Now Reading
Cat de ”usoare” sunt drogurile…. usoare

Cat de ”usoare” sunt drogurile…. usoare

Revista Psychologies

droguri


Se discuta destul de mult in ultima vreme despre consumul de droguri, despre oportunitatea (beneficiile?!) legiferarii acestuia. Tema este complexa si in nesfarsita dezbatere de multi ani de zile in tari cu experienta indelungata in ceea ce priveste consumul de droguri si probabil ca gasirea unei solutii care sa multumeasca pe toata lumea este inca departe.

Iata cateva puncte de vedere extrase din experienta interactiunii (datorita profesiei mele) cu consumatori ocazionali sau obisnuiti de astfel de substante:

–  Aproape intotdeauna consumul de droguri este asociat cu un anumit comportament (stil de viata) care cuprinde: fumat excesiv, consum frecvent de alcool, viata de noapte, aventuri sexuale cu persoane necunoscute, apartenenta la grupuri ce se abat intr-o forma sau alta de la norma/morala/lege etc., toate acestea definind asa numitul „comportament de risc”.

–  Desi este considerat de catre consumatori o forma de socializare, consumul de droguri este eminamente o experienta individuala, prezenta „celuilalt” fiind mai degraba un motiv decat un scop, caci starea de „bine” este oferita de catre substanta consumata si nu de catre PERSOANA de alaturi.

–  In ce masura obtinerea de placere/stare de bine (?!) prin intermediul unei substante (oricare ar fi ea) este o metoda mai sanatoasa (?!) decat altele? Riscam sa alaturam in acest caz substantele din medicamente cu substantele halucinogene, diferenta MAJORA este insa ca de unele avem nevoie ca sa supravietuim, de celelalte…

–  Nu cumva folosim un surogat, un inlocuitor facil si ieftin, pentru a evada din propria viata, care nu ne da motive de placere/bucurie ? Dar asta nu inseamna ca ne uitam in directia nepotrivita pentru gasirea unei solutii, iar calea cea mai scurta nu este si cea mai buna?

–  Poate ca la intrebarea: cat de „usoare” sunt drogurile… usoare ar trebui sa raspunda persoanele (din ce in ce mai numeroase) care ajung pe la camerele de urgenta ale spitalelor sau la spitalele de psihiatrie si care, dupa DOAR O DOZA/TIGARA etc., descriu stari de delir, halucinatii, atacuri de panica si groaza etc. si care vor ramane intr-adevar cu o amintire de „neuitat” ce va necesita luni de tratament psihiatric sau psihoterapeutic…

–  Intotdeauna avem de ales. Astfel cred ca intrebarea nu este: legiferam sau nu consumul de droguri „usoare” (??!!) ci: avem nevoie sau nu de astfel de substante pentru ca viata noastra sa fie mai…
…Cum vreti sa fie viata voastra?

Valentin PESCARU, psihoterapeut
CLINICA AQUAMARIN

Bd. Decebal. Nr.6, sect. 3, Bucuresti
Tel : 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522
www.aquamarin.ro
E-mail: [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top