de medicina chineza.

In traditiile orientale, circulatia armonioasa a qi-ului este o conditie sine qua non a unei bune sanatati si vitalitati.

Pentru revitalizare – vibratiile japoneze

Supusi unei discipline aspre si unor lungi sedinte de meditatie, anumiti calugari japonezi folosesc o metoda foarte veche de relaxare corporala pentru slabirea tensiunilor si armonizarea ki-ului.

Practicianul, in picioare sau in genunchi, isi plimba mainile de-a lungul corpului pacientului si provoaca vibratii. Acesta, intins pe un tatami, ramane pasiv, se relaxeaza, atent totusi la vibratii si urmarile lor.

Protocolul este exact. Se incepe cu talpile si se urca progresiv: picioare, apoi torace median, brate – de la palme la umeri –, toracele superior si in cele din urma capul.

Vibratiile se propaga in tot corpul, actionand la nivelul muschilor, articulatilor si intregului organism, inlaturand tensiunile, favorizand o mai buna mobilitate a energiei in corp.

Aceasta relaxare nonverbala se practica in spirit de meditatie, asociat frumusetii gestului, revitalizand placut trupul. De repetat imediat ce oboseala revine.

Cantul energie

Nu ai nevoie de cunostinte muzicale pentru a beneficia de bunastarea si vitalitatea pe care ti le ofera sunetul propriei voci. Fiecare sedinta de cantec constient sau „cantec energie“ incepe printr-un exercitiu de „incalzire“.

Lipeste-ti talpile de sol si concentreaza-te astfel incat sa aduci energia in centrul corpului. Apoi incepe exercitiul de suflu. Vocalizele permit repozitionarea elementelor ce intervin in fonatiune (buze, limba, gat…) si circulatia vibratiilor sonore in tot corpul.

Acestea se propaga in organe, pana in cea mai mica dintre celule, prin trecerea lor realizand un adevarat masaj interior. In functie de intensitatea fiecarui sunet si de timbrul vocii, toate zonele corpului pot fi mobilizate fara ca organismul sa oboseasca.

Anumite note bine plasate elibereaza energia inactiva, altele dinamizeaza si cresc vitalitatea. Sunetul „u“ ne reapropie de pamant, „a-ul“ corespunde placerii, rasului, minunarii…

In traditia yoga, din care se inspira aceasta metoda, cantarea sunetului „lam“ favorizeaza inradacinarea, pe cand „vam“ genereaza energie. „Cantatul determina vibrarea tuturor centrelor de rezonanta si le armonizeaza.

In acelasi timp, acordam instrumentul si instrumentistul ce suntem“, analizeaza Philippe Nicolas Melot, profesor de canto. La sfarsitul sedintei, te simti complet revigorat.

Si cu cat practici mai mult, cu atat castigi mai multa energie. Rapid, te vei surprinde vocalizand si fredonand toata ziua. Cantecul incalzeste si dinamizeaza, vibratiile lui ne sincronizeaza si ne armonizeaza.

Articol de Catalina Cristescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top