Now Reading
Suntem asa cum ne miscam

Suntem asa cum ne miscam

Revista Psychologies

Viata inseamna miscare: inima se contracta si se relaxeaza, inspiram si expiram, in creier exista unde cerebrale, ne intindem pentru a ajunge, sarim de bucurie, ne inconvoiam in fata greutatilor, ne incordam in frica…

Totul este miscare, de la primul moment al celulei in uter pana la ultima suflare. Bebelusii sunt 99% corp si emotii. Cercetarile arata ca identitatea corporala este prima “imagine” pe care o avem despre noi insine; pana sa intelegem limbajul, pana sa avem constiinta, pana in acel punct, avem senzatii de confort si disconfort, de caldura sau rece, de spatiu, distanta sau apropiere etc.

Toate experientele timpurii cu corpul nostru raman fixate in ceea ce se numeste memoria corporala. Si uneori, fiind foarte timpurii, din perioada preverbala, corpul este singura zona unde le mai putem accesa.

Luand in considerare toate aceste informatii, putem spune ca terapia prin dans si miscare este o abordare ce poate lucra foarte profund.

Terapia prin dans si miscare inseamna uzul psihoterapeutic al miscarii cu scopul de a atinge integritatea emotionala, cognitiva, fizica si sociala a individului (definitia Asociatiei Americane de Dans-Terapie).

Idee nu este noua si nu apartine omului modern. Samanii foloseau ritualuri de miscare pentru vindecare, grecii vorbeau despre efectul cathartic al miscarii, orientalii foloseau meditatia, anumite tehnici care induc o stare aparte la nivel corporal pentru a atinge iluminarea.

Inceputul integrarii miscarii si dansului intr-o forma de psihoterapie a fost facuta prin anii 50 de catre coregrafi si dansatori care au observat ca, la cursurile lor, oamenii traiau anumite stari, ca modificarile in postura, tonus, autocontrol aduceau imbunatatiri starii psihice si imaginii de sine a persoanelor, permiteau exprimarea autentica a emotiilor etc.

Acestia au studiat partea de psihologie si asa a aparut o noua specializare pentru binele celor care vor sa caute sensul vietii lor, o mai buna integrare la toate nivelurile.

Notiunea de “dans” este inclusa aici intr-un sens foarte larg deoarece se poate folosi (nu obligatoriu) miscarea pe muzica. Terapia prin dans si miscare nu are legatura si nu implica pasi sau stiluri anume de dans.

Nu trebuie sa intelegem gresit: dansul este terapeutic in sine si a merge la cursuri indiferent de varsta iti poate schimba mult viata in bine, indiferent de stil sau nivelul la care practici. Dar a transforma miscarea intr-o ocazie de a gestiona amintiri reprimate, traume, de a gasi sensuri, presupune competenta unui psihoterapeut specializat in aceasta metoda.

Terapia prin dans si miscare este foarte potrivita pentru o gama larga de persoane si tipuri de problematici. Pot beneficia adultii normali care cauta metode de imbunatatire a calitatii propriei vieti. Si mai evident pot beneficia copiii foarte mici, care nu au achizitionat limbajul si familiile lor, sau copiii cu probleme (autism, deficiente de vorbire sau intelect). De asemenea, terapia prin dans si miscare este foarte eficienta in lucrul cu psihopatologii diverse, dar si cu bolnavi sau batrani.

Ea poate fi practicata ca metoda de grup sau in sedinte individuale. De exemplu, lucrul corporal ii poate ajuta pe parintii cu copii mici sa inteleaga mesajele nevorbite ale copiilor lor, iar pe copii sa construiasca de la inceput o relatie armonioasa cu corpul lor, sa-si largeasca vocabularul de miscare, sa ataseze cuvinte povestilor corpului.

Unul dintre cele mai mari atuuri ale metodei consta in elementul surpriza: in spatele aparentei unei activitati usoare, amuzante, pentru unii chiar superficiala, se ascund adevaruri profunde si resurse nebanuite.

In viitorul apropiat in Romania va incepe primul program de training complet in acesta metoda, care va da sansa mai multor persoane sa beneficieze.

 

„Suntem asa cum ne miscam si nu mi-a luat mai mult de doua intalniri la atelierul de dezvoltare prin miscare pentru adulti ca sa imi dau seama cate lucuri stie si transmite corpul meu fara ca eu sa am habar. Experienta mea in spatiul miscarii m-a ajutat sa imi dezvolt o relatie mai plina de compasiune cu mine insami si legaturi deschise si de incredere cu ceilalti. Trupul meu vorbeste o limba plina de intelepciune si autenticitate pe care am uitat-o, asa cum Europa a uitat greaca si latina filosofilor din vechime. Si chiar daca uneori intalnirea cu corpul trezeste mirari si tristeti ascunse, ma bucur sa pot fi eu insami intregita in expresie – trup, suflet si minte. (Claudia Romanescu)”

 

„O experienta extraordinara! Am petrecut seri minunate, intr-o atmosfera calda, familiala, alaturi de alti prichindei si de parintii lor. Am socializat, am invatat sa ne integram intr-un grup, m-am apropiat si mai mult de fetita mea, i-am inteles mai bine comportamentul, reactiile si trairile si toate acestea prin intermediul jocului, miscarii si dansului. Personal, am invatat ca jucandu-ne si miscandu-ne impreuna ne putem apropia si mai mult de copiii nostri, creand o legatura foarte stransa, ii putem invata lucruri importante pentru dezvoltarea lor, iar ei savureaza fiecare moment, doar noi, parintii, suntem jucaria preferata a copiilor nostri, nu-i asa? Cu siguranta vom reveni.” Ana, mamica fetitei de 2 ani

 

De Irina Tepuru

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top