Now Reading
Sapte decizii impotriva nefericirii

Sapte decizii impotriva nefericirii

Revista Psychologies

4. Fara perfectionism sau obsesia starii de bine

Vorbind despre fericire, Gustave Flaubert afirma in „Dictionarul ideilor primite“: Te-ai gandit cate lacrimi a provocat acest cuvant oribil ? Fara el, ai dormi linistit si ai trai confortabil…. Nu are rost sa luam cuvintele lui in sens literal, si totusi… Cautarea starii de bine nu trebuie sa alunece spre obsesie, iar dreptul la fericire – inscris, de exemplu, in Constitutia americana – nu trebuie sa se transforme in ceea ce Pascal Bruckner numeste „obligatia fericirii“.

Si asta, cu atat mai mult cu cat sentimentul de nefericire, care face parte din viata ta, poate fi uneori util, facandu-te sa gandesti. Sau, acolo unde e necesar, sa te faca sa deschizi ochii asupra unei realitati dezagreabile. Nu putem evita aceasta intalnire, dar este la indemana noastra sa ne folosim de ea cum trebuie.
ferucire, nefericire, decizie, decizii
5. Gandeste (dar nu te lasa „locuit“) de grijile zilnice

Studiul psihologiei persoanelor anxioase arata ca ele au permanent necazuri in minte, dar ca, paradoxal, nu le abordeaza cu eficacitate: faptul ca rumega problema nu le aduce solutia. Vocatia grijii este de a fi un semnal de alarma: a-ti atrage atentia asupra unui fapt si nicidecum o modalitate de a vedea lumea si a te confrunta cu problemele pe care le ridica. Iata de ce unul dintre obiectivele prioritare in psihoterapie, mai ales in cazul celei cognitive, este de a face persoanele sa creada ca nenorocirile lor sunt de fapt probleme de rezolvat, nu blesteme indreptate impotriva lor. In acest caz se foloseste un demers numit „socratic“, care inseamna de fapt un chestionar exact despre aceste griji: ce anume rezulta din fapte si ce rezulta din interpretare sau din anticipatia situatiei rele? A continua sa-mi fac griji imi foloseste la ceva? Care este scenariul meu catastrofic? Care sunt sansele ca el sa apara in viata mea? Etc. Rudimentar? Poate, dar instructiv.

6. Nu te hrani cu emotii negative

O mare parte a nefericirii tale vine din faptul ca acorzi un loc exagerat in viata ta emotiilor „ostile“. Uneori, ele (ranchiuna, resentimentul, gelozia) sunt intense si indreptate impotriva unor persoane. Adesea, aceste emotii prospera pentru ca noi valorizam propria nevoie de a avea dreptate in detrimentul nevoii de a ne simti bine. De exemplu, in loc sa ne spunem „ei gresesc, deci trebuie pedep­siti“, putem inlocui cu „sunt prima victima a acestui mod de gandire, ce-ar fi daca m-as gandi la ceea ce pot face folositor pentru mine, sa depasesc momentul“.

In alte cazuri, aceste emotii negative pun in evidenta privirea critica si cinica asupra lumii si locuitorilor ei: „Daca si aia se crede fru­moasa…“. Lipsa de bunavointa este deseori o dovada de rau existential si intotdeauna o sursa de nefericire. Asadar, pentru a fi multumit cu tine insuti incepe prin a fi binevoitor cu slabiciunile altora.

7. Savureaza momentele de bine

Cea mai buna arma contra nefericirii – si cea mai placuta – e, fara indoiala, ideea de a profita si mai mult de momentele fru­moase pe care le ofera viata. Sa savurezi momentul placut, sa-l amplifici, sa-l prelungesti este un vaccin foarte eficace contra nefericirii. Poate ca nu vei evita boala, dar ea va aparea intr-o forma mai blanda. Fireste, e mai usor de zis decat de facut. In general, percepem starea de bine de care avem parte atunci cand aceasta, dintr-un motiv sau altul, se schimba.

Pierdem ceva, suferim – si ne gandim ca nu am stiut sa apreciem ceea ce aveam. Iti este cunoscut? Si, uite asa, ne rein­toarcem la cel mai vechi si mai respectat sfat al filozofiei, venerabilul „carpe diem“. Profita de clipa prezenta! Fericirea se simte „aici si acum“.

Adaptare: Adriana Mocca
Foto: GULIVER.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top