Now Reading
Cum pastram sanatatea dintilor

Cum pastram sanatatea dintilor

Revista Psychologies

Zambetul frumos si sanatos depinde de genetica, dar foarte mult si de ingrijirea corespunzatoare a dintilor. Iata cateva sugestii de la medicul primar stomatolog Anca Vereanu despre impactul alimentatiei, importanta alegerii periutei de dinti potrivite, albirea naturala si combaterea fricii de dentist a copiilor.

 

Greseli de  ingrijire dentara

Frecventa defectuoasa la medicul stomatolog. Nu mergem la control o data pe an si la detartraj sau cleaning profesionist de doua ori pe an.

Nu ne periem intotdeauna cu atentie dintii. Periajul corect se face cel putin doua minute. Se incepe din stanga sus, se periaza jumatatea stanga cel putin 30 de secunde, pe partea exterioara a dintilor, pe partea interioara si pe zona masticatoare, apoi se trece pe partea dreapta sus si se repeta miscarile.

Ulterior, se trece la mandibula si se periaza la fel, cate 30 de secunde minim pe fiecare jumatate de arcada. La final, se reia intregul ciclu. Uneori este nevoie sa reimprospatam pasta, ceea ce e chiar indicat. Foloseste paste de dinti fara agenti tensioactivi (detergenti), care fac spuma multa.

Mancam dulciuri dupa ora 18.00. Este bine sa nu consumam seara ciocolata sau bomboane lipicioase, dulceturi, creme de ciocolata etc., pentru ca nu se pot indeparta usor de pe dinti, nici in cazul unui periaj serios. Raman pe dinti, se transforma peste noapte in acizi si ataca smaltul, aparand astfel cariile.

Consumam mancare din ce in ce mai prelucrata. Este vorba despre iaurturile cu fructe, croissante, budinci, sufleuri, care lasa resturi cremoase intre dinti, favorizand iarasi formarea cariilor – de aceasta data, cariile dintre dinti. Daca luam masa in oras si nu ne putem spala pe dinti dupa, putem indeparta aceste resturi moi daca mancam un mar tare sau mestecam timp de 30 de minute o guma de mestecat.

Ne place vinul rosu? Atunci trebuie sa spalam bine dintii cu paste profesionale de albire. O metoda veche si foarte buna este frecarea dintilor cu periuta pe care presaram bicarbonat de la farmacie. Banalul bicarbonat are un efect fantastic de curatare, albire si echilibrare a aciditatii salivare.

 

Alimentatia si sanatatea dintilor

Sanatatea dintilor nostri nu mai este influentata de ce mancam, deoarece dintii sunt deja formati si ei nu vor fi mai sanatosi daca mancam, de exemplu, vitamine. Nivelul ridicat de igiena este cel care ne mentine dantura frumoasa si sanatoasa.

Orice am manca, este important sa spalam bine dintii dupa mese si, mai ales, seara, inainte de culcare. Cruditatile tari (precum merele si morcovii) ajuta la o curatare mecanica, iar disciplina orelor si a alimentelor consumate contribuie, de asemenea, la mentinerea sanatatii dentare.

 

Preventia cariilor presupune…

… igiena despre care am vorbit anterior si, in plus, folosirea accesoriilor pentru o curatare optimizata: periutele interdentare, ata dentara si dusul bucal.

Acesta din urma este un dispozitiv fantastic de curatare, care, cu ajutorul unui jet de apa, elimina toate micile resturi alimentare din zonele greu de curatat.

Cei care au punti sau coroane din portelan, ar trebui sa foloseasca dusul bucal la cel putin doua zile, pentru igienizarea spatiilor de sub coroane, care nu sunt accesibile  periutei de dinti.

 

Modalitati naturale de albire a dintilor

Asa cum spuneam, poate avea efect de albire periajul de doua ori pe saptamana cu bicarbonat de la farmacie. Din pacate, nu exista substante naturale care albesc dintii.

De obicei, substantele naturale innegresc dintii: cafeaua, ceaiul negru, vinul rosu, sfecla. Vegetarienii, adeptii dietelor vegane, au dintii cu coloratii accentuate de substantele naturale din legume.

 

Copiii si stomatologul

Copilul trebuie dus la control incepand cu varsta de doi ani sau din momentul in care are dintii erupti; o data pe an, chiar daca parintele considera ca nu este cazul. Prima vizita la dentist trebuie sa fie una prietenoasa, doar pentru control.

Daca asteptam sa apara durerile la dulce, inseamna ca exista o carie avansata si, bineinteles, prima experienta cu dentistul nu va fi deloc una buna pentru copil, astfel putand debuta angoasa de dentist, cu continuitate pana la maturitate.

