Now Reading
Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece prin alimentație

Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece prin alimentație

dr-elena-tanase-nutritie
cum-ne-pregătim-organismul-pentru-sezonul-rece-prin-alimentație

Care sunt provocările la care trebuie să facă faţă organismul în sezonul rece? În primul rând, va trebui să se adapteze la noua temperatură, ceea ce înseamnă că va consuma mai multă energie. Ziua este mai scurtă, mișcare facem mai puţin, accesul la legume și fructe proaspete este mai dificil, toate aceste lucruri putând să afecteze rezistenţa organismului la virozele respiratorii care sunt mult mai frecvente în sezonul rece.

De aceea, pe întreaga durată a sezonului rece trebuie să urmăm o serie de bune practici alimentare pentru a ne ajuta organismul în adaptarea lui la provocările de sezon.

O imunitate normală ţine de multe aspecte, unele controlabile, cum este și alimentaţia, altele care nu depind de noi. Contribuţia alimentaţiei la o apărare normală a organismului constă în aportul optim de vitamine, minerale, fitonutrienţi, precum și de proteine de bună calitate.

Marele dar al toamnei este abundenţa de legume și fructe proaspete, care au fost crescute respectând ciclul lor normal de dezvoltare și maturare. Aș spune că toamna există cea mai mare șansă să găsim mai multe legume și fructe de bună calitate. Însă pentru a valorifica la maximum calităţile nutriţionale ale legumelor și fructelor, acestea trebuie consumate cât mai curând după recoltare și în stare crudă. Ca atare, în această perioadă propuneţi-vă să nu fie nicio masă la care să vă lipsească legumele sau fructele crude. Veţi asigura astfel rezerva organismului, pentru o vreme, de minerale și vitamine.

Chiar dacă suntem riguroși în consumul de legume și fructe pe parcursul toamnei, asta nu înseamnă că odată ce ele sunt mai greu de găsit sau există variante de o calitate mai redusă (pentru că sunt crescute extrasezon, forţate să se matureze mai rapid, fără expunere directă la soare), vom renunţa la ele. Legumele nu trebuie să lipsească niciodată din meniul nostru zilnic. Dacă toamna este de preferat să le consumăm crude, pe masură ce dispar din pieţe pot fi înlocuite, cel puţin parţial, cu variantele conservate sau preparate.

Toamna este și perioada cea mai bună pentru prepararea conservelor. Metoda optimă de conservare a legumelor și fructelor este congelarea. Foarte bune sunt și murăturile în saramură, pentru că au probiotice, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Minusul murăturilor este aportul de sare, de aceea, vor fi consumate cu mâncăruri la care fie nu mai adăugam sare.

O imunitate normală este în strânsă legatură cu un aport optim de proteine de bună calitate, cum sunt cele din carne, pește, ouă sau lactate. Cei care adoptă regimul vegan, și pentru care sursele de proteine sunt leguminoasele, nucile și seminţele, precum și produsele cerealiere, trebuie să fie atenţi la modul în care le combină pentru a asigura aportul necesar de aminoacizi (baza de formare a proteinelor).

Spuneam la început că în perioada rece organismul consumă mai multă energie și simţim nevoia să mâncăm mai mult. Este firesc să avem un aport caloric mai mare în această perioadă, iar recomandarea ar fi ca plusul de calorii să vină din alimente valoroase, din punct de vedere nutriţional. Adică la același număr de calorii un cârnat nu-i totuna cu o bucată de carne preparată ușor sau cu un pumn de nuci sau fructe deshidratate.

Chiar dacă fiecare anotimp are niște particularităţi în ceea ce privește alegerile alimentare, particularităţi care ţin atât de oferta alimentară, cât și de nevoile organismului de a se adapta la modificările climatice, baza unei alimentaţii sănătoase și echilibrate este adoptarea unor bune practici alimentare, care, de fapt, să fie un mod de viaţă.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top