Now Reading
Viata bio sau eco?

Viata bio sau eco?

Revista Psychologies

Fie ca mergem la sala, fie ne plimbam cu rolele sau alergam, imbracamintea noastra sport devine o a doua piele, si accesoriile (role, rachete, biciclete) o prelungire a corpului.

Intr-o miscare globala de protectie a planetei, optam pentru articole in acord cu convingerile noastre ecologice si etice.

A purta materiale bio este o maniera de a ramane aproape de sine. Fara niciun fel de filtru.

„Orice activitate fizica ne invita sa reluam contactul cu senzatiile corporale si de mediu“, confirma Marine Kerguéno, Gestalt-terapeut. „Dar pentru aceasta, echipamentul trebuie sa urmareasca indeaproape miscarile noastre. Trebuie sa fie confortabil, rezistent si sa ii permita pielii sa respire.“

Intr-un cuvant: avansat. O combinatie bio-tech care incepe, in sfarsit, sa fie satisfacatoare. Produse mai virtuoase, o oglinda a gesturilor noastre sportive mereu in cautare de progres.

Miza naturalului

Medalia de aur a „bio-tehnicii“ a fost cucerita de textilele pe baza de vegetale, care ne oxigeneaza corpul. Dintre acestea, anumite fibre reusesc sa transmita energia plantelor.

Bambusul, a carui crestere rapida evita despaduririle, confera o senzatie de prospetime si delicatete. Cu o textura zen, bambusul este de patru ori mai absorbant decat bumbacul. Amestecata cu poliester, fibra da nastere unor materiale care lasa corpul sa respire, permitand in acelasi timp evacuarea umiditatii. Ea este antistatica, in raport cu pielea, matasoasa si nu se largeste.

Tulpina de bambus, usoara si rezistenta, a inspirat, la randul ei, fabricantii de biciclete in conceperea cadrurilor – elitiste si antivibratii.

O alta fibra campioana este inul. Acesta se poate intalni in mijlocul grafitului din ovalul rachetelor Artengo sau se asociaza cu nucleul de lemn din schiurile Rossignol. Fibra lunga a inului are capacitatea de a amortiza socurile si de a pastra tendoanele intacte. Este o maniera agreabila de a limita riscurile tendinitei! Cultura inului se face preponderent in Franta (primul producator european), iar transformarea lui respecta mediul.

Speciala este si fibra de nuca de cocos, folosita pentru prima data de Millet, fabricant de echipamente de munte. Coaja nucii de cocos are un ingredient activ pe baza de carbon antibacterian care, asociat cu poliesterul, permite hainelor sa indeparteze imediat caldura si sa se usuce rapid, retinand mirosul de transpiratie.

Fibre reciclate

La Fusalp, fibrele nu se cultiva, ci se recicleaza! Aceasta marca de imbracaminte sportiva foloseste zatul ramas de la cafeaua lantului Strabucks din Taiwan si il intergreaza fibrelor textile. Rezultatul – un tricou flexibil din fibra de cafea, care lasa corpul sa respire si il protejeaza de radiatiile UVA si UVB.

Multe companii se sincronizeaza cu reciclarea. „Vara viitoare, vom concepe rucsacuri low impact din materiale naturale deja reciclate, din sticle de plastic sau din poliuretan, ori din rebuturile pe care le avem in stoc“, spune directorul de comunicare de la Millet. Cum ti-ar placea sa ai un rucsac al carui maner va proveni de la coardele de escalada uzate ale alpinistilor?

„Folosirea poliesterului reciclat permite reducerea cu 77% a emisiei de dioxid de carbon in cursul fabricarii sacilor de dormit“, se subliniaza la North Face. Conform celor de la Quicksilver, acest material ar avea bune calitati textile. Roxy, marca a Grupului, ii lauda uscarea rapida, rezistenta foarte buna la agatari si spalari repetate si capacitatea de a autoriza imprimeurile fantezie, contrar anumitor fibre naturale.

Editare de Andreea Radulescu
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top