Este bine sa gasiti un dentist de copii, un pedodont, pentru ca in cabinetele dedicate copiilor exista jucarii, copiii primesc mici atentii, se pot uita la desene animate, si tot acest ambient prietenos contribuie la buna relatie medic-copil.

 

Eficienta aparatului dentar

Aparatele dentare, in functie de tipul lor, sunt eficiente la orice varsta. Adultii au aparat dentar fix care trebuie purtat luni de zile si care presupune igiena crescuta.

Vizitele la ortodont sunt lunare si absentele din tara, pe perioade lungi, pot compromite rezultatul. De asemenea, daca avem un copil care va purta aparat, toate persoanele care intra in contact cu acesta trebuie avizate si responsabilizate.

Intrucat, in cazul aparatului mobil, copilul are o grija in plus: sa il ingrijeasca, sa nu-l piarda, sa il poarte cat mai mult timp, iar pentru asta are nevoie de sustinere si supraveghere. Acasa, seara, verificam si supraveghem copilul sa se spele bine pe dinti si sa spele aparatul, pe care apoi il verificam si il dezinfectam per­sonal.

 

Periuta de dinti

Periutele de dinti se aleg in functie de problemele fiecaruia. Exista periute, dure care pot produce leziuni pe suprafata dintilor din cauza combinarii perilor duri cu forta de periaj.

Acestor persoane care se periaza cu putere le recomand periute moi sau medium. Cei care au afectiuni gingivale si parodontale, sangerari, ar trebui sa foloseasca periute mai moi, precum si paste de dinti cu continut antimicrobian si antiseptic.

In general, o persoana fara probleme poate folosi periute medii ca tarie cu paste de dinti normale, eventual fara detergenti.

 

Alegerea implantului

Inainte de toate, ne alegem un doctor bun, in care sa avem incredere. Recomandarea este cea mai importanta. Sa fie un medic cu experienta mare in implantologie, un medic de notorietate in domeniu, care sa ofere explicatii despre manevra chirurgicala si materialele folosite.

Trebuie sa co­munice tipul implantului, marca, pro­venienta sa. Implanturile cele mai bune nu sunt cele mai ieftine, dar au garantia unui produs de calitate, veri­ficat ani de zile, cu componente rezistente si durabile.

Acum nu mai vorbim despre implanturi care tin cinci ani, ci 20 de ani sau mai mult. De fapt, la ora actuala, nu se da nicio limita in timp a durabilitatii tratamentului pe implanturi, deoarece, teoretic, implantul este un surub care, daca este de calitate, nu ar trebui sa creeze probleme.

Bineinteles ca durata de viata a implanturilor depinde mult de igiena si de obiceiurile alimentare ale pacientului, de cat de des vine la control (ar trebui o data pe an), de eventuale alte patologii asociate care pot interveni.

Implantul este o interventie simpla, curata, care dureaza circa zece minute (pentru un implant). Este important sa alegem bine doctorul,  calitatea implantului, sa punem intrebari, sa ne informam si sa nu alegem doar dupa criteriul pretului.

 

Impactul stilului de viata

Extrem de nocive pentru dinti sunt: fumatul, alcoolul, dulciurile, bauturile carbogazoase. Stresul este un factor favorizant, prin asocierea lui cu alte obiceiuri vicioase precum consumul in exces de dulciuri, rosul stiloului, al unghiilor etc., care strica dintii.

 

Respiratia neplacuta

Respiratia urat mirositoare vine, de cele mai multe ori, de la lucrari pro­te­tice vechi, sub care putrezesc alimente ce emana mirosul urat. In pri­mul rand, trebuie mers imediat la dentist pentru detartraj si periaj amanuntit, iar acasa folosim zilnic dusul bucal.

Daca mirosul persista, poate ca ar trebui schimbate lucrarile protetice, mai ales daca sunt vechi de peste zece ani. O alta cauza a mirosului urat este limba incarcata, care are la suprafata celule moarte pe care le indepartam prin periaj. Dusurile bucale, de exemplu, curata stratul de depunere cu ajutorul jetului de apa si a unei suprafete care racleaza.

 

Dr. Anca Vereanu este medic primar stomatolog, specialist chirurg dento-alveolar si asistent universitar, UMF „Carol Davila“ Bucuresti, specializata in implantologie, doctorand in stomatologie. Contact: Clinica Dr. Vereanu, str. Paris, nr. 22, telefon 0740.606.606, [email protected].

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top