Now Reading
Amnezia

Amnezia

Revista Psychologies

Amnezie = pierdere partiala sau totala a memoriei; insoteste numeroase afectiuni sau urmeaza dupa un traumatism fizic sau psihic. (Dictionar medical, Editura CERES, 1998)

In esenta, amnezia este determinata de disfunctii ale activitatii nervoase superioare. Amnezia se manifesta in forme diferite.

Dupa perioada de timp afectata de amnezie, poate fi:
a.Amnezie anterograda.
b.Amnezie retrograda.

In amnezia anterograda, tulburarile de memorie vizeaza date si procese situate in perioada cuprinsa intre debutul bolii si momentul examinarii medicale. Avand in vedere ca se datoreaza dificultatilor de fixare a datelor noi, se mai numeste si amnezie de fixare.

In cazul amneziei retrograde, tulburarea memoriei se intinde progresiv spre trecut, afectand date capacitatea de evocare a unor imprejurari anterioare debutului bolii, motiv pentru care se mai numeste si amnezie de evocare.

Forma clinica cel mai des intalnita este cea mixta, amnezia retroanterograda, in care care tulburarile de memorie privesc atat date dinaintea debutului bolii cat si de dupa.

Este posibil ca amnezia sa priveasca doar o anumita perioada de timp, bine determinata, caz in care avem de-a face cu amnezia lacunara. Aceasta poate fi provocata de un traumatism cranio-cerebral, de un episod toxic sau de o criza comitiala (epilepsie).

O alta forma de amnezie este amnezia electiva. Aceasta priveste anumite informatii izolate, insa, de aceasta data, dupa cum sugereaza si denumirea, acestea sunt cumva alese spre a fi eliminate din amintire. Initial, informatiile au fost fixate, dar, pe fondul unei intense trairi afective, ele au fost blocate. Din acest motiv, acest tip de amnezie se mai numeste si amnezie afectogena. Mai poate fi intalnita si sub denumirea de amnezie tematica.

Se poate vorbi despre aspectul amnezic al afaziei care consta in uitarea unor cuvinte sau, in cazurile mai grave, a intregului vocabular, ceea ce poate duce la imposibilitatea comunicarii in ambele sensuri, atat in receptare (intelegere), cat si in exprimare. Afazia este o tulburare complexa, care poate avea diverse forme de manifestare si diverse niveluri de gravitate, baza ei fiind intotdeauna de natura neurologica, urmare a unui accident cerebral.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top